Gazdasági válság

Na, ilyen egy válság: ?Minden megváltozott. Szó szerint egy nap alatt?

Forrás: Simon Black, shtfplan.com

Marco a Sovereign Man oldalt üzemeltető Simon Black chilei jobb keze. Amit fontos tudni róla, hogy érti az oldal által képviselt filozófiát, mert átélte, amiről szól. Marco argentin. Tud egyet, s mást arról, hogy hogyan is néz ki egy szuverén csőd és valuta összeomlás.

De meséljen ő maga:

2001. december 1-én Argentína gazdasága bajban volt. Magas volt a munkanélküliség, sok volt az adósság, és érezni lehetett a válság hatásait. Az élet ennek ellenére viszonylag ?normálisan? folyt.

Az alapvető szolgáltatások működtek és senkinek sem kellett aggódnia? a napi betevője miatt. Volt ivóvíz is. Azután minden megváltozott. Szó szerint egyetlen nap alatt.

December 2-án a csődbe jutott kormány olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek lényegében befagyasztották a lakosság bankszámláit. El lehet képzelni milyen az, amikor az ember egyik nap még hozzá tud férni a pénzéhez, a következő napon pedig mindentől el van vágva.

Az emberek néhány napon belül az utcán voltak és a rendőrökkel harcoltak. A kormány rövid idő alatt fizetésképtelenné vált és a nemzeti valuta értéke szabadeséssel zuhant.

Én akkoriban Bostonban tanultam. Külföldiként nem kaptam munkát, így megtakarított pénzemből kellett kijönnöm, ami eleve nem volt egyszerű.

A hazai események miatt viszont egyik napról a másikra nem tudtam hozzáférni a pénzemhez. Semmim nem volt.

Aznap este felhívtam a családomat Argentínában és rájöttem, hogy az ő helyzetük sokkal rosszabb.

Mindent nehéz volt beszerezni. Rendszeresen lekapcsolták az áramot és a boltok élelmiszerkészletei is megcsappantak. Az emberek azt ették, amit a kamrában találtak.

Bizonyos értelemben az étel vált a legfőbb fizető és csereeszközzé. Mindössze néhány nap alatt az emberek teljesen elvesztették a bizalmukat nemzeti valutájukban. Senki nem fogadott el pénzt, főleg nem olyan értékes dolgokért, mint amilyen az étel volt.

Amikor nagy ritkán kivételt tettek, az ár a korábbi két-háromszorosa volt. Muszáj volt hazarepülnöm, hogy a családommal lehessek.

Apám elmondta, hogy minden megtakarítását amerikai dollárban őrizte egy banki széfben és a segítségemre volt szüksége, hogy visszaszerezhesse.

A bankhoz érve láttuk, hogy ezrek tüntetnek az utcán. A rendőrség kommandós felszerelésben próbálta uralni a helyzetet. Le kellett fizetnünk valakit, hogy egyáltalán bejuthassunk a bankba.

Hála Istennek hozzá tudtunk férni a széfhez, azonban hátra volt még az autóhoz visszavezető út, a dühödt tömegen át, apám megtakarításával a zsebünkben. Visszagondolva őrültség volt, amit csináltunk, de akkor nem láttunk más kiutat.

A pénzt kijuttatni az országból még nehezebb volt. Néhány barátunk evezős csónakkal ment át a szomszédos Uruguayba, de ezt túl kockázatosnak tartottuk.

Az egyetlen hivatalos módja a pénz kijuttatásának a New Yorki Tőzsdén jegyzett argentin papírokon keresztül volt és az is csak protekcióval működött. A jutalék 20 százalék volt és mondanom sem kell, hogy a papírok árfolyama azonnal zuhanni kezdett.

Apám végül a pénze felét elvesztette, csupán azért, mert rossz időben próbálta kijuttatni az országból.

Végül sok ezer másik honfitársammal egyetemben bepereltük a kormányt, mert nemcsak az emberek megtakarítását tették tönkre, de a nyugdíjalapokat is lefoglalták.

A per évekig, majdnem egy évtizedig húzódott. A kormány abban reménykedett, hogy a nyugdíjasok időközben meghalnak és a probléma szép csendben magától megoldódik.

Végül megnyertük a pert, de a bíró ?felfüggesztett? ítéletet hozott, így a kormánynak nem kellett fizetnie.

Most már mosolyogva tudok visszagondolni ezekre az eseményekre, de akkor rendkívüli stresszben éltünk. A stressz a legrosszabb ilyen helyzetben, mert a kétségbeesés és reménytelenség rossz tanácsadó. Amikor az ember nem tudja, hogyan fog enni adni a családjának minden nehezebbé válik és sokszor rossz döntések születnek. Ilyenkor minden a túlélésről szól.

Az egyik leggyakrabban visszatérő gondolat azokban a napokban az volt, hogy ?Miért nem láttuk ezt előre? Miért nem léptünk korábban??

Mint a régi mondás: Jobb egy évvel (vagy egy évtizeddel) túl korán, mint egy nappal túl későn. Ne gondoljuk, hogy máshol nem gyorsulhatnak fel az események ugyanilyen mértékben.

Előző posztKövetkező poszt

13 hozzászólás

 1. Az Evangélium hirdetetik a föld végső határáig,most ez zajlik a földön és izrael 2 törzse még nem látható hogy visszatért Izraelbe.

  1. Mert a többi 10 törzs már Itraelben van?
   Bizonyítottan, hogy tényleg ők azok?
   Melyik tözsek hiányoznak még?

 2. Kedves Thea! Talán tudsz valami tutit előre? Kiegészítendő az írást, javaslom elolvasásra FerFal bejegyzését, aki egy remek és tanulságos naplót vezetett az akkori szörnyű állapotról. Hasznos és megfontolandó praktikák egy gazdasági collapsus esetére. Bár úgy látom már a MOL-kutaknál is előre látnak…az arany ára is esett az utóbbi időben, itt az idő tartalékolni aki tud, mert szó szerint az életed múlik rajta!

  1. Szia! Még tavaly elindítottam egy fórum topikot erről: http://klub.idokjelei.hu/forums/topic/fizikai-felkeszules/
   Tudom, hogy létezik magyar fordítása is némelyik ferfal posztnak, mert láttam már korábban, de nem emlékszem hol. Aki tudja, esetleg megadhatná.
   Amennyiben a “tuti” alatt az időzítést érted, nem, nem tudok egyebet, mint amit a cikkekben is megosztok.

   1. Szia! Az említett posztot a jobbik.net oldalon, egy túlélő “vallomása” az Argentin gazdasági válságról címmel találjuk.

 3. Ez már nem az “elkezdődött” kategória, hanem a “nemsokára a célba érünk” kategória.

  1. Most már a sakk táblán minden jszereplő a helyére kerűl és elkezdödik a játszma az üdvösségért és az őrők életért.

   1. Aki mindvégig kitart az Űdvözül isten add lehetöséget hogy aki mellette van átvészelje a nehéz éveket,ez döntés kérdése .kit szolgálsz?.nem tudunk annyi élelmiszert összegyüjteni hogy átvészeljük a nehéz ídőket,csak közösség álltal és isten kegyelme által lehet túl élni.Mert még az ígaz is alig tud majd meg állni az utólsó ídőkben ezzért isten megröviditi a napokat értünk mert senki nem élné túl ezeket az ídőket.

    1. Andras,
     Isten,a zsido maradék,es a hét éves antikrisztusi ido alatt megtértek miatt röviditi meg a napokat…ekkor az IGAZ keresztyének, mar régen elragadtattak.

    2. Szia Ria te láttál Elragadt keresztényt mert én nem,ez csak a nagy nyomóruságkor fog bekövetkezni. Akkor most milyen történéseket látsz és tapasztalsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend