Gazdasági válság

Vészesen közeledik a 2011-es pénzügyi összeomlás

Forrás: Goldseek.com ? 2011. jan. 21.

A nagy amerikai pénzügyi média ? más néven az Egyesült Államok pilótajátékának lelkes PR csapata ? hiába igyekezett rózsaszín képet festeni a gazdaság helyzetéről a vakon optimista olvasók számára, nem volt képes eltakarni az adósságtól felpuffadt, munkanélküliségtől fulladozó és lassan teljesen elsüllyedő behemót gazdaság fel-felvillanó makacs kísértetét. Mindegy milyen eszközökkel és milyen nagy igyekezettel próbálják kozmetikázni a kormány által tálalt adatokat, nincs az a smink, ami ezt a disznót képes lenne hercegnővé változtatni.

A kormány ismét a sztratoszférába nyúló adósságplafonba ütközött, más szóval a kongresszusnak ismét magasabbra kell emelnie az eddigi 14.300 milliárd dolláros adósságkorlátot. Ez azt jelenti, hogy vagy leértékelik a dollárt, hogy az jobban tükrözze a mennyiségi porhintés segítségével elért valós értéket, vagy csődöt jelentenek.

Csőd? Tényleg lehetséges?

A csillogó szemű, Harvardon végzett közgazdászok és Forex szakértők szerint nem.

?Az esély az USA szuverén adósságának szerkezeti átalakítására szinte a nullával egyenlő,? mondja Jessica Hoversen, az MF globális valuta és fixbevétel elemzője. ?A leminősítés, elméletben lehetséges, de nem igazán valószínű,? tette hozzá.

Ez az egyik fajta vélemény.

Az USA álomvilágban él

Az USA adósságállománya olyan mértékben növekszik, hogy még akkor sem lenne képes visszafizetni, ha hirtelen évi 10%-os növekedést kezdene produkálni. Ez azért van, mert az elmúlt 3 év során az adósságállomány ennél sokkal gyorsabb ütemben növekedett, 2002 óta pedig megduplázódott.

Ez az a nagyon egyszerű matematikai bizonyosság, amit a vezető médiumok következetesen elfelejtenek megemlíteni.

Nézzük meg, hogy lehetséges-e a sok egymásnak ellentmondó hírt megszűrni egy kicsit, hogy közelebb kerüljünk a valósághoz.

Először is a FED – ami nem más, mint egy magánkézben lévő üzleti vállalkozás, és amelynek saját bevallása szerint az lenne a dolga, hogy ?az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltse és egy biztonságos, rugalmas, monetáris és pénzügyi rendszert biztosítson az ország számára? ? havi átlag 75 milliárd dollár értékben vásárol amerikai kincstárjegyet, ami jelenleg a kormány monetáris alapját biztosítja.

A folyamat eredményeként a FED jelentős kockázatnak van kitéve, a hitelek miatti esetleges veszteségek miatt. Ben Bernanke, a FED sokat látott és bölcs vezetője azonban elmagyarázta, hogy a kockázat minimális hiszen ?ha a FED mérlegének kötelezettségek oldala nagyobb lenne az eszközök oldalnál, az csak a virágzó gazdaságokra jellemző emelkedő kamatok miatt lehetne.?

Mi van!? Ezt az elméletet vajon honnan vette?

Egy néhány napja megjelent Reuters cikk szerint ?a FED legújabb irányelvi intézkedései és a hitelveszteségek kockázata egyes elemzők szerint felveti annak lehetőségét, hogy szükségessé válhat magának a FED-nek a feltőkésítése. Legalábbis a közgazdászok így mondanák azt, amit a hétköznapi ember mentőcsomagnak nevez.?

A lényeg: az amerikai államkincstárt tőkével ellátó FED-et a kincstár kénytelen ?feltőkésíteni?, azaz csekket kiállítani a FED számára, hogy az folytathassa a csekkek kiállítását a kincstár számára.

Ez nem túlzás, ez a valóság.

A FED csődbe ment az amerikai államkincstárral együtt. A FED ilyen állapotban nem képes stimulálni a gazdaságot. Ha csak úgy képesek tőkét injekciózni a gazdaságba, hogy ugyanennek a gazdaságnak a folyó fizetési mérlegét exponenciálisan nagyobb adóssággal terhelik meg, az eredmény csak csőd lehet. Valakinek végre rá kéne mutatni arra, hogy a mérleg két sora, az adósságnövekedés és a gazdasági felemelkedés, egymással örök ellentétben álló tételek és fogalmak és az a közgazdászi feltevés, hogy egy szép napon ezek a gazdasági megtévesztés önmegvalósító törvényében egyesülnek nevetséges. Ez a folyamat a pénzügyi megsemmisülés felé sodorja az Egyesült Államokat és a 2011-es válság elsődleges katalizátora lesz.

Kína vajon mitől szállt el?

A 2008-as pénzügyi összeomlás szörnyűségei közepette, amit a gyenge pillanatukban egymásnak eső opportunista bankok harca csak tovább erősített, Kína egy elpusztíthatatlan gazdasági zsonglőr szerepében jelent meg a világ színpadán. Miért ne? Az IMF még 2011-re is 10,5%-os növekedést jósol az ázsiai óriás számára.

Miközben az Egyesült Államok rendíthetetlenül szívja saját gazdaságát romba döntő dollárpipáját, Kína sajátkészítésű jüannal tömött jade pipán pöfékel. Kína annyira bízik saját központi és ezért úgymond politikai interferenciamentes vezetése megtámadhatatlanságában, hogy viselkedése egyre inkább egy globális gazdasági nagybácsira emlékeztet. Nagylelkűen licitál a gazdaságilag gyenge lábakon álló nemzetek, lásd Görögország, Portugália vagy Spanyolország árverésein és bőkezűen osztja a szülői jó tanácsokat az Egyesült Államok és Európa számára.

Mennyire áll stabil lábakon Kína?

Amennyiben hihetünk Mark Harténak, a Correinte Advisors amerikai munkatársának, nem túl stabil lábakon. Mark Harte az a fedezeti alapkezelő, aki sok millió dollárt keresett azzal, hogy megjósolta a jelzálogpiaci hitelválságot és az európai szuverén adósságválságot. Mostani alapja arra fogad, hogy Kína gazdasági gépezete kezd beragadni és ezzel a véleményével egyáltalán nincs egyedül.

A Lombard Street Research nemrégen adott ki figyelmeztetést ?Kína veszélyesen hazai inflációjáról.?

A Corriente Advisors kijelentette, ?a fenntarthatatlan hitelek és fenntarthatatlan növekedés miatti lassulás negatív hatásai éppen annyira elképesztőek lesznek, mint az elmúlt tíz év túlteljesítése.?

Egész városok állnak üresen. Hitelből; vissza nem fizetett hitelből abban a reményben épült városok, hogy a csillogó új települések után vágyakozó emberek migrációja soha nem fog lelassulni. A legtöbb kínai számára azonban az ingatlanárak elérhetetlenek maradtak.

Egy bizonyos elemző szerint a kínai bankok összesen 1.700 milliárd dollár összegben nyújtottak hitelt üzletileg életképtelen helyi önkormányzatok számára, amelyek túlértékelt földeket és ingatlanokat adtak biztosítékul.

Ismerős a történet? Pontosan ez volt a helyzet az Egyesült Államokban is az ingatlanpiaci lufi 2008-as kipukkadása előtt. (Melegen ajánlom az ausztrál SBS Dateline, immár feliratozott dokumentumfilmjét Kína 64 millió üres lakásáról.)

Egy tanulmány szerint a kínai gazdaság növekedésének 5%-ra történő csökkenése hatására a szén, a réz, az acél és a cement árfolyama körülbelül 20%-kal esne.

Az arany ismét a nagy bankok támadásának célpontja lett, akik sikeresen lobbiztak az arany és ezüst deritatívák piacán bevezetendő pozíciólimitek ellen. Most, hogy szabadon építhetik short pozícióikat az arany és az ezüst ellen, mindkét nemesfém árfolyama havi mélyponton áll.

Tekintsük ezt ajándéknak, hiszen a következő gazdasági vihar súlyosságát figyelembe véve, az arannyal vagy ezüsttel rendelkező embereknek sokkal nagyobb esélye lesz átvészelni a nehéz órákat, mint azoknak, akik még mindig a dollárban vagy a jüanban bíznak.

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

 1. Nem az USA él álomvilágban, hanem a kis excomi tenyérjósok ott Juropban.
  A saját nyomorotokról igy akarjátok elterelni a figyelmet?
  Szomorú vigasz.
  Lenin óta ez megy Nálatok.

  1. A nyomor az egész világot súlytja, a különbség az egyes emberek hozzáállásában van, nem abban, hogy földrajzilag hol élnek.

   Neked személy szerint javasolnám, hogy inkább a CNBC-n vagy a Fox News-on kövesd a híreket, oldalunk azoknak készül, akik nem elégszenek meg a kormánypropagandával és nincs szükségük arra, hogy a híreket megszűrjék számukra.

  2. Minden közzétett írásnál érdemes figyelni a hírforrást! Ebben az esetben ez a
   goldseek.com volt. Egészen biztosan nem ex-kommunista tenyérjósok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend