Nagytestvér

Kína bepoloskázott termékeket exportál?

Az orosz médiában egyre több cikk jelenik meg arról, hogy a Kínából importált egyszerű vasalókban mikrofont vagy megfigyelésre alkalmas eszközöket találtak.

Forrás: activistpost.com

Egy újabb buta történet az okos mátrixról?

Miközben a ?minden a hálón? (Internet of Things) építése rendületlenül folyik és egyre több tárgy válik a hálózat részévé, a pacemakerektől az aszfalt utakig, vajon az emberek képesek lesznek átlátni a kényelmi és trendi szempontokon? Vajon észreveszik, hogy a folyamatban a magánélet, mint olyan, szép lassan megszűnik létezni? Vajon látják a folyamat veszélyeit?

Az orosz állami médiában egyre több cikk jelenik meg arról, hogy a Kínából importált egyszerű vasalókban mikrofont vagy olyan eszközöket találtak, amelyek a tárgytól 200 méteres hatótávolságon belüli wi-fi hálózatra kapcsolódva vírust töltenek fel a rendszerbe és a hálózatra kapcsolt valamennyi számítógépet megfertőzik.

A Popular Science oldal megkérdőjelezte a vádakat, azt állítva, hogy az egész elképzelés nevetséges és valószínűtlen, mert ennél sokkal hatékonyabb módszerek állnak rendelkezésre a kémkedésre, azonkívül a ruhákba és más tárgyakba helyezett megfigyelőeszközök ellen nagyon egyszerű védekezni.

?Előfordulhat, hogy egy ilyen vasaló egy fontos vezető irodájában köt ki, de sokkal egyszerűbb lefizetni valakit, hogy célzottan helyezze el a kívánt eszközt, mint abban reménykedni, hogy a célszemély vesz egy bepoloskázott vasalót,? írja Kelsey Atherton a PopSci oldalon.

Másrészről a technológia fejlődésével egy olyan korba léptünk, ahol egyre inkább a metaadatokkal követnek nyomon mindent, akár egy halrajt is, és már nem az a cél, hogy egy adott embert lehallgassanak, legyen az illető bármilyen fontos.

A metaadatok számítanak. Aki nem hiszi, kérdezze meg az amerikai nemzetbiztonsági hivatalt, aki lassan használatba veheti új, 2 milliárd dollárból épülő kémközpontját, ahol az adatokat yottabájtokban mérik.

A bétatesztelés alatt álló okosvárosokban már eleve minden mindennel összekapcsolva kerül telepítésre. Még a lakásokban található szemetesládák is továbbítják az adatbázisba, hogy ki mit dob ki vagy hasznosít újra.

Az okoshálózatban mindenről adatot gyűjtenek. A melegvíz felhasználástól az áramfogyasztásig, mindent valósidőben és folyamatosan elemeznek. Azzal magyarázzák ennek szükségességét, hogy a fogyasztás csökkentésére próbálják rávezetni az embereket, de azt is tudjuk, hogy ugyanaz a kéz, amelyik az energiát adja, egyúttal a hiány nevében meg is büntetheti a pazarló fogyasztókat.

Tulajdonképpen már most is rengeteg háztartási cikk képes kémkedni utánunk. Nem véletlenül mondta David Petraeus, a CIA korábbi igazgatója, hogy a rejtett megfigyelési képesség komoly társadalomformáló hatással bír:

?A figyelemre érdemes tételeket a következő generációs Internetre kötött rádiófrekvenciás azonosítással, szenzor hálózatokkal, apró beépített szerverekkel és energiagyűjtőkkel fogjuk lokalizálni, azonosítani, megfigyelni és távirányítani. Az új generációs Internet pedig a korlátlan, olcsó és magas teljesítményű számítástechnikán alapul majd,? mondta Petraeus. ?Ez utóbbi pedig most már felhőalapú, szuperszámítógépeket alkalmazó, illetve lassan kvantum számítástechnika alapú lesz.?

Szóval miért kellene bepoloskázni bárkinek az irodáját, amikor lassan mindenben olcsó szenzorok és csipek lesznek, amikkel mindig mindenkit megfigyelhetnek?

Ez az okoshálózat elég jól beválik valakinek.

George Orwell szavait a mi korunkra átfogalmazva tehát: ?Emlékezzetek gyerekek, hogy a most szuper trendinek tűnő technológiákat holnap arra használjuk majd, hogy rabszolgasorba taszítsunk benneteket!?

Előző posztKövetkező poszt

6 hozzászólás

 1. Én csupán az orosz forrás valódiságát kérdőjelezném meg, A bolygó eseményei című oldalt nem találtam meg (pedig biztos kell, h legyen nekik, vki pls linkelje), másrészt meg nem hinném, hogy egy hírtévének, főleg államinak, és plusz még Oroszországban 590 feliratkozója legyen. Összehasonlitásképp az XNewsHu magyar youtube oldalának 4339 feliratkozója van jeleg csöpp kis hazánkban.

 2. Én csak annyit tennék hozzá a teljesség kedvéért hogy:
  – Egyáltalán nem biztos az hogy kémkedni akarnának egy “háziasszony” után. ellenben ha a leírás igaz akkor a gépet wifi-n keresztül “megfertőzheti”(?) és akkor a gépen lévő vírussal ami adott esetben jelenti hogy egy gép ismét “elfoglalva” adott számú “fertőzés” után indíthat egy támadást adott szervezetek(szerverek) ellen. nos ha ez pl több 1000 vagy 10000 gépről indul és nem a szokásos megölöm hanem egy okosabb verzió akkor pl behatolhatnak olyan helyekre ahova egy hipermegagigaatomkirály cracker sem.
  Tehát a cél lehet hogy most nem is a “tömeg” mint ember hanem egy ország/állam egy vállalat vagy egy bank?
  A többit a fantáziára bízom.

 3. Érdekes.
  Feltételezés: ha kémkedni akar, vagy célzott vírustámadást indítani, akkor értelmetlen a műszakicikk-exportjának egy részét feláldozni egy kétséges sikerért.
  Ott van azonban az a “ha”, ugye. Mert előfordulhat, hogy nem célzott támadást akarnak, és számoltak az export bizonyos csökkenésével; mérlegre tették, mit nyernek és mit veszítenek, és a számok nem hazudnak.
  Reálisabbnak látom a cikk második felét, mint célt; bár ez egy kicsit kiüti a képletből a mikrocsipezést első körben. De tényleg: az elektron helyét sem tudjuk pontosan, csak ráközelítő számításokkal, metaadatokkal, de abból már tudjuk, valószínűleg hol helyezkedik el. Nincs ez másképpen a “szociális hálóban” vergődő emberekkel sem, azaz nem muszáj feltétlen nyomkövetőket szerelni rájuk, ha a környezetük adataiból és az általuk hagyott nyomokból meghatározhatjuk tér/időbeli elhelyezkedésüket, sőt, szándékaikat is.
  Ami a csip mellett szól, hogy a rendszerek mindig a kisebb ellenállás felé mozdulnak el, azaz egyszerűbb, ha mindenkin van egy jeladó, amit önként vesz fel és nem is akar levenni. (bár mondom, nem feltétlen csip lesz az…)

 4. erre az Orwelli mondatra nem emlékszem és nem, is találom, ez pontosan mikor és mit is mondott pontosan?

  1. Én is próbáltam rákeresni, hogy pontosan tudjam “átalakítani”, de nem találtam és nem volt több időm foglalkozni vele. Írj Melissa-nak és kérdezz rá: http://truthstreammedia.com/is-china-exporting-household-goods-with-spy-devices-in-them/ Az is lehet, hogy nem egy konkrét idézetre gondolt, vagy olyan alaposan átfogalmazta, hogy nem felismerhető. 😀
   Ez a legközelebbi, amit én találtam: “Aki uralja a múltat, az uralja a jövőt is, aki uralja a jelent, az uralja a múltat is”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend