Nagytestvér

A Windows 10 ?hozzáfér, átadja és megőrzi az Ön személyes adatait? ? ha hagyja

bigbrotherspying

A Windows 10 felhasználási feltételeinek nyíltan tolakodó jellege nemcsak az alternatív médiának tűnt fel. A 444.hu ezzel kapcsolatos cikkét már néhány napja megosztottuk a Facebookon:

A Microsoft két új alapdokumentuma, ? amiket, ha éppen mostanában telepítette a Windows 10-et, minden bizonnyal már olvasatlanul leokézott, együtt összesen 45 oldalnyi, a legsúlyosabb jogásznyelven írt szöveg, amit elfogadva a felhasználó lényegében lemondott magánélete védelméről.
Vegyük például azt, hogy az új felhasználói feltételek alapján a Microsoft, ha éppen úgy tartja kedve felhasználói legszemélyesebb tartalmaihoz is hozzáférhet, másolatot készíthet róluk és ki is adhatja harmadik félnek.

Hasonlóan súlyos félreértése az adatvédelemnek, hogy amennyiben egy felhasználó titkosítaná az eszközét, akkor a Windows automatikusan felmásolja a titkosítókulcsot a felhőbe, ahonnan eddig tényleg soha senkinek se sikerült semmit kilopnia, kérdezzenek meg erről bármilyen híres nőt, akikről láttak mostanában telefonnal készült meztelen képet.

Az Európai Digitális Jogok nevű szervezet szerint a Microsoft feljogosítva érzi magát, hogy a felhasználók adatait ne csak gyűjtse, de azokat harmadik felek számára el is adja.

A technológiai témákra specializálódott blogok pedig amiatt bosszankodnak, hogy az új operációs rendszerben automatikusan a legtolakodóbb adatkezelési beállítások vannak kiválasztva. A cég nyilván abból indul ki, hogy a legtöbben nem fognak bíbelődni ezekkel és gondolkodás nélkül jóváhagyják az alapbeállításokat. A Microsoft azonnal kiadott egy közleményt, miszerint nem adja el a felhasználók adatait és ?nem gyűjti személyes adataikat a felhasználó hozzájárulása nélkül?, amit persze a felhasználó azzal ad meg, hogy változtatás nélkül telepíti a szoftvert.

Sokan úgy gondolják, hogy az ember senkit nem okolhat, ha az operációs rendszere az ő tudta nélkül kémkedik utána. Miért nem olvasta el a felhasználási feltételeket?

Akkor tessék: itt megtalálható a Microsoft röpke 12 000 szóból álló szolgáltatási szerződése, aminek egyes részei valószínűleg emberi nyelven íródtak. Az is valószínű, hogy valahol le van írva benne, hogy tilos a Windows kalózmásolatát használni vagy a segítségével spameket küldeni, de talán az is, hogy a Microsoft fenntartja magának a jogot elsőszülött gyermeked felügyelete felett, amennyiben érdekei ezt kívánják.

Lássunk azonban egy konkrét részletet egy másik igen releváns dokumentumból, a Microsoft Adatvédelmi Nyilatkozatából, amit valószínűleg mindenki meg fog érteni:

Végül, hozzáférünk, átadjuk és megőrizzük az Ön személyes adatait, beleértve személyes tartalmait is (mint az emailjeinek tartalmát, más privát kommunikációit vagy privát mappáiban lévő fájljait), amikor jóhiszeműen úgy véljük, hogy ez szükséges:

  1. a vonatkozó törvény betartása érdekében, vagy érvényes jogi eljárásokkal kapcsolatban, beleértve bűnüldöző hatóságok vagy más állami szervek megkereséseit is;
  2. vásárlóink védelmére, például kéretlen levelek vagy más felhasználók becsapására tett kísérlet elkerülésére, vagy annak érdekében, hogy megelőzzük egy élet elvesztését vagy bárki komoly sérülését;
  3. szolgáltatásaink biztonságának működtetésére és fenntartására, beleértve a rendszereink vagy hálózataink elleni támadás megelőzését vagy megállítását; vagy
  4. a Microsoft jogainak vagy tulajdonának védelmére, beleértve a szolgáltatások használatát irányító feltételek betartatását – ennek ellenére, ha olyan információt kapunk, mely arra utal, hogy valaki szolgáltatásainkat arra használja, hogy lopott Microsoft szellemi vagy fizikai tulajdont forgalmazzon, nem mi magunk fogjuk az ügyfél személyes tartalmait megvizsgálni, hanem azt a bűnüldöző szervekre bízzuk.

(forrás: http://www.microsoft.com/hu-hu/privacystatement/default.aspx → A személyes adatok megosztásának okai → Tudjon meg többet)

Akit a hideg ráz a fenti sorokat olvasva, örülni fog a hírnek, hogy a Microsoft valamennyi tolakodó funkcióját ki lehet kapcsolni. Az ehhez szükséges lépések angol nyelven már több weboldalon megtalálhatók. (Instrukciók angol nyelven: ITT)

Az Investment Watch Blog szerint a Microsoft felhasználási feltételei, az egyes felhasználók IP címeinek kategorizálása miatt, bárkiből ?bűnözőt? gyárthat.

not-windows-10

Sajnos mára a legtöbben megszokták és amolyan szükséges rosszként fogadták el a személyes adatok gyűjtését a szabadságot-biztonságért mentalitás nagyüzemi terjesztése miatt.

A Microsoft, mint tudjuk, Bill Gates tulajdonában van, aki az operációs rendszerek értékesítése mellett távirányítású fogamzásgátló chipek béta-tesztelésével is foglalkozik a harmadik világban, és ha ideje engedi, leruccan a Fülöp-szigetekre, hogy a Rockefeller családdal karöltve génmódosított rizzsel házaljon. A népességcsökkentés eme bajnoka biztosan nem akarná senki adatait arra használni, hogy mások bűnösségét bebizonyítsa.

Az ilyen hírek talán rávesznek néhány embert, hogy bizonyos ajándék lovaknak igenis megnézzék a fogát.

Végezetül fontos megemlíteni, hogy bár manapság a legtöbb operációs rendszer és széles körben használt szoftver kémkedik utánunk, egyelőre mégis kitűnő eszköznek bizonyulnak arra, hogy a fontos dolgok is sokakhoz eljussanak.

Ezek között pedig a legfontosabb Isten országának evangéliuma, amiről Jézus azt mondta, hogy az utolsó időkben az egész világon hirdetik majd minden népnek ?és akkor jön el a vég?. (Máté 24:14)

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Én viszont remélem hogy áttérés lesz ennek a vége Windowsról Linuxra.Bár lehet Linux alatt is kémkednek ki tudja.?

  2. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy eddig nem volt lehetőség ezeknek az információknak a megszerzésére, összegyűjtésére ? Az egyetlen változás, hogy ezt jogilag védhetővé tették.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend