Természeti katasztrófák

A japán reaktornál történt robbanás az egész világra kihathat

Forrás: Preventdisease.com

A japán kormány mindent megtett annak érdekében, hogy elhitesse a világgal, a fukusimai atomerőműben történt robbanás nem ad okot aggodalomra. A legújabb videó felvételek és egyéb bizonyítékok eredményeként mégis napvilágra került a szörnyű igazság. Japán a legrosszabb eshetőségek szerint készül a katasztrófahelyzet kezelésére, felkészülve, hogy adott esetben több százezer ember kitelepítésére kerülhet sor. A radioaktív sugárzás hamarosan elérheti Kanadát és az Egyesült Államokat és hatása több hónapig eltarthat. A főbb médiumok jelentései szerint a japán fukusimai egyes számú atomerőműben történt hétfői robbanás nem is olyan komoly veszély, mivel ?nem valószínű, hogy nagy mennyiségű radioaktív anyag szabadult volna ki.?

Szombaton, még két nappal a robbanást megelőzően a média arról számolt be, hogy a sugárzás szintje a megengedett érték ezerszerese. Eszerint a robbanás kifejezetten jót tett a helyzetnek.

Több videó felvételen is látszik a robbanás mérete, ami miatt ?nem kell aggódnunk?, hiszen a legrosszabb, ami történhet, hogy radioaktív uránium kerül az atmoszférába. A radioaktív felhő több ezer kilométert megtéve végül elérheti Kanada és az Egyesült Államok partjait, majd tovább haladva a többi kontinenst.

[vsw id=”kjx-JlwYtyE” source=”youtube” width=”560″ height=”349″ autoplay=”no”]

Videófelvétel az erőműben történt szombati robbanásról

?Elég egyértelmű, hogy a japánok próbálják leplezni az országukat ért katasztrófa súlyosságát,? írja a Prisonplanet.com.

Az alternatív médiának és lakossági videó felvételeknek köszönhetően a japán kormány kénytelen megváltoztatni eddigi nyilatkozatait. A Washington Post szerint a fukusimai egyes atomerőmű dolgozói nem tudták stabilizálni a három túlhevült reaktorblokkot, ami részleges nukleáris katasztrófához, és végül radioaktív szivárgáshoz vezethet, jelentette be Japán kormányszóvivője vasárnap este. A mérnökök két reaktorblokkal küzdenek, eddig sikertelenül.

Kétségbeesésükben a szakemberek tengervízzel árasztották el a két üzemképtelen reaktort, hogy a nagyobb bajt elkerüljék: a reaktormag teljes olvadását a két érintett blokkban. Hétfőn egy újabb robbanás levitte a második reaktor tetejét. Szakemberek szerint a mag sértetlen maradt, de a feltételezések szerint az újabb robbanás miatt most még több radioaktív anyag szivárog a reaktorból.

Japán hivatalos jelentései szerint a reaktormagok olvadása csak részleges, legalábbis a feltételezések szerint, mivel egyelőre a szakemberek is csak találgatni tudnak. Az erőmű körül mért sugárzási szint, bár a megengedett érték kétszerese, a körülményekhez képest nem vészes.

A legfrissebb információk szerint a balesetet a földrengés miatti áramkimaradás okozta. A reaktor hűtőrendszere meghibásodott, ami a reaktormag felhevüléséhez vezetett.

Yukio Edano, a kormánykabinet főtitkára elmondta, az illetékesek felkészültek egy teljes reaktorolvadásra a fukusimai egyes erőmű hármas egységénél és annak is nagy a valószínűsége, hogy ugyanez az egyes reaktornál is elkezdődött, ahol a nap folyamán egy újabb robbanás hatására összedőlt egy épület.

Egészségügyi hatások

A hatóságok káliumjodid tabletták szétosztására készülnek, és arra figyelmeztetik a környék lakosságát, hogy maradjanak otthonaiban, aki pedig kénytelen kimenni a szabadba, kizárólag szájmaszkban tegye.

A sugárfertőzés a belső szerveket és egyéb szöveteket károsítja az ionizáló hatású radioaktív anyagok hatására. A sugárfertőzés mértékét általában milliremben (mrem) határozzák meg. Az 5000 mrem feletti sugárterhelés évente már egészségügyi kockázatnak számít, függetlenül a sugárzás forrásától. Az Egyesült Államokban például egy év alatt átlag 360 millirem sugárterhelés éri az ember teljes testfelületét.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend