Tudomány és technika

A nem-megfigyelt társadalom: anti-arcok, ruhák és egyéb kütyük Nagytestvér ellen

Forrás: alternet.org

Egy egész iparág épült arra, hogy megvédje adatainkat.

Adam Harvey dizájner tavaly tavasszal új kollekciót mutatott be a 2015 Future Everything (minden, ami jövő) fesztiválon az angliai Manchesterben. Ahelyett azonban, hogy kompozícióival megpróbálta volna kiemelni a nézők szeme színét, ennek éppen az ellenkezőjét próbálta elérni. Olyan módszereket mutatott be, amelyekkel az emberi arcot egy anti-arccá lehet alakítani, mégpedig olyanná, amit a kamerák, különösen a tér- és egyéb figyelőkamerák nem szeretnek, sőt, azt sem képesek megállapítani róla, hogy egy arccal van dolguk.

Harvey csupán egy a növekvő számú dizájnerek között, akik számára a privát szféra védelme az elsőszámú szempont a tervezésnél.

Harvey olyan használható és esztétikus stílusokat akar létrehozni, amelyek képesek megvédeni a magánembereket Nagytestvér tolakodó szemétől és persze kezétől.

Harvey ötletei, mint például a DNS vizsgálatot becsapó módszer, számos kezdeményezést indítottak már el, a drón-elterelő ruhák és a jelárnyékoló telefonzseb pedig már kaphatók online boltjában.

Hoodie

A CV Dazzle frizurák és sminkötletek pedig olyan módon árnyékolják a szemeket és az arcot, illetve alakítanak aszimmetrikus hatásokat, hogy ezzel megzavarják az arcfelismerő algoritmusokat, amelyek az arc alapvető jellemzőinek vizsgálatával, a hiányzó adatokat kipótolva, de minden alkalommal az arc alapvető és természetes szimmetriáját véve alapul, próbálják megállapítani az adott egyén személyazonosságát. A projekt bebizonyította, hogy egy technikásan kisminkelt “anti-arc” nemcsak arra képes, hogy elrejtse az illető személyazonosságát az arcfelismerő szoftverek elől (legyen az az FBI vagy a Facebook fejlesztése), de még azt is elérik, hogy a szoftver abban se legyen biztos, hogy egyáltalán egy arccal van dolga.

cvd-banner2-md

Több nagy cég is lát fantáziát a dologban. Az antivírus szoftveréről ismert AVG például olyan szemüveget fejlesztett, amely beépített infravörös lámpák segítségével zajt kelt az orr és a szemek körül, a fényvisszaverő retro-keret pedig megzavarja a fényképezőgépek vakuját, így az arcfelismerő programok nem képesek megállapítani a viselő személyazonosságát.

facebook_facial_recognition

Bizonyára mindenki hallott a Facebook által kifejlesztett arcfelismerő szoftverről, ami majdnem annyira hatékony, mint az ember. A Deepface-t eredetileg nem publikus használatra szánták. Mivel Több EU-s országból érkezett jelzés a program miatt, majd az európai facebookozókat kiszolgáló Írország adatvédelmi biztosának vizsgálata után a Facebook úgy döntött, hogy kontinensünkön kikapcsolja azt a funkciót, amely a korábbi, manuális megjelölésekből épített adatbázis segítségével automatikusan beazonosította a fotókon szereplő felhasználókat.

Holmes Wilson, a Fight for the Future (harc a jövőért) nonprofit szervezet munkatársa, amelynek célja az online adatok és szabadság védelme, az adatok és a magánszféra más jellegű megsértése miatt aggódik.

“Szerintem a legtöbb helyzetben kevésbé valószínű, hogy a való világból származó képek gyűjtésével kövessenek figyelemmel valakit, például a térfigyelő kamerák által rögzített képek segítségével,” mondja.

Wilson azt tanácsolja azoknak, akik számára fontos az adatvédelem, hogy inkább arra figyeljenek, hogy az általuk használt kütyük milyen információkat szolgáltatnak harmadik felek számára.

“A megfigyelés ellen üzeneteink védelmével lehet a legegyszerűbben védekezni. Az elsőszámú problémát pedig a telefonok jelentik” és nem csak a mobilok.”

Egy biztos, egyre több, főleg a technológiában jártas embert foglalkoztat az adatvédelem, akik számára folyamatos kérdés, hogy ezt miként tehetik meg a leghatékonyabban. Az üzeneteik titkosításával vagy a telefonjuk kikapcsolásával. Már amelyiket ki lehet.

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

    1. Egy ideig biztosan. A lényeg, hogy úgy fest most vagyunk lépéselőnyben. Szerintem szerintem

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend