Globális valuta @hu

Az IMF vezetője sürgeti az új világvaluta bevezetését

Forrás: TheTelegraph.co.uk

Dominique Strauss-Kahn, az IMF jelenlegi vezetője, olyan új világvaluta bevezetését sürgeti, ami véget vetne a dollár dominanciájának és megvédené a világot a pénzügyi instabilitástól a jövőben

Dominique Strauss-Kahn komolyabb szerepet szánna az IMF Különleges Lehívási Jogának - Fotó: Reuters

?Új globális egyenlőtlenségekkel kell szembenéznünk, amelyek már a válság kirobbanása előtt is ott kísértettek a háttérben. Nagymennyiségű és nagy volatilitású tőkemozgások, az árfolyamokra nehezedő nyomás, gyors ütemben növekvő tartaléktöbblet. Ezek a témák ismét az elsődleges prioritású megoldandó problémák közé kerültek,? mondta Strauss-Kahn. ?Megoldás hiányában ezek a problémák egy esetleges következő válság magvai lehetnek.?

?Amikor a nemzetközi monetáris rendszer hiányosságai miatt aggódunk, leginkább a volatilitás, a bizonytalanság miatt van félnivalónk,? tette hozzá. ?Az az érzésünk, hogy a pénz túl bizonytalan módon suhan át a világon és az egyes nemzeteknek egy stabilabb, kiszámíthatóbb külső környezetre van szükségük a boldoguláshoz.?

Az IMF vezér úgy gondolja, hogy a feltörekvő gazdaságok valutájának, mint például a jüannak a hozzáadása az IMF által kibocsátott valutakosárhoz, nagymértékben növelné a globális rendszer stabilitását.

Kína valutatartalékának nagy része, 285,000 milliárd dollár, amerikai állampapírban van, ezért az ázsiai nagyhatalom nemegyszer hangot adott már a dollár gyengülése miatti aggodalmának, míg a washingtoni politikusok amiatt panaszkodnak, hogy Peking igazságtalan előnyökhöz jut, saját valutájának alulértékelésén keresztül.

Strauss-Kahn idővel fontosabb szerepet szánna az IMF Különleges Lehívási Jogainak (SDR ? Special Drawing Rights), amelyek alapja jelenleg a dollár, az angol font, az euró és a japán jen, de ennek megfelelő működéséhez természetesen magas fokú nemzetközi együttműködés szükséges.

?Az SDR alkalmazása a globális kereskedelem és a pénzeszközök denominálásához megvédene az árfolyam ingadozástól,? mondta Strauss-Kahn, hozzátéve, hogy ?az SDR-ban meghatározott értéken kibocsátott kötvények új tartalékeszköz osztályt teremtenének.?

A múlt hónap során tett kijelentésében Dimitrij Medvegyev, orosz elnök azt mondta, hogy a brazil, orosz, indiai és kínai valutákat hozzá kellene tenni az SDR valutakosárhoz. Nicolas Sarkozy, francia miniszterelnök hasonló nyilatkozatot tett, támogatva a kínai valuta bevonását az SDR kosárba, míg Barack Obama kabinetje elképzelhetőnek tartja, hogy ?idővel? támogatnák az új számításra való átállást.

A jüan bevonásával az a probléma, hogy nem egészen része a szabad kereskedelemnek, Kína tőkepiacai pedig javarészt zártak.

?Az SDR szerepének növelése egyértelműen komoly nemzetközi koordinációt igényelne az irányelvek tekintetében, éppen ezért úgy gondolom, hogy a globális eszköztartalék rendszer fejlődése szakaszosan, a globális gazdaságban szükséges változásokkal együtt fog megvalósulni,? mondta Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn nyilatkozata pont egy héttel előzte meg a G20-ak következő, Párizsban tartandó csúcstalálkozóját, ahol a 20 fejlett és fejlődő ország vezetői megvitatják Nicolas Sarkozynek a globális gazdasági kormányzás megváltoztatására tett javaslatát.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend