Gazdasági válság

Világbank: 44 millió újabb éhező

Forrás: AP, Zerohedge.com

Élelmiszerinfláció

Nem lepődnénk meg, ha Robert Zoellick, a Világbank elnöke követné társait, akik dacolva a bank kartelekkel felszólaltak a jelenlegi pénzrendszer igazságtalanságai ellen, és hamarosan eltűnne a világ politikai színpadáról. Miért? Miután felvetette az aranyfedezetre való visszatérés lehetőségét, a Világbank elnöke elsők között hívta fel az intézményi elit figyelmét arra, hogy a király új ruhájához használt pamut  ára, persze ha a királynak lenne ruhája, 100%-kal is emelkedhet kevesebb, mint egy év alatt. Az AP hírügynökség szerint:

A globális élelmiszerárak veszélyes szintre emelkedtek, ami ronthat a már amúgy is labilis politikai helyzeten és az alapvető élelmiszerek drágulásán keresztül további milliókat taszíthat nyomorba, hangzik a Világbank nemrég kiadott legújabb jelentésében.

A bank kedden kiadott jelentése szerint a globális élelmiszerárak 29%-ot emelkedtek az múlt év során és mindössze 3%-kal állnak alacsonyabban a 2008-as történelmi csúcsnál. Robert Zoellick, a Világbank elnöke rámutatott, hogy az áremelkedés a fejlődő országok lakosságát érinti a legérzékenyebben, hiszen bevételüknek több mint a felél ételre költik.

A Világbank adatai szerint az áremelkedések miatt 44 millió ember csatlakozott a világ szegényeihez tavaly június óta.

Robert Zoellick attól tart, hogy a G-20-as vezetők, Párizsban tartandó csúcstalálkozójukon exporttilalmakkal és árszabályozással reagálnak majd az élelmiszerárak inflációjára, ami csak tovább rontaná a helyzetet.

A Világbank élelmiszer árindexe 15%-kal emelkedett október és január között, a globális kukorica határidős indexe például megkétszereződött nyár óta.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának legfrissebb számításai szerint az amerikai kukoricatermelők 675 millió véka kukoricával rendelkeznek majd augusztus végén, tehát a betakarítás megkezdése előtt, ami mindössze 18 napi tartaléknak felel meg. Ez további áremelkedést valószínűsít, amit bármilyen szélsőséges, vagy akár csak az átlagtól eltérő időjárási esemény tovább rontana.

?Jó termésre van szükségünk az egész világon, minden terményből,? mondta Chris Nagel a Northstar elemzője. ?Egy kis hiba a gépezetben is végzetes lehet.?

A zsiradékok és az olaj ára globálisan 22, a búzáé pedig 20%-kal emelkedett október és január között. A cukor ára 20 százalékkal drágult ugyanezen időszak alatt.

Kirgisztánban 54%-os búza árelemelkedést regisztráltak, Bangladesben pedig 45%-ot.

Zoellick szerint az áremelkedést ronthatja a Tunéziában és Egyiptomban kialakult helyzetet, hiszen mindkettő jelentős mennyiségű búzát importál évente.

Aggodalomra semmi ok. Christine Cumming FED alelnök szerint ?az emelkedő fogyasztói cikk árak csak az erősebb globális keresletet jelzik.? Érdekes, hogy e miatt az emelkedő kereslet miatt nyomorog most további 44 millió ember? önszántából.

Nem vagyunk biztosak benne, de úgy gondoljuk, hogy Christine Cummingnak van diplomája…

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend