Tudomány és technika

A Ford alelnöke nyilvánosan kimondta: mindent tudnak, ami az autóikban történik

Forrás: Activist Post

Aki új Fordot vezet, jó, ha tudja, hogy nyomonkövetik és az autó által gyűjtött adatokat egy adatbázisban rögzítik.

Ezt mondta ki ugyanis Jim Farley, a Ford alelnöke, az idei CES elektronikai kiállításon Las Vegasban.

?Tudjuk ki szegte meg a törvényt, és tudjuk, hogy mikor tette. GPS van az autókban, így tudjuk, hogy mit csinálsz,? mondta Farley a résztvevőknek múlthét szerdán, Jim Edwards, a Business Insider riportere szerint.

?Amúgy ezeket az információkat nem adjuk ki senkinek,? jegyezte meg Farley.

Vajon mi történik azonban, amikor a fekete öltönyös nagyfiúk letesznek egy bíróság végzést az asztalra, követelve az összegyűjtött adatok átadását?

Mi történik, ha egy dühös alkalmazott otthagyja a céget egy apró pendrive-val a zsebében, amin véletlenül rajta van több ezer ügyfél mozgására és gyorshajtási szabálysértéseire vonatkozó minden adat?

Vagy mi van akkor, ha egy leleplező informátor kiszivárogtatja ezeket az adatokat, mert úgy gondolja, hogy a Ford többet tud, mint azt elismeri?

?Ezekben az autókban számítógépek vannak, amik hihetetlen mennyiségű adatot gyűjtenek,? mondja Khaliah Barnes, a New York-i Elektromos Adatvédelmi Információs Központ (Electronic Privacy Information Center) munkatársa. ?Védelem nélkül ez sokféle visszaéléshez vezethet,? hívja fel a figyelmet.

Aki Fordot vezet, legyen tisztában vele, hogy minden útjáról tudnak. Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy meglássuk mindez hová vezet. Elkövetnek egy bűntényt, a közelben járt egy új Ford, a rendőrség ellenőrzi a sofőrt és kizárja vagy hozzáteszi a gyanúsítottak listájához?

Csupán egy újabb darabkája a szabadságunknak. Nem több.

photo credit: spaceyjessie via photopin ccphoto credit: Ford Asia Pacific via photopin cc

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend