Tudomány és technika

Stresszmérő kamera a kínai járőröknek a veszélyes elemek kiszűrésére

suicide-bomber-0812-net

Forrás: Activist Post

A hatóságok már nem elégszenek meg azzal, hogy kamerával figyelnek mindenkit vagy leolvassák a biometrikus adatainkat, az érzelmeinkről is tudni akarnak, elvileg azért, hogy megjósolhassák viselkedésünket.

A bűnüldöző szervek ez idáig a gyanúsítottak stressz szintjét mérték, legyen szó a régi hazugságvizsgálóról vagy annak modern alternatíváiról.

A legtöbb visszhangot kapott új módszer jelenleg a FAST, Future Attribute Screening Technology, vagy magyarul Jövőbeli Tulajdonságszűrő Technológia, amit a repterekre szántak és állítólag 80 százalékos hatékonysággal működik.

A FAST a biometria alapú fizikai és a viselkedésből adódó jeleket rögzíti, mint amilyen a test és a szemek mozgása, a pislogás és pupillatágulás gyakorisága, a testhőmérséklet változása és a levegővételi minták, vagy bizonyos nyelvi jelek, mint a változások a hangszínben, beszédritmusban és az intonációban. (forrás)

Miután számos erőszakos támadás történt Kínában, a helyi hatóságok az utcai járőröket is hasonlóan modern bűnmegelőző eszközökkel akarják ellátni. Az adatvédelmi aggályok mellett, a tervezett rendszer bepillantást enged abba, hogy milyen irányba haladnak a legújabb testen viselt kütyük.

A kínai kutatók úgynevezett hiperspektrális képszenzorok segítségével szeretnék kiszűrni a FAST és hasonló rendszereknél tapasztalt téves riasztásokat.

Ennek lényege, hogy bár egyes emberek képesek uralkodni szívverésükön és a stressz egyéb külső jelein, a vér oxigénszintjét nem tudják csökkenteni:

Chen és kutatócsapata egy olyan stressz szenzort fejlesztett ki, ami a vér oxigénszintjét méri a test ruhával nem fedett részein, például az arcon keresztül. ?Minél nagyobb mentális stresszt tapasztal valaki, annál magasabb az oxigénszint a vérében,? mondja a kutató.

Az eszközzel pásztázó rendőrök egy mentális stressz szintjelzőt látnának minden ember feje felett, a potenciális gyanúsítottak arcán pedig piros jelzést. (forrás)

Bár az első kísérletek ígéretesnek bizonyultak, a kutatók elismerik, hogy az utcán járőröző rendőrök feldolgozhatatlan mennyiségű információval állnának szemben, amit muszáj egy nagyobb kapacitású adatbázisba továbbítani, hiszen a kézi eszköz nem tudna megbirkózni feldolgozásukkal.

Itt kezd érdekessé és persze aggasztóvá válni a terv.

Úgy gondolják, hogy a probléma egyik megoldása, hogy a rendszert csupán előszűrésre használnák, majd egy-egy gyanús személy azonosítását követően pontosítanák a mérést, mégpedig egy speciális bilincs segítségével.

Chen elmondta, hogy ugyanazon az egyetemen Liu Guangyuan professzor egy olyan karpánt kifejlesztésén dolgozik, amit a gyanúsított csuklójára zárnának, hogy megmérjék szívverését, galvanikus bőrválaszát és légzésritmusát. ?Reményeink szerint kontaktus nélkül is kiszűrhetjük a potenciális terroristákat, majd ezzel az eszközzel megerősíthetjük a gyanút,? mondta Chen.

A technológiai cégek pénzt és energiát nem kímélve dolgoznak az újabbnál újabb egészségügyi és fitness kütyük kifejlesztésén, amelyek azonban a felhasználó adatait is rögzítik. Vajon elképzelhetetlen, hogy ezeket az eszközöket idővel, miután a lakosság elég széles körében elterjedt, integrálják a bűnmegelőzési rendszerekbe?

Másrészről, ha egyesek nem kívánnak élni ezekkel az újításokkal (már amíg erre lehetőség van), nem lehet, hogy a Google szemüveghez hasonló eszközök idővel stressz szenzorként is működjenek? Arról nem is beszélve, hogy egyes fejlesztők már demonstrálták, miként lehet a Google szemüveget átalakítani, hogy az agyhullámok leolvasására is képes legyen.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy vajon az emberek stressz szintjének mérése mennyire megbízható jelzés egy olyan világban, ahol szinte mindenki aggódik valami miatt, legyen az az aktuális pénzügyi helyzet, az Ebola vírus terjedése vagy bármi egyéb, amivel a tömegmédia a vérnyomásunkat növelni kívánja.

Mindenesetre próbálkoznak, úgyhogy jó lesz figyelni?

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

 1. Aki teheti költözzön falura, tanyára – amíg lehet – mert ezek a technikai “vívmányok” elsősorban a városokban élőket, a tömeg-embereket fogják súlytani… a totális kontrollról és a kiszolgáltatottságról már nem is beszélve…

  1. Azzal csak elodázza az ember.
   Tanyán valamelyest le lehet válni a rendszerről, kisközösségekben még inkább (ne feledjük: leválni a rendszerről teljes önellátást jelent, ha a fent említett technológia hatásai ellen is akarunk védekezni. Ez azzal egyenlő, hogy a ruhától a fűtésig mindent magunk oldunk meg, minél kevesebb elektronikus technológiákat alkalmazva!) – de ott sem lehet teljesen elkülönülni. Egyszerűen nem lehet hová elfutni ezelől, mert mindenütt ott lesz a végén.
   “Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek;
   És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.”
   Jel 13:16-17
   Ezeket pedig érdekességképpen, a cikk által kiváltott reakció miatt:
   “Mert ímé jőnek napok, melyeken ezt mondják: Boldogok a meddők, és amely méhek nem szültek, és az emlők, melyek nem szoptattak!
   Akkor kezdik mondani a hegyeknek: Essetek mi reánk; és a halmoknak: Borítsatok el minket!”
   Luk 30:29-30
   “És a földnek királyai és a fejedelmek és a gazdagok és a vezérek és a hatalmasak, és minden szolga és minden szabad, elrejték magokat a barlangokba és a hegyeknek kőszikláiba;
   És mondának a hegyeknek és a kőszikláknak: Essetek mi reánk és rejtsetek el minket annak színe elől, aki a királyiszékben ül, és a Bárány haragjától:”
   Ján 6:15-16
   Azaz: nem kell félni semmitől, mert csak a tévelygőknek van félnivalójuk 🙂

 2. Azért megnyugtató hogy épül a szép új világ. 8) A “háttérhatalom” és a titkosszolgálatok nem tétlenkednek – folyamatosan generálják a feszültséget és a konfliktusokat melyre a válasz megfigyelésünk fokozása. Apropó a cikk végén említésre kerül a Google szemüveg és az agyhullámok leolvasása…

  Ha hinni lehet a Dr. Drábik János által felhasznált forrásmunkáknak (Tudatmódosítás c. kötet amit ajánlok figyelmetekbe: http://mek.niif.hu/06800/06897/html/0501.htm ) egy ilyen “gondolatolvasó” eszközt már a 80-as években (!) kifejlesztettek egy akkori találmányt alapul véve, – s kicsit beleásva magam a témába ezt teljesen reálisnak látom. S ami évről-évre eszembe jut az ennek állítólagos sorozatgyártásba kerülése mégpedig egy trükkös megoldással a különféle autómárkák kormányoszlopába… Valaki esetleg olvasott erről bárhol bármi hiteles infót?

  1. Itt ez előbb említett rész hivatkozása, hogy ne kelljen keresni:

   http://mek.niif.hu/06800/06897/html/0506.htm

   “A gondolatolvasó gép

   Alan Yu, amerikai állampolgár korábban a tajvani hadsereg alezredese volt és a tajpeji Nemzetvédelmi Minisztériumban dolgozott, mint a hadsereg egyik gazdasági vezetője. Újdonsült amerikai állampolgárként nagyon büszke választott hazájára, és hisz azokban a nemes elvekben, amelyeket az Egyesült Államok alapító atyái, a történelem egyik legnagyszerűbb alkotásában, az Amerikai Alkotmányban rögzítettek. Alan Yu alaposan áttanulmányozta Julianne McKinney-nek a hadsereg hírszerzőszolgálata korábbi tisztjének azt az 1992-ben publikált jelentését, amely a “Microwaves Harassment and Mind Control Experimentation – Mikrohullámú zaklatás és agykontroll kísérletezés” címet viselte.

   Az FBI szóvivője is elismerte: sokan fordulnak a szövetségi rendőrséghez azzal a kéréssel, hogy nyújtsanak nekik segítséget, mert rádióhullámokkal zaklatják őket és a fejükön belül hangokat hallanak. Alan Yu a saját cikkére is utal, amely “Freedom of your Privacy and Thoughts” – “A magánszféra és a gondolatok szabadsága” címmel jelent meg. Ebben kifejti, hogy mikrohullámon keresztül indukált hangokkal valóban elmezavarba lehet kergetni embereket és igen sok autót felszereltek elektromágneses hullámokat kibocsátó készülékekkel, amelyekkel gyötörni tudják az embereket.

   Önmagától adódik a kérdés, hogy miért fordulhatnak elő ilyen jelenségek. Miért engedi ezt meg a társadalom? Miért nem követelik az állampolgárok a Kongresszustól, hogy hozzon olyan törvényeket, amelyek szabályozzák ennek a technikának a használatát? Igaz-e az, hogy csak ilyen eszközök és technikák alkalmazásával biztosítható az ország védelme?

   Ez az új gépezet egyelőre nem kellően ismert a nagyközönség számára. A neve: Mind Reading Machine, vagy röviden Mind Machine – azaz gondolatolvasó gépezet vagy gondolatgép. Ha ezt az eszközt törvényi korlátok nélkül lehet alkalmazni, akkor az sérti az Amerikai Alkotmányban garantált alapvető emberi- és szabadságjogokat.

   Mi a gondolatolvasó gép?

   Ez lényegében egy elektromágneses sugárzást kibocsátó szerkezet. Alan Yu ennek a gépezetnek a létezéséről először 1970-ben szerzett tudomást, amikor a South China Morning Post című lap beszámolt arról, hogy az amerikai University of Maryland kutatói feltaláltak egy olyan gépezetet, amely képes elolvasni a másik ember gondolatait. A találmány eredeti célja az volt, hogy elősegítse a súlyos autóbalesetek áldozatainak a kihallgatását. Ugyanis a súlyosan sérültek nem tudtak beszélni, de feltételezhető volt, hogy gondolkodnak. A CIA hamar felismerte, hogy ez fontos találmány és megvásárolta a szabadalmat.”

   (…)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend