Természeti katasztrófák

Ébredezik a világ legnagyobb szupervulkánja?

Forrás: dailymail.co.uk

Az amerikai Yellowstone park alatt található szupervulkán 2004 óta rekord sebességgel emelkedik.

Szakértők szerint egy esetleges kitörés ereje a Szent Heléna vulkán 1980-ben bekövetkezett kitörésekor felszabadult energia ezerszerese lenne, és 1600 kilométeres távolságban három méter mély hamuréteggel borítana be mindent, elpusztítva a terület növényvilágát.

A kitörés eredményeként a levegőbe kerülő toxikus anyagok miatt az Egyesült Államok területének kétharmada lakhatatlanná válna, sok millió embert kényszerítve otthona elhagyására.

A tudósok előrejelzése szerint egy ilyen rémálomba illő forgatókönyv játszódna le a világ legnagyobb vulkánjának kitörése esetén. Ennek esélye pedig az idő előrehaladtával egyre nagyobb.

A Yellowstone Park alatt fekvő tűzhányó eddig háromszor tört ki a múltban és az aktivitását figyelemmel kísérő tudósok szerint hamarosan újabb kitörésre számíthatunk.

A Wyoming park alatti vulkán 2004 óta rekordsebességgel, évi 8 centimétert emelkedik, ami az 1923-ban elkezdődött feljegyzések óta a leggyorsabb emelkedés.

Jelenlegi eszközeink nem teszik lehetővé a kitörés pontos idejének behatárolását, így a lakosság előzetes figyelmeztetése sem kivitelezhető.

1980. júlis 22-én tört ki a Szent Heléna vulkán. A Yellowstone Caldera robbanásának ereje ennek az ezerszerese lenne.

Egy biztos, a Yellowstone alatt fekvő szupervulkán robbanása mellett eltörpülne a tavaly áprilisi izlandi vulkánkitörés, ami az egész világ légi forgalmát megzavarta.

?Ez egy hihetetlen mértékű emelkedés, mert az emelkedő terület maga is óriási,? magyarázza Bob Smith, az Utahi Egyetem professzora, a Yellowstone parki vulkán szakértője.

?Amikor láttuk, hogy a magma 10 kilométeres mélységben van már nem aggódtunk annyira,? tette hozzá. ?Ha 2-3 kilométerről lenne szó, sokkal több okunk lenne az aggodalomra. Az tudjuk, hogy a kéreg alatti magmakamra olvadt kőzettel telik meg, folyamatosan növelve a kamra nyomását.?

?Azt azonban nem tudjuk, hogy ez a folyamat meddig tart, azaz mennyi időnk van a következő kitörésig, illetve, hogy a vulkán vajon robbanni fog, vagy a kráter esetleg kitörés nélkül leenged.?

A világ legnagyobb kiterjedésű vulkáni fennsíkján található Yellowstone Caldera a föld egyik legelképesztőbb természeti jelensége.

A ?kaldera? elnevezés jelentése ?főző üst?, azaz a vulkánkitörést követően keletkező kráter.

A szupervulkánok jellegzetes módon nem hegyek, hanem süllyedékek, kalderáknak nevezett óriási összeomlott kráterek, amelyeket nehéz észrevenni.

A magma legforróbb része 650 kilométerrel a föld felszíne alatt egy magmakamrában helyezkedik el, 50 kilométerrel a felszín alatt pedig egy 500 kilométer átmérőjű területet borít be. E fölött a réteg fölött, de még mindig a földfelszín alatt helyezkedik el maga a vulkán.

A vulkánt figyelő tudósok szerint a felszín alatt 10 kilométerrel található magma megduzzadása okozza a talaj megemelkedését.

?A kráterből jelenleg óriási mennyiségű hő távozik, így tudhatjuk, hogy a magmát valami fűti, hiszen, ha nem ez lenne a helyzet, már réges-régen kihűlt volna az utolsó kitörés óta,? nyilatkozta Dan Dzurisin, az Amerikai Földtani Intézet Vulkanológiai Megfigyelőállomásának munkatársa.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Most jutott az eszembe, kb 2 éve olvastam erről, egy másik forrásból, megint utána kerestem egy kicsit, ezt találtam.
    http://twilightzonez.wordpress.com/2011/05/05/another-reason-for-chemtrails-3-d-holographic-display-using-strontium-barium-niobate-see-the-entire-army-research-lab-military-document/
    Röviden, a Stroncium, Barium és Niobate nélkülözhetetlen a Blue Beam fele 3D holografikus égi kivetítésekben. Milyen véletlen, hogy Fukushimaban pont ezek az anyagok kerültek a levegőbe a robbanáskor, és utána is. Mint tudjuk a további robbanások veszélye is fennáll. Hmmmm ????

  2. Van egy feltetelezesem, amely termeszetesen csak elmelet:
    Mi van akkor, ha egy HAARP-fegyverrel megbolygatnak egy ilyen kitoreshez kozeli allapotban levo vulkant? Valoszinuleg evtizedre megbenitana a kitorese az Egyesult Allamokat.
    A HAARP-fegyver mikrohullamokat hasznal. Mi van akkor, ha a chemtrail szoras egy ernyot von az adott orszag fole, hasonloan, mint ahogy a mikrohullamu suto ajtajaban talalhato femracs is egy pajzsot alkot a mi vedelmunkre?
    A chemtrail program tudtommal leginkabba NATO orszagokban zajlik. Egyes feltetelezesek szerint pedig a HAARP-fegyvert oroszorszag hasznalta sikerrel Japan ellen.
    Esetleg igy vedik magukat a nyugati orszagok az oroszokkal szemben? Tudva, hogy a lakossag jo reszeben ez jarulekos vesztesegeket okoz a hosszutavu egeszsegkarosito hatasa miatt – de meg mindig jobb, mint mas sokkal sulyosabb pusztito hatasok?

    1. De azt mondták, hogy megnöveli a HAARP hatását, a benne lévő fémek miatt! Sokszorosára!
      Meg azután, a levegőben lévő vízpára kondenzálódását is elősegíti. Vagyis secperc alatt(napok) kimosódik a légkörből!
      Teszi tönkre a talajt, a vízeket, nöbényeket, állatokat, bennünket!
      ( Meg azután, tudjuk, hogy akár kelet, akár nyugat “kiknek” a kezében van!
      Én nem lennék ennyire optimista, azzal kapcsolatban, hogy minket akarnak védeni!)

  3. Jel. 16,18
    És lőnek zendülések és mennydörgések és villámlások; és lőn nagy földindulás, a milyen nem volt, mióta az emberek a földön vannak, ilyen földindulás, ilyen nagy.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend