Tudomány és technika

A joystick hanyatlása: itt az agyhullámmal vezérelt kontroller

Forrás: foxnews.com

Doki módszere a Vissza a jövőbe című filmben még nem volt tökéletes, a valóságban viszont közel járunk hozzá

A játékosok egy időre félretették joystickjüket, hogy egy új eszközt teszteljenek. Mit használtak a megszokott vezérlő helyett? A gondolat erejét.

InteraXon, egy kanadai digitális eszközfejlesztő cég bemutatta legújabb gondolatirányítású számítógépes eszközét. A technológia lényege, hogy a felhasználó csupán koncentrációképessége segítségével irányítja a digitális interfészt. Találmányaik közé tartozik a gondolatirányítású 3D-s szemüveg vagy a koncentrációképességet fejlesztő iPad játék.

?Egy olyan egyszerű, a felhasználó homlokára simuló érzékelőt fejlesztettünk ki, ami leolvassa agyhullámainkat,? nyilatkozta Ariel Garten, az InteraXon elnök-vezérigazgatója a FoxNews.com-nak. ?Ugyan azon az elven működik mint egy EKG. A szoftver lefordítja az agyhullámok által kibocsátott adatokat és a virtuális világ irányítására használja fel.?

Az agy-komputer (BCI) interfésznek is nevezhető eszközt az IneraXon egy egyszerű és rendkívül könnyű fejbántba építette bele. ?Minden embernek vannak leolvasható gondolatmintái,? magyarázta Garten. Vegyük a cég 3D-s TV-szemüvegét például, ami a felhasználó hangulatához igazítja a kiválasztandó műsort.

?Képes érzékelni a hangulatunkat, tudja, hogy például ijedtek vagy izgatottak vagyunk-e vagy éppen unatkozunk. Nem azért magával ragadó mert 3D-s, hanem mert megérti érzéseinket,? tette hozzá.

[vsw id=”18307473″ source=”vimeo” width=”600″ height=”344″ autoplay=”no”]

A fenti videón láthatjuk, hogyan is működik!

Az iPad alkalmazás a legtöbb embert meghökkentette. A játék célja, hogy egy fa tárgy köré kötelet tekerjünk. A játék első verziójában a játékos ujjai segítségével végezte el a feladatot. Az új verzióban koncentrációs készségét használhatja csupán.

Minél jobban képes valaki koncentrálni annál gyorsabban forog a kötél.

Az InteraXon nem áll meg a játékoknál. A torontói Western Kórházzal együttműködve egy olyan BCI eszközön dolgoznak, ami segít érzékelni és reményeik szerint előre megjósolni az epilepsziás rohamokat. Peter Carlen, a kórház kutatója szerint ez még csak a jéghegy csúcsa.

?Az agyhullámokat megérteni, kihasználni és azokra intelligens válaszokat produkálni képes iparág kialakulásánál tartunk egyelőre,? nyilatkozta a Foxnews.com-nak. ?Hamarosan egy dollármilliókat megmozgató iparág fog kialakulni.?

Garten szerint a gondolatok által irányított eszközök életünk minden aspektusának részévé válnak majd.

?Első lépésként mindennapi eszközökben, mobiltelefonokban, televíziókban fognak felbukkanni, de hosszú távon ezzel a módszerrel fogjuk irányítani az egész világot.?

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend