Gazdasági válság

Soros: Az arany és a változó világrend

Soros a Kanadai Nemzetközi Tanács gáláján, az év globalistája díj átvétele alkalmából mondott beszédet

Forrás: Reuters

TORONTO – Lehet, hogy a milliárdos befektető Soros György kevesebb aranyat vásárol mostanában, de még mindig úgy gondolja, hogy a nemesfémnek van jövője.

?A feltételek még mindig elég tökéletesek az arany számára,? mondta Torontóban, a Kanadai Nemzetközi Tanács estjén, az Év globalistája díj átvételekor.

?A hátrány az, hogy túl sokan vannak ezzel tisztában és sok fedezeti alap kiszolgáltatott helyzetben van? Az arany árfolyama nagyokat tud ugrani,? nyilatkozta, arra utalva, hogy az arany árfolyama éppen olyan könnyen zuhanhat, mint amilyen gyorsan képes emelkedni.

Soros, bár bizonyos arany kötéseit csökkentette a harmadik negyedév során, eladva bányarészvényeinek egy részét, NovaGold Resources és Kinross Gold részesedésében azonban lényegi változás nem történt.

A változó világrend

Soros György beszélt a világ geopolitikai helyzetének változásáról, kiemelve, hogy szerinte az Egyesült Államok gyors hanyatlásának leszünk szemtanúi, melynek sebessége, Kínának a pénzügyi válság kirobbanása óta tapasztalt gazdasági fejlődésének ütemével vetekszik.

Kínát szinte egyáltalán nem érintette a válság, magyarázta a résztvevőknek, akik között jelen volt a Bank of Canada jelenlegi és több volt elnöke és Kanada szinte minden jelentős bankjának, ipari óriásának vezetője. ?Kína gazdasága és kormánya jobban működik, mint az Egyesült Államok gazdasága ér kormánya,? mondta.

Soros szerint a jelenlegi világrend az összeomlás szélén áll.

?Az USA hanyatlása éppen olyan gyors, mint amilyen sebességgel Kína gazdasága emelkedik. Minden nagyon gyorsan történik.?

Elmondta, hogy Kína azért tart ott ahol tart, mert mindig védte saját érdekeit. Azt is hangsúlyozta, hogy Kínának el kell kezdeni mások érdekeivel is törődni, hogy az új világrend sértetlenül emelkedhessen a világ élére.

?A jelenlegi kínai irányvonal csak konfliktushoz vezet,? mondta, hozzátéve, hogy az ázsiai ország szomszédjai már most is aggódnak Kína növekvő globális befolyása miatt.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend