Gazdasági válság

Tíz nap alatt 4,6%-os élelmiszer áremelkedés Kínában

Forrás: Zerohedge.com

A Kínai Állami Statisztikai Hivatal által tíznaponta kiadott adatok szerint a január 21-31 közötti tíz napban az élelmiszerárak átlagosan 4,6%-kal emelkedtek, ami éves szinten 416%-ot jelent. Az adatok Kína 50 városának árait tartalmazzák. Igen, tudjuk, hogy az érték kiszámításához 29 alapvető élelmiszer árának egyszerű átlagát nézték meg, pontos súlyozás nélkül, de a szóban forgó termékeket nézve szinte biztosra vehető, hogy a kínai fogyasztói árindex érdekesen alakul a héten.

Akkor lássuk a részleteket. Uborka: 28,2%-os emelkedés, bab: 21,9, repce 14,4, paradicson 12,9%-os drágulás, a banán 3,6 a csirke pedig 3,1%-kal lett drágább tíz nap alatt. De nincs oda minden: a szójabab és az olaj 0,1%-kal kevesebbe kerül.

Itt az idő, hogy Kína új, az élelmiszereket figyelmen kívül hagyó árindexet adjon ki (Kína árindexének 31,4%-a élelmiszer), és a híreket hallva pont ez fog történni.

Szóval aggodalomra semmi ok, hamarosan sor kerül az árindex 31,4% százalékát kitevő élelmiszercsomag felülvizsgálatára és az infláció megszűnik.

Tőzsdei kereskedők szerint a fogyasztói árindex 4,9%-kal emelkedett januárban, ami a jósolt 5,3%-os emelkedés alatt van, hozzátéve, hogy a meglepően alacsony érték betudható annak is, hogy az árindex összetevőinek súlyozását sokszor az igényekhez igazítják.

A Kínai Állami Statisztikai Hivatal minden évben apró módosításokat eszközöl a fogyasztói árindexhez figyelembevett termékkosár összetételén, ötévente pedig jelentősen átalakítják. Az ötéves felülvizsgálat hamarosan időszerűvé válik.

Várakozások szerint a Hivatal csökkenteni fogja az élelmiszerek súlyozását az index kiszámításánál, így az inflációs eredmények valószínűleg alacsonyabbak lesznek.

Így tehát minden rendben lesz és a nép, legalábbis papíron többé már nem fog éhezni. Addig is vegyünk minél több részvényt, hiszen az arannyal és a nyersolajjal ellentétben a papír ehető. Itt az ideje, hogy a biotechnológia előrukkoljon a cellulóz megemésztését elősegítő étrendkiegészítővel.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend