Gazdasági válság, Lázongó világ

Az Egyesült Királyságban is lázongások lehetnek a növekvő árak miatt

Forrás: Sky News

A nemzetközi HSBC Bank vezető közgazdásza polgári elégedetlenségi megmozdulások megjelenésére figyelmeztetett Nagy-Britanniában az élelmiszerárak további emelkedése esetén.

A Jeff Randall Live shownak élőben nyilatkozva Karen Ward, vezető közgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban, más országokban látott éhséglázadásokhoz hasonló megmozdulások alakulhatnak ki.

?Véleményem szerint a bérek emelkedése a fejlett országokban is rendkívül kismértékű, semmiképpen sem elegendő az egyre növekvő árak kompenzálására, így nagyon könnyen itt is polgári elégedetlenségi mozgalmak alakulhatnak.?

Az interjúban, sok más szakértőhöz hasonlóan, párhuzamot vont a magas élelmiszerárak és a nyersolaj világpiaci árának drasztikus emelkedése között.

?Sok esetben azt látjuk, hogy némelyik élelmiszer nem más, mint üzemanyag pótló. Ez különösen igaz a bioüzemanyagokra, így szerintem az energiapiac is hozzájárul az árak emelkedéséhez.?

A közgazdász észrevételei egybevágnak az ENSZ figyelmeztetésével, amely szerint az élelmiszerárak 21 éves csúcson vannak és további emelkedés várható. Az árak az elmúlt nyolc hónap során folyamatosan emelkedtek és az Országos Termelői Szakszervezet előrejelzése szerint ez 2011 hátralévő időszakában sem lesz másképp.

Az alapvető élelmiszerek árának növekedéséért, ami az arab világon végigsöprő lázadások egyik kiváltó oka is, leginkább a növekvő kereslet és az extrém időjárás okolható.

Az elmúlt hat hónap során a búza ára megduplázódott, a cukor ára pedig, a növekvő keresletnek köszönhetően 14%-kal emelkedett 12 hónap alatt.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend