Hit és vallás

A New Age-ből Jézushoz – Steven Bancarz története

Steven Bancarz, aki a New Age-ről szóló írásaival komoly követőtáborra és nem mellékesen egy kisebb vagyonra tett szert, tavaly szeptemberben találta szemközt magát Megváltójával és azóta a New Age és az okkult leleplezésének szenteli idejét.

A YouTube-on is elérhető bizonyságában az azóta megszűnt Spirit Science and Metaphisics weboldal 23 éves kanadai létrehozója elmondja, hogy bár keresztény családban nőtt fel és rendszeresen járt templomba, nem igazán tekintette magát hívőnek.

A fordulópontot, mondhatni igazi zuhanást a ?nyúl üregébe? a History Channel által vetített Ősi Idegenek sorozat hozta el életében. Amikor a különböző epizódokból arra a következtetésre jutott, hogy régmúlt időkben a Földet magukat istennek mondó idegenek látogatták meg, elkezdte megkérdőjelezni a Bibliából merített ismereteit és a keresztény világnézetet.

“[Az Ősi Idegenek] azt tanítja, hogy az ősi mítoszok és mondák igazából bizonyos földönkívüliek által a Földre tett látogatásokból erednek, akiket az akkori emberek istenekként tiszteltek. Megvettem az első három évadot DVD-n és oda vissza többször megnéztem valamennyi részt.”

17 éves korára a téma megszállottja lett és kutatásai elkerülhetetlenül a New Age, a tudatosság és a titkos tudás világába vitték. Különösen megkedvelte a tudomány és az okkultizmus közötti rések áthidalásában jeleskedő filozófusokat.

Kutatásai rövid úton gyakorlattá formálódtak életében, először tarot kártyák, meditáció majd asztrálutazások és egyéb okkult praktikák formájában, miközben az egyetemen filozófiát tanult.

“Amikor az embernek testen kívüli élményei vannak és közben filozófiát tanul, a kereszténység nagyon naivnak és gyerekesnek tűnik. Lenéztem a keresztényeket. Azt gondoltam, hogy intellektuálisan alacsonyabb rendűek.

Ugyanakkor láttam történeteket arról, hogy emberek a halál közeli élményeik során megjárták a poklot vagy találkoztak Jézussal és ez nagyon megérintett. Velük együtt sírtam.

Szóval miközben mélyen elmerültem az okkultban, éreztem, hogy Jézus valahogy különleges, de nem értettem, hogy hogyan. Nem tudtam mindezt összeegyeztetni azzal, amit a New Age-ben tanultam.”

Steven 2014-ben elindította saját weboldalát, ami rövid idő alatt rendkívüli nézettségre tett szert és komoly bevételt hozott. Olyannyira, hogy 22 éves korára megvehette álmai sportautóját, majd egy saját házra is szert tett. Szárnyaló karrierje azonban másfél év után váratlan fordulatot vett, amikor a világegyetem Ura megjelent életében.

“Kívülről úgy tűnt, hogy minden téren sikeres vagyok. Menő autó, nagy ház, népszerű weboldal és annyi pénz, amennyit csak akartam, de nem találtam a beteljesülést. Valami hiányzott.”

Bizonyos események hatására az életében rájött, hogy a New Age-be vetett hite, a meditációk és hasonló gyakorlatok semmilyen jó gyümölcsöt nem teremtek. Az Istenről, az emberi érzelmekről és kapcsolatokról alkotott nézetei hiábavalónak és tévesnek bizonyultak.

“Egy igazi roncs voltam. Saját pszichológiai programjaim rabszolgája.

Minden erőm elfogyott. Azt mondtam Istennek, hogy elég volt. “Istenem, téged akarlak! Jézus, meg akarom ismerni a Teljességed,” és ezzel a lábai elé borultam.”

Istennel való személyes találkája házának teraszán elhozta a szívet egyedül megtartani képes, minden értelmet meghaladó békét, szeretetet és megbocsátást.

Megtérése után a korábban megismert New Age praktikákban rejlő megtévesztések is sorra világossá váltak számára.

Szeretette volna a külvilág felé is egyértelművé tenni az életében bekövetkezett változást, így félbeszakította aktuális projektjét, törölte a havonta sok ezer dollár bevételt generáló weboldalát, majd eladta a házát és nyilvánosan megtagadta hitét a New Age-ben.

Exposing the New Age, magyarul a New Age Lelepleléze Steven új weboldala, ami a New Age és az okkult elhitetések, illetve a Jézussal kapcsolatos hamis állítások leleplezésével foglalkozik.
Exposing the New Age, magyarul a New Age Lelepleléze Steven új weboldala, ami a New Age és az okkult elhitetések, illetve a Jézussal kapcsolatos hamis állítások leleplezésével foglalkozik.

Egy keresztény pásztor segítségével megszabadult az okkult filozófiák miatt kialakult lelki elnyomásoktól és démonoktól. Mivel ezek a jelenségek sok hívő keresztény számára is ismeretlenek, Steven a Christian Post kérésére elmagyarázta, hogy szerinte ez miért van így:

“Szerintem a kereszténységet időnként félremagyarázzák, máskor pedig tévesen gyakorolják. Az én múltam azt mutatja, hogy [a kereszténység] sokszor, illetve egyesek számára egy merev, konzervatív és száraz vallásrendszer csupán. A külvilág sokszor ezt látja.

New Age körökben mozogva azt tapasztaltam, hogy sok embernek fogalma sincs, hogy miről beszélsz, amikor azt mondod, hogy Szent Szellem. Mindenki azt hiszi, hogy a [kereszténység] egy információhalmaz.

A szekuláris kultúra elég jó munkát végzett, amikor fátylat húzott az emberek szeme elé és addig a pontig vizezte a kereszténységet, hogy az tényleg nem több egy vallási rendszernél, amikor pedig az Élő Isten személyes jelenlétével van dolgunk.”

A lelkiekre éhezők így gyakran hamis lelkek és hamis tanítások rabjává válnak, mert a szervezett vallásban nem találják meg az Istennel való élő kapcsolatot. Valami hasonló történt Stevennel is, Isten azonban az elvesztésére állított csapdát is a javára tudta fordítani.

“Akik kereszténynek tartják magukat, és mégis az ?új? spiritualizmusban, az ezotériában vagy hasonló praktikákban keresik a beteljesedést, azt tudom mondani, hogy létezik egy objektív mérce, ami alapján megmérhetjük, hogy mi honnan való.

Ez a mérce pedig Jézus és az apostolok szavaiban található.

Nem Deepak Chopra vagy a 13 Dalai Láma támadt fel a halálból. Jézustól tudhatjuk meg, hogy mi vár ránk, hogy hogyan élhetünk egészséges lelki életet, így fontos, hogy attól tanuljunk, akinél az igazság van, és akiről maga Isten tett bizonyságot azzal, hogy feltámasztotta a halálból. Tanuljunk meg nem a saját értelmünkre, hanem az Úrra támaszkodni.”

Steven azt üzeni minden olvasónak, hogy Isten megismerhető, hogy mindenki megtalálhatja a Vele való személyes, természetfeletti kapcsolatot és, hogy az Ő jelenléte tapintható.

“Amint megismerjük a Szent Szellem élő jelenlétét, minden megváltozik. Mindenkit arra bátorítok, hogy keresse Isten teljességét és keresse Jézust az Ő igazi valójában és ne akként, amilyennek mi szeretnénk Őt látni. Amint ezt tesszük, megígérte, hogy megjelenti magát nekünk. Nem kell hozzá különleges intelligencia, nem kell elérni egy bizonyos fajta tudatossági szintre, nem kell hozzá különleges ismeret, csupán az igaz Isten utáni vágy. Jézus az igazi!”

Exposing the New Age, magyarul a New Age Lelepleléze Steven új weboldala, ami a New Age és az okkult elhitetések, illetve a Jézussal kapcsolatos hamis állítások leleplezésével foglalkozik.

A Christian Post írása alapján

Kapcsolódó:

Az Ősi Idegenek állításainak megdöntése

Negyedik típusú megtévesztések

Thea: Folytassuk az Ősi Idegenek állításainak megdöntése sorozatot?

Előző posztKövetkező poszt

33 hozzászólás

  1. Az emberek többsége gyermeki szinten él.
    A gyermeknek van szüksége példaképre, iránymutatásra, vezérlésre, mankóra.
    Ez a Steven fiú is a gyermeki serdülőkorát éli, vizsgálódik, de még mankóra van szüksége.
    Csupán mankót váltott.
    Felismerve a hibákat a keresztény nevelésében, szembefordult, majd miután az új kreálmánya sem tökéletes, nem váltotta be reményeit, megint fordult, de a mankó maradt.
    A mankót nem merte eldobni.
    Idő kell ahhoz hogy az ember önállóan járni tudjon.

    1. Várj ! Ez teljesen Biblikus. Egyrészt Jézus mondta, hogy nem az egészségeseknek kell az orvos (“mankó”), hanem a betegeknek. Másrészt még kezdő keresztény, had éljen tejen, majd megkapja később a kemény eledelt is. Mindenkinél más tempójú a fejlődés. Van hogy visszafelé megy, van hogy stagnál, de a végcél Isten, ezért van mindig változni meg tanulnivaló.

      1. “Én mondtam Istenek vagytok?” kérdez vissza Jézus.
        Vagyis nehéz a gyermeknek felfognia, hogy előbb vagy utóbb felnőtté kel váljon.
        Vagyis fel kell ismernie isteni részét és aszerint élni.
        Régóta foglalkoztat a kettősség amiben élünk.
        A kettősség, ami mindenben ott van.
        Nemrég írtam róla :
        [
        Mert van hideg és van meleg.
        Ha valamit melegítesz, akkor valahonnan hőt is vonsz el és fordítva.
        A világban minden folyamatosan átalakul, áramlik.
        És még egy utolsó példa amin érdemes elgondolkodni.
        Van férfi és nő. A két pólus megint ott van a szemünk előtt.
        A két pólus láthatja magát ellentétesnek is, ebben az esetben harc folyik köztük és kisülésekkel az energia rongál, eredménye békétlen család, sérülések, ha-rag, gyül-őlet
        .
        De a két pólusközt, ha az energiát összhangban áramoltatják, egy békés házasságot, boldog családot eredményez, ahol a szer-etet.
        Minden az egy-én-től függ, megérti -e?
        Szolgál (nem rendszereket, pártok, gyülekezőket) vagy harcol?
        Gyűjt, vagy szétszór?
        Szerrel-etet (szeret), vagy gyül-ől?

        A világban sok ilyen két pólus van?
        Ahogy Péteris a két pólus valamelyikével tudott szólni.
        ]

        Ma egy érdekes gondolat sort kaptam, mert ugye úgy mondjuk eszembe jut.
        De ki gondol bele abba, hogy ki juttatja oda?
        Gyönyörű anyanyelvünk, mennyi csodát tud, csak használjuk, de nem értjük.
        Anyanyelv, anyaföld, anyaszentegyház (és nem apaszentegyház).
        Na, de nem akarok elkanyarodni.

        A belső párbeszéd.
        A belső párbeszéd is a kettősség megnyilvánulása.
        Ugye veled is volt már, hogy bosszankodtál, mérgelődtél valaki miatt, vagy nem tudtál dönteni.
        Ilyenkor, belül mintha két részre lennék osztva.
        Egyik felünk “igen ezt így és így”, a másik felünk, “nem hanem úgy”.
        Vagy, egyik felünk haragosan lobogott, a másik csitított bennünket, rámutatva arra amiben mi is hibásak vagyunk, vagy a következményekre figyelmeztet.
        Ki beszélget, kivel (vagy ki vel, esetleg csí-vel)?
        Én, beszélgetek magammal (magommal).
        Ki vagyok én és ki a magom?
        Talán a bennünk élő isteni rész?
        Ez a belső párbeszéd, a lelkiismeretünk (isteni magunk), beszélgetése az énünkkel, a teremtménnyel, az anyagból való gépezettel, szuperszámítógéppel, az agyunkkal.

        Többször volt testen kívüli élményem és megtapasztaltam, hogy van testem és van egy piciny szemlélődő valaki (a magom), aki a háttérből figyel és ö vagyok igazából, a testem csupán egy ruha.

        1. Ha elfogadtad Jézust megváltódnak ez vonatkozik rád:
          “De ti nem vagytok testben, hanem lélekben, ha ugyan az Isten Lelke lakik bennetek. A kiben pedig nincs a Krisztus Lelke, az nem az övé.” Róma 8:9

        1. Miért nem tudok válaszolni a te válaszodra Thea?
          Nincs kint a válasz gomb.

        2. Thea írta:
          Ha elfogadtad Jézust megváltódnak ez vonatkozik rád:
          ?De ti nem vagytok testben, hanem lélekben, ha ugyan az Isten Lelke lakik bennetek. A kiben pedig nincs a Krisztus Lelke, az nem az övé.? Róma 8:9

          Mindig az a “ha”.
          Ha ragozzuk, abból lesz a ha-rag aztán ha gyűlik akkor meg ölet.

          Én elfogadtam Jézust és behívtam életembe.
          Azóta vezet és tanít.
          Most akkor Jézus visz bele ezekbe a gondolatokba?
          Most akkor Jézus hagyja a megtapasztalásaimat?
          Az én Jézusom nem az a Jézus?

          Valaki már írta: Ne használjuk bunkós botnak az igét!
          “Ha elfogadtad Jézust megváltódnak ez vonatkozik rád:”, ez hol van leírva a bibliába?
          Az is le van írva, hogy ne ítélkezz!

        3. Nem tudom, hogy látsz ítéletet ebben. Csupán leegyszerűsítve leírtam ugyanazt, amit az idézett Ige. Egyedül te tudod, hogy elfogadtad-e Jézust, ha pedig igen, akkor rád vonatkozik és Krisztus benned van.
          Amikor elfogadjuk Jézust, az nem jelenti azt, hogy automatikusan csupa jó gondolatunk lesz. Pont te idézted Péter esetét, aki egyszer Isten hangjára figyelt, majd még ugyanabban a fejezetben Sátánra. (Máté 16)
          Minél jobban meg tudjuk újítani az elménket az Ige által, annál közelebb állnak majd a gondolataink Isten gondolataihoz. (Róma 12:2)

          (A válasz lehetőség 5 szintig adott, utána meg kell keresni felfelé a legközelebbi válasz gombot és arra kattintva tudsz válaszolni.)

        4. Kedves Thea,

          “Amikor elfogadjuk Jézust, az nem jelenti azt, hogy automatikusan csupa jó gondolatunk lesz.”
          Köszönöm, ez megerősített.
          Jómagam Steve-hez hasonló utat jártam be (azzal a különbséggel, hogy én nem kaptam keresztény nevelést, csupán a hagyományok voltak egy ideig). Útkeresés közben szintén kilyukadtam a mágiánál, de nagyon leegyszerűsítve a kérdések szaporodtak a válaszok helyett, a megtapasztalások pedig inkább elborzasztottak, mint kielégítettek volna. (Tudnék mesélni sok érdekes, már-már őrültnek hangzó dolgot…) Ez akkor nem volt ennyire egyértelmű, inkább hiány- és káoszérzet volt, semmi nem volt rendben. Ebben az állapotban talált rám Isten, nagymamámat használva hírnökül: egy napon, minden előzmény vagy ok nélkül (úgy értem, neki különösebben nem lehetett oka rá) kezembe nyomott egy Bibliát, hogy ez tetszeni fog. Évek teltek el, mígnem elkezdtem érdeklődni, holott kétszer is kiolvastam előtte, mint ahogy egy könyvet szokás. Hogy mikor tértem meg, a mai napig nem tudtam pontosan, éppen a fent idézett dilemma okán: ha befogadtam Jézust, miért vannak még időnként rossz gondolatok, tévedések? Számos igevers szól emellett és számos tanítás ad mankót, de valahogy épp most, épp ezen a mondatodon keresztül értettem meg a lényeget; a megtérés, a “legyetek szentek” elhívás és a gonosz elleni tusakodás lényegét.
          Pontosan ezért vagyok itt is jelen, és sokkal inkább figyelőként, kérdezőként, egy-egy hozzászólás esetén is kissé kétkedve, hogy jól értek-e, gondolok-e dolgokat.

        5. Szia Paal!
          És akkor ehhez még hozzájönnek a kísértések, amik szintén gondolatok formájában jelentkeznek, ráadásul azt is tudjuk, hogy Jézus is megkísértetett mindenben, amiben mi, persze azzal a különbséggel, hogy Ő egyiknek sem adta meg magát.
          “Mert nem olyan főpapunk van, aki nem tudna megindulni gyarlóságainkon, hanem aki megkísértetett mindenekben, hozzánk hasonlóan, kivéve a bűnt.” Zsidók 4:15
          Ezekből a kísértésekből láthattunk egy kis ízelítőt a Máté 4-ben. Szóval a rossz gondolatok két irányból is érkezhetnek: saját gyalóságunkból és kívülről.
          A megoldás pedig ez esetben is egyszerű: ahelyett, hogy megpróbálnánk kihessegetni a sötétséget, csak be kell engedni a világosságot. 🙂
          Róma 12:2 🙂 Az Ige által megújítjuk a gondolatainkat.

  2. Mindenképpen örvendetes dolog, ha olyat olvashatunk, hogy egy másik embertársunk megtalálta az utat Jézushoz.

    Ami engem a cikkben zavar, az az, hogy bizonyos dolgokat haszontalannak, eleve rossznak és elvetendőnek mutat(hat) be. Vegyünk néhány példát:
    – “…keresztény családban nőtt fel és rendszeresen járt templomba, nem igazán tekintette magát hívőnek.” Nekem ez kicsit, olyan, mintha azt mondaná, hogy ugyan minek oda járni, attól még ugyan senki nem lesz hívő. Ezzel az a bajom, hogy félig igaz félig nem. Az ember nem attól lesz hívő, mert keresztény családban nevelkedik vagy templomba jár. E két dolog egy jó alapot nyújthat az ember számára Isten felé (extrém esetben persze eltávolodást is okozhat, de tapasztalatom szerint ez ritkaságszámba megy). Az, hogy éppen ez Steven számára nem volt elég, arról nem a keresztény családi háttér vagy a templomba járás a felelős.
    – “A fordulópontot, mondhatni igazi zuhanást a ?nyúl üregébe? a History Channel által vetített Ősi Idegenek sorozat hozta el életében. Amikor a különböző epizódokból arra a következtetésre jutott, hogy régmúlt időkben a Földet magukat istennek mondó idegenek látogatták meg, elkezdte megkérdőjelezni a Bibliából merített ismereteit és a keresztény világnézetet.” Ebből megint csak az jön le számomra, mintha az ötlet, hogy valaha meglátogatták a Földet idegenek, eleve hibás. Vannak erre utaló jelek, de jelenleg egyértelműen nem bizonyítható. Az, hogy a sorozat alapján pedig elkezdte megkérdőjelezni a Bibliából merített ismereteit nem más, mint logikai bukfenc. Az ősi idegenekre a legtöbb “bizonyítékot” ősi szövegekből próbálják összeszedni (sokszor a Bibliából is). A Biblia épp elég ősi, hogy ha többi ősi szöveget leiratait elfogadja, akkor a Bibliában leírtakat is.
    – “… a téma megszállottja lett és kutatásai elkerülhetetlenül a New Age, a tudatosság és a titkos tudás világába vitték. Különösen megkedvelte a tudomány és az okkultizmus közötti rések áthidalásában jeleskedő filozófusokat.
    Kutatásai rövid úton gyakorlattá formálódtak életében, először tarot kártyák, meditáció majd asztrálutazások és egyéb okkult praktikák formájában, miközben az egyetemen filozófiát tanult.” A meditáció okkult praktika? Itt nagyon erős túlzások vannak, persze olyan tényleg okkult elemek közé téve mint a tarot kártya vagy asztrál-utazás.
    – “Tanuljunk meg nem a saját értelmünkre, hanem az Úrra támaszkodni.? Én ezzel mindig úgy voltam, hogy értelem és hit nem ellenségek. Én inkább így fogalmaznék: “Tanuljunk meg nem CSAK a saját értelmünkre, hanem az Úrra IS támaszkodni.?

    Azonban vannak olyan meglátások is, melyek kifejezetten tetszettel:
    “…azt tudom mondani, hogy létezik egy objektív mérce, ami alapján megmérhetjük, hogy mi honnan való.
    Ez a mérce pedig Jézus…”
    “…Isten megismerhető, hogy mindenki megtalálhatja a Vele való személyes, természetfeletti kapcsolatot…”
    “Nem kell hozzá különleges intelligencia, nem kell elérni egy bizonyos fajta tudatossági szintre, nem kell hozzá különleges ismeret, csupán az igaz Isten utáni vágy. Jézus az igazi!? Máris jobban hangzik. Nem kell tudományos fokozat a hithez, de a tudomány ismerete nem is szükségképpen távolít el Istentől.

    A végén a kérdésre a válaszom: Igen!

  3. Sok ezotérista között hírét sem hallottam Steven Bancarznak, de az látom magam körül, hogy sok, valóban Istent kereső ember tévelyeg a tanok és a tanárok között.

    Nem könnyű a “tű fokát” megtalálni! Hát, még átjutni rajta. Jézus a hiteles vezérelv. Ő kimondottan a mi korunk számára hagyta hátra bizonyítékul a torinói halotti leplet, mert egész szenvedéstörténete csakis a mai, legmodernebb eszközökkel vehető észre rajta.

    A halotti lepel csupán Jézus testi szenvedésének hiteles bizonyítéka, tanításának viszont nem. A Bibliával is vigyázni kell, mert az is csak részben szentírás! Tele van a különböző korok történelmi hagyományaival, elképzeléseivel, és a megtévesztő fordításokkal, az eltagadott, kihagyott de feltételezhetően igen fontos részletek hiányával.

    Jézus tanításának lényege azonban világít az Újtestamentumból, mint sötétben a fáklya.

    Én még nem találkoztam személyesen Jézussal, de jelenlétét sokszor észre kell vennem.

    1. Nem nagyon ismerek olyant, aki le tudta, vagy le akarta e írni Jézus kinézetét egy ilyen, vagy hasonló un. találkozáskor. A titokzatos Jézus, akik azt súgja Steven fülében, hogy szeresse magát. Fura, a Jézus akit én ismerek a Biblia szerint nem ezt kérte a követőitől. És Pál is ennek az ellenkezőjét állította 2. Timóteus 3-ban, sőt egyenesen egy súlyos bűnnek, bűnösnek állítja be azt, aki magát szereti. De Steven azt állítja, hogy Ő már nem követ el bűnt az első találkozása óta. Csak hogy lássátok az ellentmondást. Először volt a “találkozás”, aztán azt követően mintha kicserélték volna, nuku bűnelkövetés. Egy másik videóban megkérdezik tőle, miért éppen Te? Miért téged választott i Jézus? Válasz, azt azért van, mert a keresztények csak mondják magukról, hogy követik Jézust, de ugyanúgy bűnben élnek továbbra is, kettős életvitel..blablabla. Egy pillanat, az első videóban még azt mondta, hogy a bűn elkövetés nála csak a “találkozás” után következet be. ????????
      Érdekes, volt egy kérdés a pénzről is, persze előtte azt is mondta, hogy eladta a hülye luxus villáját és kocsiját. Szóval megkérdezte “valaki”, és a mostani adományok útján érkező pénzel mit fogsz csinálni Steven,…jótékonykodásra fogod használni? Válasz nagy mosollyal: “YES” (Erre is lenne egy két Bibliai idézetem).
      Ugye milyen eszes….. akarom mondani, milyen rendes egy cuki falat? Csak kár, hogy egy másik Jézust követ / tanít.

      1. Mintha rémlene olyan tanítvány a Bibliából, akinek pár év is kevés volt ahhoz, hogy teológiailag minden tiszta legyen 😉
        Szerintem tartsd őt az imáidban, biztos jól jön neki.
        Amúgy valószínűleg érdemes lett volna várnia egy kicsit a tanítással, míg jobban megismeri az Igét és az Urat, de gondolom szerette volna minél hamarabb kompenzálni a korábbi New Age-es tanításait. A türelem ritka erény…

        1. Ámen Thea ! Adrián, van egy világi, de igaz mondás. Aki magát nem szereti (nem fogadja el), az mást sem tud. Ez egy pszichológiai axióma, kár rajta vitatkozni. De mintha írna ilyesmit az ige is: “Úgy kell a férfiaknak szeretni az ő feleségöket, mint az ő tulajdon testöket. A ki szereti az ő feleségét, önmagát szereti” (és ez fordítva is igaz lehet).

      2. Nem vagyok egy túl gyakori hozzászóló, de megint van egy nagy pontatlanság, ami félreértéshez vagy akár tévtanhoz is vezethet:
        ” Jézus, akik azt súgja Steven fülében, hogy szeresse magát. Fura, a Jézus akit én ismerek a Biblia szerint nem ezt kérte a követőitől. És Pál is ennek az ellenkezőjét állította 2. Timóteus 3-ban, sőt egyenesen egy súlyos bűnnek, bűnösnek állítja be azt, aki magát szereti.” Ne haragudj, de ez nagyon nincs így rendben. A kiragadott szöveget akár lehetne úgy is értelmezni, hogy aki önmagát szereti, az bűnt követ el, de ez abszolút nem így van. A teljes szövegrész az általad említett levélből így hangzik:
        (1) Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be. (2) Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok,(3) Szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői.(4) Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői. /Forrás: http://biblia.hit.hu/bible/21/2TM/3 – Károli Gáspár fordítás/ Mint látható, itt nem az a baj, hogy valaki szereti önmagát, hanem az, ha jobban szereti magát, mint Istent.
        Maga Jézus a legfőbb parancsok között mércének említi önmagunk szeretetét:
        (28) Akkor hozzá menvén egy az írástudók közül, aki az ő vetekedésöket hallotta vala, és tudván, hogy jól megfelele nékik, megkérdezé tőle: Melyik az első minden parancsolatok között?
        (29) Jézus pedig felele néki: Minden parancsolatok között az első: Halljad Izráel: Az Úr, a mi Istenünk egy Úr.
        (30) Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, és teljes elmédből és teljes erődből. Ez az első parancsolat. (31) A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincs más ezeknél nagyobb parancsolat. /Forrás: http://biblia.hit.hu/bible/21/MAK/12/31#v31 – Károli Gáspár fordítás/ Ez alapján egyértelmű, hogy önmagunk szeretete, nem bűn, csak azt is a helyén kell kezelni.

        1. Van például az önszeretetre egy olyan példa, amit senki nem tud kizárni:ÉLNI akar az ember, ha mély vízbe dobnák anélkül hogy úszni tudna biztos, hogy nem akarna megfulladni, küzdene az életéért. Persze vannak betegek, akiket annyira kivetettek a többiek, hogy halni akar … nagyon sokszor azért, hogy megmentsék… hogy felhívja magára a figyelmet.
          Nem tudjuk “nem szeretni” magunkat, mert nem szeretünk betegek lenni, hanem egészségesek és boldogok. Ez a jele az önszeretetnek, és ebből nem tudunk kibújni …
          Ezért példa az “önmagát szereti” – ami, ha belegondolsz azért is “kell” mert az Isten SZERET és nem akarja hogy elvesszél, ÖRÖKRE szeretne veled lenni 🙂

        2. Kedves Éva!

          Ez így rendben van szerintem is. Egyetértek Veled :).

  4. “A lelkiekre éhezők így gyakran hamis lelkek és hamis tanítások rabjává válnak, mert a szervezett vallásban nem találják meg az Istennel való élő kapcsolatot. Valami hasonló történt Stevennel is, Isten azonban az elvesztésére állított csapdát is a javára tudta fordítani.”

    Római katolikusként ellene mondok mindannak ami ebben a gondolatban le van írva. A Breviarium Romanum “szervezett” imádság, évszázadok gyümölcse, aminek lelki erejét és értelmi tisztaságát azóta tapasztalom, amióta azt imádkozom. Lehet, hogy az az ember arról az általa ismert “egyházról” beszél, amivé a protestánsok, kommunisták, modernisták és liberálisok züllesztették, de az már nem Krisztus egyháza.

    A Római Katolikus Katekizmus 19. századi változatát olvasva nem csak komoly lelki és szellemi békét és világos megértést kapok, hanem olyan tisztánlátást, amit Isten csak azoknak ad meg, akik készek vérük ontásáig az Igazságért és az igazságért az Igazságban.

    Az általa száraznak mondott Szent és Katolikus tanítások, valódi lelki örömök kertje azoknak, akik szeretik az Egyházat és a Szentháromságot.

    Ennyit szerettem volna tanúságként elmondani.

    1. Kedves Gábor!
      A cikkben és a bizonyságban nem esik szó a Katolikus egyházról, sem “száraz tanításokról”. Az idézett rész lényege, hogy mivel sok szervezett egyházban kevés esély van élő kapcsolatot találni Istennel, sokan elfordulnak, máshol kezdenek keresni és előfordul, hogy “hamis lelkek és hamis tanítások rabjává válnak”, pedig nem a keresztény hittel van a gond, hanem azzal, amivé egyesek teszik. Erre mondta Jézus, hogy “Így teszitek semmivé az Isten beszédét hagyományotokkal, ahogy azt továbbadjátok; és sok más ehhez hasonlót is cselekedtek.” (Márk 7:13)
      Ez nemcsak a katolikus egyházban, de bármilyen vallásos, emberek által kialakított szervezetben előfordulhat.

  5. Nehéz szavakba önteni, amit a cikk kapcsán érzek, de talán ez a szó jól körbeírja:
    Shalom.
    Egészen megnyugodtam.

    Ismerem steven útját, még ha nem is konkrétan az ő ösvényét taposom. Van kiút, és haza lehet érni, ha megfordulunk, mert van, ki hazavezessen.

    1. Kedves Pal testverem,
      Maskor, ha az emocionalis reszen mar tul vagy es meg nem irtad le azonnal az azzal kapcsolatos pozitiv elmenyeidet, egyetertesedet csinalj úgy mint az Apcsel 17:11-ben, miszerint:
      “A béreabeliek nemesebbek voltak a tesszalonikabelieknél: teljes készséggel fogadták az igét, és naponként megvizsgálták az írásokat, hogy azoknak megfelelnek-e ezek a dolgok.”
      Ne haragudj, hogy szova tettem, de hat haboru van es mint tudod, satan nem fizikalisan tamadja a kivalasztottakat….meg.
      Hallgass meg tobb anyagot tole es csak azutan vond le a konzekvenciakat….illetve ragadj klaviaturat. Isten aldjon.

    2. Én nem hiszek ennek a srácnak. Szerintem ez egy nagyon jól tervezett üzleti vállalkozás az elejétől fogva. Mostanában figyelgetek jól képzett fiatalokat, bármit eltudnak adni, bárkit bemajmolnak és kettővel az átlag előtt gondolkoznak. Elképzelhető, hogy azonosul a projekttel, de a motiváció nem az amire gondoltok, vagy annyira összetett, hogy nehéz megérteni. A new age ingoványos terület, ehhez képest Jézus követése egy biztosabb út, ezért elképzelhető, hogy lelki értelemben szüksége volt egy nyugodtabb pozícióra, biztosabb talajra, de ahogy az oldalát nézegettem ez még pálfordulásnak is kevés nemhogy paradigma váltásnak. Magyarul butítás, csak pepitában Tehát nagy örömünkben se nyomkodjuk a ‘donate’ gombot az oldalán, mert felesleges, inkább adjuk olyannak akinek nagyobb szüksége van rá.

      1. Az ELŐZŐ üzleti vállalkozása nagyon sikeres volt. Akkor MIÉRT váltott volna?

        Ez viszont 2×2 hogy aki vehemensen “hitt” és dolgozott valamiért amit igaznak tartott, most hasonlóan dolgozik, hasonló erővel: ezt tette Saulból lett Pál apostol. A keresztényeknek nem volt könnyű elfogadni, hogy aki az ÉLETÜKRE TÖRT ő megtért, és megváltozott. Ennek vannak “ismérvei” melyek láthatóak!

        Az első érvemnek elégnek kell lenni számodra, a többi ráadás, toldás azért, ha valaki kételkednék. Egyébként aki KERESI AZ IGAZSÁGOT és ki is jelenti, nem tisztességes abban nem hinni, hanem csalónak beállítani 🙁 EZ sajnos minősíti a véleményed … 🙁

        1. Szia Éva! Ez egy alaptétel az üzleti életben, hogy egy ilyen váltás sokat hozhat a konyhára, de amennyiben stagnálást mutat a statisztika is érdemes meglépni. Egy marketinges ilyet meg sem kérdezne. Mellette elérte azt amire vágyott, benne hisznek az emberek, ahogy te is. (Egyébként jellemző rád, hogy minden fűszálba belekapaszkodsz aminek jó a csomagolása.) Őt követik, figyelmet kap, lájkolják. Nem Jézust akarja követni, hanem most éppen Jézus akar lenni. Ezek a gyerekek azért tudnak bolondot csinálni az idősebb generációból, mert olyan oktatást kaptak, olyan környezetben nőttek fel, olyan modern tételek és algoritmusok alapján gondolkodnak, hogy egyszerű gondolkodásmóddal nem fogod megérteni még a motivációt sem, mert annyira sokszorosan összetett. Ráadásul ahogy Bodor Attila is pedzegette nem történt igazi minőségi váltás, hanem egy egyszerű bűvésztrükk volt, ugyanezt pl. a politikában számtalanszor eljátszották és még mindig van rá vevő. Egyébként nem haragszom rá, sőt. Lesz még harmadik lépése is, az már kilép a két dimenzióból és valami egyedi irányba fog mutatni.

        2. Neverend, az utolsó mondat kivételével egyetértek veled. Mellesleg az ilyen Christian Post meg Charisma Magazin felületek ugyancsak az ilyen és hasonló csodákkal tartják magunkhoz láncolva az olvasóikat. Jo üzlet ez,…ha van rá igény illetve egy nagy adag tudatlanság, de nevezhetjük nyugodtan hitnek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend