Természeti katasztrófák

A sugárzás erősödésével Japánt nukleáris katasztrófa fenyegeti

Forrás: NYTimes.com

A fukushmai atomerőmű hármas blokkjában hétfőn tűz ütött ki a földrengés következményeként

A Japánt fenyegető nukleáris katasztrófa újabb szintre emelkedett, amikor kedden a reaktormagot tartalmazó hermetikus védőház is megsérült az erőművet ért harmadik robbanásban, óriási mennyiségű radioaktív anyagot juttatva a levegőbe, a kormány és az erőmű nevében kiadott nyilatkozatok szerint. Az országhoz intézett üzenetében Naoto Kan, miniszterelnök nyugalomra intette a lakosságot, de nem titkolta, hogy a radioaktív szennyeződés tovább terjedt és már nemcsak az erőmű környéke van veszélyben, valamint fennáll a további szivárgás kockázata is. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a jelenlegi széljárás nem a lakott területek, hanem az óceán felé viszi a szennyezett levegőt.

A hétfői második, majd a kedd reggeli harmadik robbanás a fukusimai egyes számú atomerőműben Csernobil óta a legsúlyosabb nukleáris katasztrófa a világon.

Hogyan kapcsol ki egy reaktor földrengés esetén:

Az erőmű két működő reaktora automatikusan kikapcsolt a földrengés hatására, de ennek ellenére két blokkban megindult a részleges olvadás.

A harmadik robbanás miatt egyre kevesebb remény van arra, hogy a saját testi épségüket kockáztató mérnökök képesek lesznek a tengervíz segítségével megállítani és visszafordítani a kettes reaktor felhevülését. A kormánytól érkezett információk szerint az erőmű 800 dolgozójának nagy részét evakuálták már, csupán 50 fő maradt a helyszínen, akik kétségbeesett küzdelmet folytatnak a három sérült reaktorblokk túlhevülésének megállításáért és a négyes számú reaktorban keletkezett tűz eloltásáért, ami a jelentések szerint kedden délben sikerült.

A lángoló reaktorblokk már hónapok óta üzemen kívül volt és javítás alatt állt, amikor a cunami pénteken megérkezett. Szakemberek szerint az erőműben számos elhasznált üzemanyag pálcát tárolnak és a tárolásukra használt pihentető medencéből valószínűleg kifolyt a normál esetben 7-8 méter magasságot elérő víz, így fordulhatott elő a fűtőanyag túlhevülése és berobbanása. Ez csaknem annyira veszélyes, mint a működő reaktorblokkok olvadása, hiszen ennek hatására is ugyanolyan radioaktív szennyeződés kerülhet a levegőbe.

A sérült reaktorok illusztrációja:

A kormány arra szólította fel a környék lakosságát, hogy maradjanak otthonaikban, kapcsolják ki légkondicionáló berendezéseiket és tartsák zárva az ablakokat.

A miniszterelnök, akinek kormánya a katasztrófa előtt igen gyenge lábakon állt, arra kéri a lakosságot, hogy ?bár nagy a baj, mégis őrizze meg nyugalmát és cselekedjen higgadtan.? A helyzethez képest valóban nincs nagy pánik, bár sok embernek a Hirosima és Nagaszaki elleni támadás utáni képek villannak fel az emlékezetében.

Hozzá kell tenni, hogy több tokiói boltban teljesen kifogyott a tartós élelmiszer, az ásványvíz, és az olyan termékek, mint az elemlámpák vagy a hálózsákok.

A két legfontosabb kérdés, hogy milyen mennyiségű radioaktív szennyeződés kerül az atmoszférába és, hogy ezt a szél merre viszi. A keddi mérések alapján a sugárzás szintje romlott az erőmű körül és jelenleg a legszennyezettebb ponton 400 millisievertet mértek óránként. (A világban átlagosan 2,4 millisievert a háttérsugárzás évente, de vannak olyan pontjai a földnek, ahol ennek többszörösét mérhetjük.) Ilyen érték mellett az éves megengedett sugárzás mértékét 7 perc alatt éri el egy ember, és 75 perc elég akut sugárbetegség kialakulásához.

Az egészségügyi kockázatot az fogja meghatározni, hogy a szivárgás mennyi ideig tart (a négyes blokkban kiütött tűz eloltásával ez az érték jelentősen csökkenhet), milyen gyorsan terjed, valamint, hogy a kormány által elindított korlátozott evakuálási terv elegendőnek bizonyul-e.

Eleinte megbízható és teljes információ hiányában nehéz volt megítélni a helyzet súlyosságát.

A kormányilletékesekhez közelálló vállalatvezetők szerint sokan aggódnak, hogy az illetékesek elveszítik a harcot és nem lesznek képesek megakadályozni a három sérült reaktor teljes olvadását, különösen a kettes számú reaktorblokknál, ahol a hermetikus védőépület is megsérült.

?Egy hajszál választ el a teljes katasztrófától. A legrosszabb helyzettel állunk szemben,? nyilatkozta Hiroaki Koide, a Kyoto Egyetem Reaktor Kutatóintézetének vezetője. ?Azt kell feltételeznünk, hogy a kettes blokk tartálya átszakadt. Amennyiben jelentős olvadás van a blokk belsejében, szinte biztosra vehetjük, hogy nagymennyiségű radioaktív szennyeződés fog kiszivárogni.?

Egy másik vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a sugárzás erősödésével nehéz lesz fenntartani a tengervizes hűtést, hiszen az akcióban résztvevő munkások az életükkel játszanak. Amennyiben minden munkás elhagyja az erőmű területét, a teljes olvadás elkerülhetetlen, ami soha nem látott katasztrófát eredményezhet. Ha sikerül is elkerülni a teljes olvadást, a japán illetékesek továbbra is nehéz helyzetben lesznek. Ebben az esetben folytathatják a tengervizes hűtést, reménykedve, hogy nem fordul meg a széljárás. A másik remény, hogy a túlhevülés nehezén már túl vannak és az érintett blokkok néhány nap alatt lehűlnek annyira, hogy betemethetik a sugárzó egységeket.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend