Bibliatanulmányok

A világi humanizmus

A világi humanizmus szerepe az utolsó időkben

A mai multikulturális világban egyre nagyobb teret hódít az úgynevezett ?erkölcsi relativizmus?. Ennek lényege, hogy óvakodunk ítélkezni mások hite felett, mégpedig azért, mert ?minden relatív?. A számunkra visszataszító és helytelen dolgok mások szokásai szerint teljesen elfogadottak lehetnek. Természetesen megértőnek és toleránsnak lenni keresztényi tulajdonság, de fejet hajtani Isten két legfőbb parancsolatának (szeretni Istent és másokat) ellentmondó hiteknek és gyakorlatoknak nagy hiba és nem helyes. Ez az erkölcsi relativizmus egy ateista filozófia, a ?világi humanizmus? közvetlen eredménye.

A modern humanizmus egészen a reneszánszig vezethető vissza. A reneszánsz felvilágosodás híres követőit ? Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Desiderius Erasmus és sokan mások ? ma humanistának tartják és ők maguk is annak tartották magukat. Számukra a ?humanizmus? a művészetek, a tudomány és a filozófia közelítését jelentette az emberekhez, mivel sok száz éven keresztül, ezek a területek az akkoriban babonás hiedelmekkel átszőtt egyháznak voltak alárendelve. A modern humanizmus úttörői azonban valamennyien mélyen hittek Istenben.

A világi humanisták ezzel ellentétben azt vallják, hogy az istenhit vagy a vallás, legyen az bármilyen, irracionális, ezért nincs helye az emberek világnézetében. Hitük szerint a látható természeten túl nincs semmi ? nem léteznek természetfeletti dolgok, ezért az ember saját maga istene.

A humanisták általában buzgó támogatói az evolúciónak. A helyzet iróniája, hogy az evolúcióról időről-időre újra bebizonyosodik, hogy hiten alapul és nem igazi ?tudomány?, ahogy azt a humanisták szeretnék a világgal elhitetni. Az evolúció egy láthatatlan dologba vetett hit, hiszen a ?makro evolúció?, ahogy azt helyesen nevezni kellene, azaz egy faj egy másik, az előzőtől különböző fajjá alakulása, és az erre vonatkozó bizonyítékok, olyan láthatatlanok az emberi szem számára, mint a lélekvilág. A legnagyobb különbség a két dologban az, hogy míg a makro evolúciót alátámasztó bizonyítékok nem léteznek, a lélekvilág nagyon is valóságos és érezhető. Egyre több őszinte tudós hozakodik elő a kijelentéssel, hogy az evolúció nem különbözik a vallástól, ami a világi humanistákat pont olyan irracionális hívőkké teszi, mint az általuk előszeretettel kigúnyolt vallásos emberek.

A világi humanisták hiszik, hogy az ember képes megoldani saját problémáit. Hiszik azt is, hogy a vallás okolható a világ legtöbb gondjáért. Azonban, ha megvizsgáljuk azokat az intézményeket és embereket, akik célja az emberiség megsegítése, rá kell jönnünk, hogy legtöbbjüket részben vagy egészben vallásos meggyőződésük motiválja. Gyakran halljuk a világi humanistáktól, hogy a vallás a legtöbb háború kiváltó oka. Igaz, hogy sok évszázadon keresztül a hatalmak előszeretettel burkolták indítékukat a vallás leplébe, az igazi mozgató rugó azonban mindig is a terület- és zsákmányszerzés volt.

Nem is olyan sok évvel ezelőttig az Istenben való hit az emberi tudás fontos részét képezte. Az elmúlt néhány generáció alatt azonban az ateizmus igen nagy teret nyert a világban. Azt gondolhatnánk, hogy az ember tanult a múlt hibáiból és azokból a szörnyűségekből, amiket a történelem Istent tagadó szereplői követtek el. Az elmúlt száz év történelmét vérrel írták, melynek nagy részét istentelen hatalmak ontották ki. Olyan hatalmak melyek ideológiájának az evolúció és egyes emberi fajok evolúció útján történő kitökéletesedése volt a központi tétele.

Hogyan kapcsolódik mindez az utolsó időkhöz? Az Biblia azt mondja, hogy ?az utolsó időkben csúfolkodók támadnak, a kik saját kívánságaik szerint járnak, és ezt mondják: Hol van az ő eljövetelének ígérete? Mert a mióta az atyák elhunytak, minden azonképpen marad a teremtés kezdetétől fogva. Mert készakarva nem tudják azt, hogy egek régtől fogva voltak, és föld, mely vízből és víz által állott elő az Isten szavára;? (II. Péter 3:3-5) és, hogy ?ne csaljon meg titeket senki semmiképpen. Mert nem jön az el [Jézus második eljövetele] addig, mígnem bekövetkezik elébb a szakadás. Mivelhogy nem fogadták be az igazságnak szeretetét az ő idvességökre.  És azért bocsátja reájuk Isten a tévelygés erejét, hogy higgyenek a hazugságnak;? (II. Thessalonika 2:3, 10-11).

A gyeplő hosszú évek óta a világi humanizmus követői kezében van és munkásságuk eredménye nem túl fényes.

A másik véglet viszont, hogy vannak olyan emberek, akik bár vallásosnak mondják magukat, akár Jézusról is hitet tesznek, cselekedeteik azonban elárulják szavaik hiteltelenségét. Életvitelük és munkásságuk annyira különbözik Jézus példájától és tanításaitól, mint a nappal az éjszakától. Még a felületes szemlélő is láthatja, hogy Jézus intelmének arról, hogy ?szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek? nincs helye ezeknek az állítólagos keresztény vezetőknek a hitvallásában.

Akkor hogyan is állunk? A helyzet tulajdonképpen egy újabb végső időkre vonatkozó bibliai vers beteljesedése. Ebben, maga Jézus magyarázza tanítványainak, milyen jelei lesznek a végső időknek Máté evangéliuma 24. fejezetében. ?És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül.? (Máté 24:12)

Mit tehetünk? A mi feladatunk, hogy Isten bizonyságai legyünk, az igazság és a megváltás hírnökei, most és a vég idején egyaránt, hogy beteljesítsük a fenti ige folytatását: ?De a ki mindvégig állhatatos marad, az idvezül. És az Isten országának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég.? (Máté 24:13-14)

Előző posztKövetkező poszt

7 hozzászólás

 1. Amikor a bekezdesben ezt olvastam: “Természetesen megértőnek és toleránsnak lenni keresztényi tulajdonság,” rogton felvontam a szemoldokom.Par sor utan abba is hagytam ennek a bigott szovegnek az olvasasat, foleg amikor oda jutott a kedves szerzo, hogy az evolucio elmeletet teljesen alaasta es hiteltelennek nyilvanitotta (azert eloszor illett volna inkabb utanajarni a dolgoknak es a tenyek teljes ismereteben nyilatkozni).Nem csodalkoznak azon se, ha On a vilagot csak par ezer evesnek tekinteni es a dinoszaurusz csontok letet is megkerdojelezne, mint egy targyat, amit a gonosz humanistak/ateistak/agnosztikusok stb stb. helyeztek el, azert, hogy a vilagot fertobe forditsak:))
  Szepnapot

  1. Az evolúció egy elmélet, ami igen kevés, mondhatni szinte semmilyen tudományos alappal nem rendelkezik, így éppen úgy hit által kell elfogadni, mint a teremtés történetét.
   Itt egy párszáz oldalas anyag erről:
   http://evolutionfacts.com/Handbook%20TOC.htm

   A dinoszauruszok pedig a Bibliában is benne vannak, ahogy Kanku linkje részletesen kifejti.

  2. Onok premisszakent fogadjak el-gondolom en- a bibliat es ezzel a gond csak annyi, hogy akkor a teremtes napja 6000 evvel ezelott volt (mondja a bacsi a videoban, remelem nem fogjak megkerdojelzni ugyanazt, akire az elobb meg hivatkozta), marpedig a dinoszaurusz fossziliakbol megalapitottak, hogy azok tob szazmillio evesek!-ha nem hiszed nezz utana: radiokarbonos es radiometrikus kormeghatarozas.
   egyebkent meg a bibliat egy bizonyos modon olvasva a legnagyobb bizonyitek amellett, hogy isten marpedig nem letezik.Kerem ne kezdjenek el most ajuldozni meg kommentelgetni, en tobbet nem fogok.
   Eljen sokaig a szent es egyetlen Spagettiszorny!!!:D
   -mert ha az az ember, aki ott beszelt, ilyen pofatlanul lehordja mas emberek velemenyet (lasd fentebb a hires kereszteny toleranciat)

   1. Bizony 6000. A videónak van még néhány része. Ez például pont ezzel foglalkozik: http://www.youtube.com/watch?v=u58rRlBuAs8

    Az általam belinkelt anyag pedig ennél sokkal részletesebben. A radiokarbonos kormeghatározás az összes közül a leghasználhatatlanabb, de erről részletesen lehet olvasni és hallgatni a linkelt anyagokban. A fenti írást nem a tudatlanság szülte. Bár nem én írtam, de szerzője hozzám hasonlóan sok ezer oldalt olvasott a témában és mind azt bizonyítják, hogy az evolúció az elmúlt másfél évszázad legnagyobb hazugsága.

    Mindenkinek szabad választása, hogy hisz-e Istenben vagy sem, természetesen eszem ágában sincs győzködni, ettől Ő még létezik, csak szomorú a hitetlenséget és a világ jelenlegi állapotát látva.

   2. A rádiókarbonos méréssel elméletileg úgy 3o.ooo évig lehet vissza menni, gyakorlatilag kb. 15.ooo évre, de mint Thea is írta még ez sem “szentírás”.
    A felezési ideje 573o év körül van, 1g percenként 12-14 beta részecskét bocsájt ki magából, ami azt jelenti, hogy 573o év múlva csak 6-7 részecskét, 2x573o év múlva csak 3-3,5 részecskét és itt már kiegyenlítődik a kozmikus sugárzásssal. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a C14 szénmintát nem tudják elkülöníteni annyira, hogy pontos adatot mérjenek róla, mert magának a földnek és a koszmosznak is van egy alapsugárzása, ami ugyan állandó de kis közökben variálódik. Így a lemélyebb bányában sem tudják annyira elkülöníteni a szén izótopot, hogy abból egy normális mérést vehesenek. Gyakorlatilag max 15.ooo évre mehetnek vissza, de további gondok adodnak. ugyanis ez azt feltételezi, hogy a földünk légköre váltózatlan volt, és ekép minden időben a kozmikus sugárzás hatására úgyanannyi C14 keletkezett a felsöbb sférákban. Ez azonban helytelen, mert tudományos tények vannak afelöl, hogy földünk légköre váltózott és ez az eredményeket nagyban módosítja. Máskülönben is a dinoszauruszok datálási eszközei között nem szerepel a rádiókarbonos kormeghatározás. Attól függöen, hogy milyen közet rétegben találják őket aszerint datálják,, de ez egy másik mese, ami terjedelmet illetve nagyon hosszú, és öszintén lusta vagyok leírni. Nagy irodalom van ezzel kapcsolatosan, s most én kérlek meg, néz utána 🙂

 2. http://www.youtube.com/watch?v=Nfhl18np1bo

  Isten ezt mondja Ezékiel könyve 33.-ik részében:
  És ezt mondják néped fiai:Nem igazságos az Úrnak útja,
  holott az ő útjok nem igazságos.
  Mikor? az igaz elfordul az ő igazságától,s gonoszságot cselekszik,meghal amiatt.
  És mikor a hitetlen elfordul az ő hitetlenségétől,
  és törvény szerint s igazságot cselekszik,él amiatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend