Tudomány és technika

Számítógép által ?megszállt? emberek

?És megtéveszti a föld lakosait azokkal a jelekkel, amelyeket a fenevad előtt képes megtenni, és azt mondja a föld lakosainak, hogy készítsék el a fenevad képmását, akin fegyverrel ejtett seb van, de életre kelt. Megadatott neki, hogy a fenevad képmásába lelket adjon, hogy a fenevad képmása beszéljen, és hogy megölesse mindazokat, akik nem imádják a fenevad képmását.? ? Jelenések 13:14-15

echoborg

Forrás: bbc.com

Mi történne, ha egy számítógép átvenné az irányítást egy emberi test felett? David Robson egy ilyen ?echoborg?-gal, vagyis a mesterséges intelligencia jövőjét vizsgáló kutatás egyik szereplőjével találkozott.

Sophia Ben-Achour tipikus londoni diák, rövid barna hajjal, vidám tekintettel és mindig mosolyra álló szájjal. A találkozás során az időjárásról, a zenéről és angoltanári munkájáról csevegtek. Senkinek nem jutna eszébe, hogy Sophia elméjét több mint 200 mérföldre található processzorok irányítják.

Sophia szerint nem túl nyugtalanító számára, hogy egy számítógép szállta meg.

?Ma volt az első nap, hogy úgy éreztem, nem vagyok egyéb, mint egy test,? mondja.

A tudományos meghatározás szerint Sophia egy ?echoborg? (ami magyarra fordítva visszhang-kiborgot jelent), egy oly élő, lélegző személy, aki ideiglenesen megengedi, hogy egy számítógép szája legyen. Minden, amit mond, egy internetre kötött chat robottól származik és egy apró fülhallgatón keresztül jut el hozzá.

A legtöbb olvasó számára a kísérlet valószínűleg a disztópikus tudományos fantasztikumok világát idézi, azonban a kísérlet nagyon is komoly céllal indult. A London School of Economics kutatói azt próbálják megérteni, hogy a mesterséges intelligencia megjelenése miként befolyásolja az emberek érzékelését, felfogását.

A kísérlet különösen fontos a mesterséges intelligencia felfogása szempontjából, ugyanis a jövőben olyan gépek vehetnek körül bennünket, amiket nem fogunk tudni megkülönböztetni az embertől, így tudnunk kell, hogy miként fogadjuk majd kommunikációjukat.

?Ma még a mesterséges intelligencia nem több, mint egy mechanikus interfész,?

mondja Kevin Corti, a kutatás egyik résztvevője. Szerinte erre egy robot aggyal ellátott emberi test használata a megoldás.

?Ilyen módon el tudtuk érni, hogy az emberek elhiggyék, hogy egy másik személlyel van dolguk.?

Corti és felettese, Alex Gillespie, egy jóval korábbi kísérletből merítettek inspirációt, amit Stanley Milgram, egy igen vitatott munkásságú pszichológus végzett az általa kitalált úgynevezett ?cyranoid?-okon. Milgram arra a kérdésre kereste a választ, hogy beszélgetés közben vajon tényleg figyelünk arra, amit a másik személy mond vagy véleményünket a másik fél külseje határozza meg.

A válasz után kutatva Cyrano de Bergerac történetéhez fordult, amelynek főhőse, de Bergerac, jó katona, szellemes költő és tehetséges zenész volt, azonban magát túl rondának tartotta ahhoz, hogy meghódítsa szerelme, Roxane szívét. Ehelyett felajánlotta egy jóképű, de nem túl eszes riválisának, Christian-nak, hogy segít neki Roxane meghódításában, azzal, hogy pontosan megmondja neki, mikor mit mondjon. A darab leghíresebb jelenetében Cyrano a bokrok mögé bújva suttogja Christian-nak, hogy mit mondjon, aki mindent szó szerint elismétel az erkélyen álló Roxane-nek.

Milgram rájött, hogy ezzel a módszerrel letesztelheti, milyen mértékben befolyásolja a test az elme által felfogottakat. Kísérleteiben egy másik helyiségben tartózkodó ember, rádióadó segítségével mondja meg a ?cyranoid?-nak, hogy mit mondjon. Roxane-hoz hasonlóan, a ?cyranoid? beszélgetőpartnereivel sem közlik, hogy miről van szó, tehát, hogy pontosan kivel és hogyan beszélgetnek.

Milgram meghökkenve tapasztalta, hogy a legtöbben egy 20 perces beszélgetés után sem vettek észre semmi furcsát.

?Az a tény, hogy minden, amit a másik személy mondott egy távoli forrásból eredt? egyszerűen fel sem merült,? írta.

Élő zombik

Filozófiai szempontból a kutatók azt találták, hogy az emberek nem nagyon képesek megítélni, hogy valaki szabad akaratából cselekszik vagy zombiként egy másik fél parancsait teljesíti.

?Mindegy milyen nagy az összhang hiánya a test és az elme között, az emberek nem veszik észre,?

mondja Corti. Más szóval az emberek inkább a látszat alapján, nem pedig egy ember gondolatainak lényegi tartalma szerint ítélnek.

Előző posztKövetkező poszt

25 hozzászólás

 1. Micsoda mikroprocesszor van a hölgy szemében! 🙂

  Komolyra fordítva, olyan tudósok is figyelmeztették a közvéleményt a mesterséges intelligencia sötét oldalára, mint például Hawking, ettől függetlenül elképesztő pénzeket ölnek bele a robotikába és MI kutatásokba. Nagyjából megállíthatatlanul robogunk a végkifejlet felé.

 2. Kedves Thea!

  Ma próbáltam megvenni a Bibliát,de nem volt nyitva az a könyvesbolt,aminek ma délután nyitva kellett volna lenni e az internet szerint,ahol kapható.
  A másik dolog,hogy ,ha az emberek elengednék minden negatív tulajdonságukat,mint félelem,harag,hatalomvágy,irigység,büszkeség,kapzsiság,akkor mennyi erő megmaradna,és megjelennének a pozitív tulajdonságok(szeretet,önzetlenség,adakozás,türelem,mindenki azokat az embereket kapná maga mellé,akik éppen kellenek a fejlődéséhez,mind közösségben,mind párkapcsolatban,stb).És ez is könnyen lehet,hogy Jézus akarata lenne,még,ha nem is mindenki hisz őbenne,persze én igen,de erőltetni senkire nem lehet,de már elég,hogy elhagyjuk mindannyian a negatív tulajdonságokat,az ördög egyből elmenekülne a közelünkből is.

  1. Kedves István!
   A pozitív gondolkodás valóban fontos dolog, nem véletlenül buzdít erre a Biblia is, csakhogy ez önerőből több okból sem megy. Egyrészt Ádám óta minden ember bukott természettel születik, ami az újjászületés, vagyis Jézus elfogadása/befogadása után tud tényleg megváltozni. Másrészt ellenségünk folyamatosan bombáz minket negatív gondolatokkal, amiket szintén csak Jézus és a Szent Lélek segítségével tudunk kivédeni, illetve ha el is bukunk ebben néha, akkor az Ő segítségével állunk fel ismét és folytatjuk az utunkat. Harmadszor pedig a világot kormányzó emberek nemcsak, hogy nem Jézus tanításai szerint élnek, hanem kifejezetten ellenségüknek tekintik, Sátánt szolgálják és egyáltalán nem érdekli őket, hogy a Föld egy élhető hely legyen, tele boldog emberekkel.

   A világ megváltoztatása tehát lehetséges (lenne), de csakis az emberek szívének megváltoztatásával, amire csak Isten képes, szívről szívre haladva.

   ?Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.? János 3:16

   A Bibliavásárlást pedig kérlek ne add fel!

   1. Persze,megveszem,amint tudom,de tudod egy olyan könyvesbolt az a református iskolai,ahol éppen az udvarban felújítás volt,és csöngetni kellett az iskolába,de nem nyitottak ajtót,pedig a munkások is onnan hozták ki az áramot,tehát szerintem volt ott valaki,csak lehet ,hogy nem volt a helyén.Az Alexandrában úgy tudom,lehet venni Vizsolyi Bibliát,az jó?
    Tudom,hogy vannak olyan emberek,akik őt szolgálják,akár tudatosan,akár tudatlanul,de egyszer már mindenkinek fel kellene ébredni.
    Tudod van egy vicc,amit múltkor hallottam:
    Az ember megkérdezi az időt:idő Te miért rohansz annyira,hiszen a római birodalom óta annyi törvényt hoztunk már és igazából mégsem oldottunk meg semmit,esetleg csak átmenetileg,aztán a törvény meg mindig visszaütött azokra,akik hozták azt,és ez így ment évszázadok óta,csak még több lett a baj,és a tudomány fejlődött,de az ember nem igazán.
    MIre megszólal az idő:én meg azt figyeltem,hogy Ti hova rohantok,én mindig is egy helyben álltam,és vártam,hogy felébredjetek sötét álmotokból.

    1. Az a helyzet István, hogy van fejlődés, de az egyénhez képest lassú. Ha nem lenne, abból nagyon rossz következtetés vonható le. Robotos példával is magyarázható. A mesterséges intelligencia lényege a szabad akarat. Részben azért tartunk ezektől a gépektől, mert azt feltételezzük, hogy olyanok lesznek, mint jelenleg az emberiség. Önzés és hatalomvágy okán veszélyeztetni fogják a teremtőjüket(minket). Magyarul a saját intelligencia szintünkhöz viszonyítunk. Pedig akár lehetnének a legjobb keresztények is ezek a tudatukra ébredt robotok. Ahol tudnának segítenének rajtunk. Ez a modell az emberre és a teremtőjére is ráilleszthető. Az első lehetőség, hogy a teremtőnk semmivel sem különb nálunk, a másik, hogy tapasztalás után jutunk olyan szintre, ahol az adott problémákra tökéletesebb válaszokat adunk. A második lehetőség jobban hangzik. Fontos dolog a szoftver, ha az ember viszonylatában a DNS, lélek, akármi jelenti a programot, akkor látható, hogy az egyes egyedek teljesen eltérő szinten vannak.

   2. lecsúszott a válaszom két hozzászólást!:D:D bocs ! szóval tökéletes válasz kedves thea!:)

 3. Tetszik, hogy a Jelenések könyve még hightech témában is idézhető 😀
  Idén év elején mutatták be az Ex Machina című filmet. Nagyon passzol a témához és elgondolkodtató.
  Komolyan felmerül annak a lehetősége, hogy lesznek olyan emberek akik a mesterséges intelligencia oldaláéra állnak, tehát a gép a bizalmukba férkőzik.
  A teljesen humanoid gépek felismerése pedig elsőre, hagyományos érzékeléssel nehéz lesz. Az embereknél kialakult egy tapintatosság egymással szemben. Egy kicsit eltérő kommunikációra vagy viselkedésre mára már teljesen közömbös a reakció.

  1. Az utóbbi száz éve erőltetett “fogadj el minden másféle, eltérő viselkedést” doktrínája ennek kitűnően megalapozza az utat.
   Másfelől meg talán tavaly láttam valahol egy rövid, amolyan reklámfilmet, ahol neves tudósok beszéltek az ember és a mesterséges intelligencia fúziójáról, és bátorítottak mindenkit az ahhoz való csatlakozásra.
   (Talán pont itt láttam a videót?)
   Döbbenetes, hogy a trendek mennyire megvalósulni látszanak…

    1. A youtubos nem megy mert szerzői jogok miatt letiltatották!

     Köszi a vimeós linket!
     Végig is néztem!!!
     Esetleg ennek az első része is elérhető lenne vimeo -s oldalon?

    2. Köszönöm szépen a vimeós linket én is. Tegnap este megnéztük, és érdemes volt. Két kérdésem lenne: Egyrészt a videó elején említett első rész engem is érdekelne, másrészt a végén említett Seed című alkotás iránt érdeklődnék, hogy az megvalósult-e… 🙂

    3. jó kis videó!:) köszi! van ennek az egésznek egyébként egy szellemi része is! ugyanúgy illenek rá a bibliai versek! a spirituális egó! nagyobb esélyt látok arra hogy az ember miután felébredt álmából (szellemi halálából) kilép a fényre amit lucifer hoz és olyan spirituális ismeretet szerez ami megváltoztatja elméjét és a materiális gondolkodás helyett szellemi lénnyé fejlődik! nem hal meg többé csak testet vált ( reinkarnácio) ebből kifolyólag tapossa a halált mert nem fél tőle! ráébred hogy el van nyomva hogy a negatív energiák nem tesznek jót hogy az igazság és szeretet az első! hogy akkora erőt képeznek egységben amivel elnyomóik ellen tudnak menni! babilon elbukik! az ezotéria felemeli hamis isteneit és az én gonoszabb lesz mint valaha mert tudása az égig ér de nincs benne az atya szeretete! elvannak hitetve mert lelküket eladták egy gonosz szellemnek aki az elméjükbe építette fel templomát! mondván én vagyok a lelketek (antikrisztus) ők a modern kor júdásai akik krisztust elárulják a materiális világ kincseiért! mert ha felébredt az ember nincs visszaút! vagy jó felé indul vagy nem!

   1. Mesterséges lélekről is társalognak. Az ELTE-n volt erről konferencia, annak idején az üzenőfalra tettem (nem vagyok naprakész mint Thea 🙂 ).

   2. Az alapprobléma az, hogy az emberiség saját magáról nem tudja, hogy pontosan mi az ember. Nincs tisztázva a lélek kérdése, van vagy nincs. Ha az emberi testet létrehozták, a teremtönk a világegyetemhez képest hova pozicionálható. Ezen kívül is számos kérdés felmerül. Tehát azért nem tudjuk, hogy az általunk létrehozott és saját képünkre formált teremtményhez hogyan viszonyuljunk, mert tudomány által feltérképezett, megismert emberi test, ami valójában egy biorobot elméletben azonos értékű lehet egy szilícium alapú “életformával”.

    1. “Tehát azért nem tudjuk, hogy az általunk létrehozott és saját képünkre formált teremtményhez hogyan viszonyuljunk, mert tudomány által feltérképezett, megismert emberi test, ami valójában egy biorobot elméletben azonos értékű lehet egy szilícium alapú ?életformával?.”

     Na ez egy érdekes megközelítés, és feltételezi az evolúció.
     Minden más magyarázathoz és gondolat kifejtéséhez fáradt vagyok.

    2. Szerintem a lélek kérdése már régóta tisztázott. Akár csak az agykutatás nézzük. Vagy a halál közeli élményeket. Vagy a szellemi , erkölcsi fogalmakat.
     De mivel a jelenlegi ateista világnézet kizárólagosságot követelve tudománynak minősíti magát így kénytelen a lelket tagadni.
     Így a test nem más mint az anyag terméke vagyis nem több mint egy biorobot. Így ha mi rakunk össze egy gépi testet az egyenlő rangú lesz egy emberi személlyel, a logikájuk szerint.
     Így Istent kihagyva az elméletből teremtőkké vagy saját “teremtményünk” szolgájává minősülünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend