Nagytestvér

Az Obama-kormány minden amerikait Internet azonosítóval látna el

Forrás: CNET News

Obama elnök arra készül, hogy felhatalmazza az Amerikai Kereskedelmi Minisztériumot, hogy hozzon létre egy egyedi Internet azonosítót minden amerikai számára, tudta meg a CNET hírportál a Fehérház egyik tisztviselőjétől.

Ez egy ?tökéletes helyzet a minisztérium számára? egy központosított internetes ökoszisztéma kialakításához, nyilatkozta Howard Schmidt, a Fehérház kiberbiztonsági koordinátora.

A minisztérium ezzel az intézkedéssel előnybe kerülhet a korábbi jelöltekkel, a Nemzetbiztonsági Hivatallal és a Belbiztonsági Minisztériummal szemben. A lépés a jogvédelmi szervezetek számára is szimpatikus lehet, akik számos alkalommal fejezték ki aggodalmukat a rendőrség és a különböző hírszerzési hivatalok szerepével kapcsolatban.

A kormány jelenleg is dolgozik a ?Nemzeti stratégia a megbízható kibertéri személyazonosításért? elnevezésű programon, amit a tervek szerint néhány hónapon belül hoznak nyilvánosságra, jelentette be Gary Locke, amerikai kereskedelmi miniszter. (Tavaly nyáron már nyilvánosságra hoztak egy tervezetet.)

?Nem személyi igazolványról van szó,? magyarázta Locke, ?és nem is egy központilag irányított rendszerről beszélünk. Az online biztonságot és a privát adatokat akarjuk megvédeni és elérni, hogy az embereknek ne kelljen több tucat jelszót megjegyezni, megbízható digitális azonosítók létrehozásával.?

A kereskedelmi minisztérium hamarosan egy külön osztályt állít fel a projekt koordinálására.

A ?megbízható személyazonosítás? projektről jelenleg nagyon kevés információ áll rendelkezésre. A tavalyi bejelentésben egy smartkártya vagy digitális azonosító létrehozása szerepelt, amelynek segítségével az online felhasználók azonosítani tudnák magukat. Ezeket a digitális személyazonosítókat az első tervezet szerint pénzügyi tranzakciókra specializálódott online elárusító oldalakon keresztül szerezhetnék be a felhasználók.

Howard Schmidt kihangsúlyozta, hogy az anonimitás és pszeudonim nevek használata továbbra is lehetséges marad az Interneten. ?Nem kell hitelesítő iratokat beszerezni, ha valaki nem akarja,? mondta. ?Nincs esély arra, hogy egy központi adatbázis alakuljon ki,? állította, hozzátéve, hogy ?szükségünk van a privát szektorra a projekt bevezetéséhez.?

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend