Elmélkedések

Nem Isten teremtett melegnek

Szeretném előrebocsátani, hogy bár Ferenc pápa egyik állítólagos kijelentése késztetett írásra, és a kijelentés a homoszexualitás sokak számára érzékenynek számító kérdésével kapcsolatos, engem most elsősorban nem a pápa és nem is a homoszexualitás érdekel.

Az esetről az Index is írt, ami persze nem biztosíték arra, hogy valóban így történt, de a jelen poszt szempontjából az Index változata is megteszi:

„Juan Carlos Cruz, egy meleg férfi, akit gyerekkorában szexuálisan molesztált egy pap, a Ferenc pápával történt találkozásáról beszélt egy spanyol nyelvű lapnak. A pápa azt mondta Cruznak, hogy Isten teremtette melegnek, és hogy ő így szereti őt.

Azt mondta: ’Juan Carlos, te meleg vagy, de ez nem számít. Isten teremtett ilyennek; ő ilyennek szeret téged, és engem sem foglalkoztat a dolog; a pápa ilyennek szeret téged. Muszáj megbékélned azzal, aki vagy.’”

Nem. Nem Isten teremtette melegnek, ahogy engem sem Isten teremtett türelmetlennek és nem Isten kódolta úgy a génjeimet, hogy csak nehezen tudjak ellenállni a csokoládé csábításának. Nem Isten teremtette hazugnak a hazugokat vagy gyilkosnak a gyilkosokat és nem Isten teremtette betegnek a betegeket. Való igaz, hogy a lelki vagy fizikai fogyatékosságaink ellenére szeret bennünket, mégpedig feltétel nélkül, de az sem igaz, hogy „így szeret”. Olyan értelemben nem, ahogy valaki kifejezetten egy adott tulajdonságot vagy éppen fogyatékosságot preferál vagy szab meg szeretete feltételeként, merthogy a pápa kijelentését úgy lehet érteni, hogy Isten kifejezetten azért „teremtette” ilyennek Juant, mert pont így szereti őt és nem másképp.

Nem.

A kijelentés olyan sok sebből vérzik, hogy azt sem tudom, hol kezdjem. Amint fentebb említettem, a pápa nincs egyedül ezzel a véleményével. Sokan gondolják ugyanezt. Keresztények és nem hívők egyaránt.

Először is Juant vagy történetesen engem, nem Isten teremtett, illetve nem olyan értelemben, ahogy azt a legtöbben gondolják. Isten egyetlen emberpárt teremtett, felruházva őket mindennel, hogy sokasodjanak, és végül te meg én, meg Juan is megszülethessen, egy egész sor néha rossz, néha pedig jó döntés eredményeként. Istennek nem kell minden egyes élőlényt, fűszálat, fát, lovat, kiscicát vagy búzakalászt megteremtenie, mert bölcsességében és előrelátásában úgy indította útjának a világot, hogy az képes fenntartani és megsokszorozni önmagát.

Való igaz, hogy Isten előre látta még azt is, hogy hány hajszál lesz a fejemen vagy fűszál a kertemben vagy milyen tulajdonságaim lesznek, jóval azelőtt, hogy megszülettem volna. Tudta, hogy milyen döntéseket fogok hozni és, hogy ezeknek eredményeként milyen lesz az életem, de az életem alakításában pont annyira vett részt, amennyire én hagytam Neki. Eleinte semennyire (gondoltam én), majd apránként egyre jobban.

Azonkívül, ha Isten teremtene minket betegnek vagy éppen melegnek, akkor igazából a legtöbb ima valamilyen szinten Isten akaratával szembe menne. Miért imádkoznánk azért, hogy meggyógyuljunk, ha Isten teremtett betegnek? Az igazság azonban az, hogy Isten azt szeretné, ha kívül belül egészségesek lennénk, ezt azonban nem fogja ránk erőltetni.

Amióta az első rossz emberi döntéssel a világ elindult lefelé a lejtőn, minden egyes tett javított vagy rontott, sajnos többnyire rontott az állapoton, és ebbe az állapotba a jelenleg romlandó testünk is beletartozik, ami időnként megbetegszik, sőt, már eleve betegen születik. Illetve született. Egészen a világ legnagyobb horderejű eseményéig, ami mindent megváltoztatott. A lejtőn csúszást Jézus születése, halála és feltámadása állította és fordította meg. Bár ez a csoda minden embernek szól, mégse mindenki tudhatja a magáénak. A látszólagos paradoxont talán úgy szemléltethetnénk, ha elképzeljük, hogy Jézus minden ember számára biztosított egy ajándékot, de nem mindenki vette még át. Ki azért, mert még nem értesült róla, ki azért, mert úgy gondolja, hogy jobb neki az ajándék nélkül.

Tehát, nem Isten teremtett minket olyannak, amilyenek vagyunk, de tulajdonságainktól függetlenül szeret, illetve elkészítette számunkra az utat, hogy olyanná válhassunk, amilyennek teremtett volna, ha nem szólunk bele a folyamatba. Az út elején ráadásul szárnyakat is kapunk. De mit szárnyakat, egyenesen újjászületünk!

És még valami. Nem meleg, hetero, transzszexuális, fehér vagy fogyatékos emberek vagyunk.

Emberek vagyunk.

Akikért Krisztus meghalt.

Nem a vágyaink vagy testi adottságaink határozzák meg az identitásunkat, hanem Istennel való kapcsolatunk, mert csak Vele együtt ismerhetjük meg a teljességet, amit nekünk szánt. Ne hagyd, hogy egy olyan szűk dobozba passzírozzon a világ, amibe a tested is alig fér bele!

Előző posztKövetkező poszt

19 hozzászólás

  1. A Biblia szerint valóban nam Isten teremt melegnek, viszont ő teszi azzá azokat akik az igazságot hamissággal feltartóztatják.
    “Isten ugyanis kinyilatkoztatja a maga haragját a mennyből az igazság útját álló gonosz emberek minden hitetlensége és gonoszsága ellen, 19mert ami megismerhető Istenből, az nyilvánvaló előttük, mivel Isten nyilvánvalóvá tette számukra. 20Láthatatlan valóját, azaz örök hatalmát és istenségét meglátja alkotásain az értelem a világ teremtésétől fogva. Ezért nincs mentségük, 21mert bár Istent ismerték, mégsem dicsőítették vagy áldották mint Istent, hanem hiábavalóságokra jutottak gondolkodásukban, és sötétség borult oktalan szívükre.Akik bölcseknek mondják magukat, bolonddá lettek, 23és a halhatatlan Isten dicsőségét felcserélték halandó emberek, sőt madarak, négylábúak és csúszómászók képmásával. 24Ezért kiszolgáltatta őket Isten szívük vágyaiban a tisztátalanságnak, hogy meggyalázzák egymás testét.
    25Az ilyenek Isten igazságát hazugsággal cserélték fel, és a teremtményt imádták és szolgálták a Teremtő helyett, aki áldott mindörökké. Ámen. 26Ezért kiszolgáltatta őket Isten gyalázatos szenvedélyeiknek: mert asszonyaik felcserélték a természetes érintkezést a természetellenessel, 27ugyanúgy a férfiak is elhagyták a női nemmel való természetes érintkezést, és egymás iránt ébredt vágy bennük: férfiak férfiakkal fajtalankodnak, de el is veszik tévelygésük méltó büntetését önmagukban.”

  2. “A hadviselésünk, a fegyvereink nem testiek.Nem bűnösnek látjuk az embereket, és abból akarjuk megtéríteni őket, hanem tisztának, ártatlannak, megigazultnak.Annak látjuk őket, amivé Isten Krisztusban tette őket.Látjuk a láthatatlant, hogy nem bűnösök, és abból a hazugságból akarjuk megtéríteni őket, hogy bűnösnek tartják magukat és ezért cselekszenek bűnöket.Többé senkit sem ismerünk test szerint.”
    (Dr. Palavics József – Pajó)

    1. Már gondolkodom egy ideje, hogy leírjam-e, de inkább mégis le.Miszerint a cikk közepe felé olvasható ádámévás bekezdés kissé mintha hajazna Darwin A fajok eredete látásmódjára. 🙂 Ami nem baj.Nem mintha osztanám az ilyen evolúciós nézeteket, semennyire sem osztom, ez tény, de előttem Darwin nem a patás ördög.Szerintem semmilyen fejlődésnek nem vagyunk kitéve.De ha valaki úgy látja, hogy mégis, annak is igazat tudok adni.Szerintem valójában annyi történik, hogy harcoljuk a hitnek szép harcát.Ahogy Pál apostol is írta.Ezt valóban lehet fejlődésnek nevezni, hiszen közben teljesen letakarítjuk azt a tükröt, amiről az apostol a “korintusz tizenháromban” beszél.Fejlődünk abban -ahogy ebben a cikkben is olvasható-, hogy hagyjuk magunkat, hogy minél inkább Isten nyilvánuljon meg a bőrünkben, az életünkben.

      Hagyjuk magunkat.Ennyi.
      Nem kell csinálnunk semmit.Csak hagyni magunkat.
      Szép kis fejlődés! 🙂

      1. Szia Oszkár!
        Melyik bekezdésre gondolsz? Érdekelne, mert Darwin vagy az evolúció még távolról se jutott eszembe írás közben. 🙂

        1. Szia Thea!Arra a bekezdésre, ami arról szól, hogy Isten megteremtette az első emberpárt, és mi, Juannal együtt belőlük sokasodtunk meg.Egyébként tudom, hogy nem sűrűn szoktad a mondanivalódat a Darwin-féle evolúcióra alapozni. 🙂

  3. Neverend, te hiszel a lélekvándorlásban ? Nem ismered a No dalszövegét ? “Egy életed van, első és utolsó, sohasem volt, sohasem lesz reinkarnáció.”

    1. Szia Arpiel, majd később fentebb válaszolok, ebből a posztból egy izgalmas téma fog kikerekedni.

        1. Nekem már megvolt az izgalom, mert lefuttattam a témát magamban és tanulságos volt.
          Thea eme írásának van egy olyan gondolatisága, amire Oszkár és én is felfigyeltem. A kedélyes keresztény olvasó lehet, hogy átsiklik rajta, mert alapvetően pozitív a tartalma és nem feltétlenül gondol bele igazán. Pedig nem biztos, hogy egyezik más keresztények felfogásával, ami egyáltalán nem baj. A korábbi elmélkedős posztokban megtalálható, hogy Isten szeret, most megtudtuk, hogy Isten nem teremt senkit betegnek, és most kezd előjönni az, hogy Isten igazságos. Azt olvastuk, hogy Adámtól és Évától kiindulva, az egyedi lelkek különböző döntései következményeként tartunk itt, amit jelennek nevezünk. A kezdettől egy nagyon szövevényes ok-okozati hálózat alakult ki, ami több dimenziós és a jövőt is előrevetíti. A kérdésedre válaszolva, abban a látásmódban, amikor te és én, különállóként, de egy azonos valóságba gondoljuk magunkat, a múlt, a jelen és a jövő folyamatában, lényegében egy úton Isten előtt, Isten felé, akkor a lélek utazása megtörténik. A folyamatnak természetesen van az anyagi világra is kivetülése, ebben belelátható evolúció, darwinizmus . Isten logikus és igazságos, aki itt elindult, annak végtelen lehetősége van a tapasztalásra. Nyilván ehhez szükséges, hogy lássuk az világosságot az út végén. A lélekvándorlás egy logikus és igazságos rendszer, nem mellesleg választ ad olyan kínos kérdésekre, amit keresztények gyakran megkapnak a “külsősöktől”. A jövőben pedig a kereszténységen belül is széles körben elfogadott lesz és lehetősége lesz az egyének személyes lelki gyógyulásában felhasználni.
          Viszont, mit mondott Jézus, amikor feltették a “kínos” kérdést. Isten teremtette melegnek?
          2.
          És kérdezék őt a tanítványai, mondván: Mester, ki vétkezett, ez-é vagy ennek szülei, hogy vakon született?
          3.
          Felele Jézus: Sem ez nem vétkezett, sem ennek szülei; hanem, hogy nyilvánvalókká legyenek benne az Isten dolgai.
          4.
          Nékem cselekednem kell annak dolgait, a ki elküldött engem, a míg nappal van: eljő az éjszaka, mikor senki sem munkálkodhatik.
          5.
          Míg e világon vagyok, e világ világossága vagyok.

          Szóval Jézus válaszát akár úgy is értelmezhetnénk, hogy üti Thea írását. Pedig csak megmondta a végső igazságot. Persze olyat is mondott: “mert a kik fegyvert fognak, fegyverrel kell veszniök” Az utóbbi is igaz. Amúgy akkor, olyan helyzet volt, hogy neki bele kellett avatkozni a világba. Látszólag két látásmód között van dualizmus, de ennek mégis így kell lenni, muszáj, hogy akik magyarázatra vágynak, azok lássanak egy folyamatot. Hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy az idő választ el Jézustól és majd az út végén találkozunk vele. Pedig bármelyik pillanatban lehetőség van úgy látni a világot, ahogy ő látta.

  4. Amit Jézus ránk hagyott azt most is tartja, a saját testében van utálom hogy sokan halottként kezelik. Ő azt mondta áldozd fel magad Isten birodalmáért, amit az ember kiforgatott. Naná az ember az anyagi vonzat miatt ezt arra használta, hogy állami hatalmat alapítson és társadalmat tartson fenn. A pénzen nincs áldás és a hatalom hazuggá lett , a rendszer kifordult, visszáságok törtek felszínre.
    Ferenc pápa szintén hatalmat épít, de most is a pénz a fő cél, hogy új renszert építsenek, új társadalmat , de a régi rossz rendszer jól látható kivégzésével. Persze igazán most sem Jézus a cél inkább egy kiforgatott vallási központ kiépítése ami végül ugyanolyan rossz mint a régi hiszen a pénz és a hatalom mozgatja.
    Isten birodalmáért semmit sem tesznek. Szegény meleg fiú, Isten /akiben nem hisz Ferenc pápa/ szereti de a rendjének ellentétesen alkotta meg. A Bibliában ez van írva férfi és nő az ember és ketten lesznek egy testté.
    Ferenc pápa szerintem írhatna egy Korán kettőt hogy azzal a könyvvel is sokakat megtévesszen akárcsak Mohamed.
    Az viszont érdekene hogy érted, hogy Isten nem teremt az anyaméhben én azt érzem Isten mindenkit a két kezével alkot meg. Nekem ez olyan hidegnek tűnik, megalkotta a teremtményét és az működik.

    1. Mindannyian az Ő teremtményei vagyunk, de nem úgy, mint Ádám és Éva. Fizikailag egyedül ők voltak tökéletesek és egyedül őket formálta meg közvetlenül. Mindenki más már az elromlott felszereltséget örökölte. Amit Isten teremt az tökéletes, ami/aki pedig nem tökéletes, az “csupán” magában hordozza a tökéletesség lehetőségét, amit eredetileg Isten minden teremtményének szánt és ami a miénk lehet, ha Jézus által helyreállt a kapcsolatunk Istennel. Most még csak szellemben, idővel pedig testben is.
      Miért lenne ez hideg? Anyaként mondom, hogy nem az, és anyaként mondom, hogy ha egy tökéletlen emberi szülő nem akarja, hogy a gyereke beteg vagy nyomorék legyen, hogyan akarná ezt Isten?
      “Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jókat a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle?” Máté 7:11

      1. Zsolt 139:13 Bizony te alkottad veséimet, te formáltál engem anyám méhében.
        Jób 31:15 Nem az alkotta-e őt is, aki engem alkotott anyám méhében; nem ugyanő formált-e bennünket anyánk ölében?

        Isten a fizikai testet nem, de a benne lévő lelket bizony megalkotja, azt Ő teremti. Az tökéletes és bűntelen, csak sajnos a bűnös test miatt eltorzul idővel és bűnössé válik.
        Mert őszintén egy kis csecsemő milyen bűnt követ el? Semmilyent.
        Tehát szerintem ketté kell választani és akkor van értelme annak amit leírtál.
        Különben Jób és a Dávid sorai nem értelmezhetők.

        1. Így is lehet értelmezni, bár szerintem a megváltáskor a szellem születik újjá, tehát a szellem is “javításra” szorul, nemcsak a test.
          Azzal teljesen egyetértek, hogy Isten nélkül nem jöhet létre élet, de ma még az Ő akarata az egyes emberek életében nem tud tökéletesen teljesülni addig, amíg az egyes emberek nem hozzák meg erre vonatkozó egyéni döntésüket.
          A csecsemők kérdése egész más. Úgy gondolom, hogy amíg nem érik el a kort, hogy megértsék mi a bűn, nem vonhatók felelősségre.
          Egyébként Dávid sorai nekem is eszembe jutottak íráskor, de az biztos, hogy nem értelmezhetők szó szerint, hiszen van, aki vesék nélkül vagy csak egy vesével születik.
          Jób pedig arról beszél, hogy ugyanaz a Teremtője neki és a szolgálójának is, vagyis nem a biológiáról elmélkedett.

      2. A lélekbe kódolja bele valahogy Isten az örökkévalóságot (Préd 3:11), az igazság és az Isten iránti keresés vágyát stb.
        A testben benne van a bűnre való hajlam, a lélek is átveszi a világ és sátán természetét és bűnössé válik az ember az első tudatos bűn elkövetésekor.
        Az igaz szerintem is, hogy nem Isten teremt meg szándékosan egy testi-lelki fogyatékos embert, hanem ez is nyilván a bűnbeesés következménye.
        De a tökéletes lelket Ő formálja bele a testbe, ami aztán később elromlik és a Istenhez való fordulás után újra elkezd megjavulni, megszentelődni stb.

      3. Én nem hiszem hogy a szeretet Istene egy pillanatra is abba hagyná a fenntartás folyamatát. Egyszerűen azért mert a szeretet himnusza ennek ellene mond.
        Egy emberi magzat túl értékes a harcban, túl bonyolult a mennyekkel való kapcsolata hogy csak puszta, hideg genetikai kódok alkossanak meg egy testet.
        Az anyag Isten rendszer gazda munkája nélkül szétporladna megsemmisülne. Mindörökké fenntartást igényel istenei akaratot.
        Különben amit a terhesség kockázataira mondasz ott pedig a bűnös által felszabadított gonosz lelkek kegyetlenkedései a kulcs. Amint megfogan egy gyermek harcol az életéért angyalok és démonok harca ez ahol a torzulás,a betegség, a halál és mindenféle bonyodalom ebből ered.
        Háború van Isten és az ellenfele között és a középpontban a magzat van és a fogantatás.
        Egy terhes nőnek védelmi imákra van szüksége állandóan és szentségekre, Jézussal való kapcsolatra.
        Jézus a rendszergazda a miérteket Ő tudja, de foganás az akarata nélkül nem történik, sem halál az akarata nélkül.

    2. Nem hatalmat építenek “a katolikusok” ! Csodálatos szolgálatok vannak, amelyek hirdetik az Evangéliumot, jobban, mint amit másutt felfedezni lehet (kivéve, az utsó században a karizmatikus megújulást a pünkösdi, stb. gyülekezetekben).
      Annak idején a “megtért a császár is” csapdahelyzet volt: az egyház belesétált, örömében, hogy az üldözésnek vége – amit nem is lehet csodálni !
      De ennek a korszaknak rövidesen vége lesz, alleluja ! 🙂

  5. Tökéletesen egyetértek az írottakkal ! Botrányos Ferenc pápa szövege ! Micsoda kenőcsös kereszténység volna, ha mindenre ráhúznánk a langyos szeretetet (ami majd lesz is – humánum minden szinte szinte mindenben).
    A legjobb magyarázat amit Dan Mohler mond https://www.youtube.com/watch?v=OpQ3de50yHM A szex és Isten c. videótan. Kedvenc mondatom tőle: “ugye, egydollárost nem hamisítanak” ? az van meghamisítva ugyanis ami nagyon értékes …
    Én úgy fogalmazom, hogy egy ember szexualitása egy NEGYED, a másik negyed a hitves, a kiegészítő fél pedig ISTEN, aki beavatta a férfit-nőt a teremtés aktusába ! Szóval, szexualitás nincs KÜLÖN az Úr Isten eredeti tervétől ! Áldott az Úr ezért, mert így lehetünk boldogok (lásd, a boldogtalan világot … )

  6. Nagyon tetszik a cikk :))) Ok-okozatiság, rossz vagy jó döntések, amik hosszú idők óta változtatják a világot, persze közben személyes üdvözülések. Nagyon jó! Ezt az anyagi világból kiemelve és spirituális szinten tekintve maga a lélekvándorlás. És nagyon jó, hogy a melegek mellett a beteget is beleraktad, pl egy vak emberre gondolok, ha nem írtad volna le meg is említettem volna. Tehát valóban nem isten teremtett senkit melegnek vagy betegnek, gonosznak vagy jónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend