Természeti katasztrófák

Oroszország az év végére elkészül az új aszteroidapajzs tervével

?És akkor jelek lesznek a napban, a holdban és a csillagokban, a földön pedig a tenger zúgása és háborgása miatt kétségbeesnek a népek tanácstalanságukban. Az emberek megdermednek a félelemtől és annak sejtésétől, ami az egész földre vár, mert az egek tartóerői megrendülnek.? ? Lukács 21:25-26

Forrás: Ria Novosti

A NASA becslései szerint a meteorit 15 méter átmérőjű lehetett, amikor a föld atmoszférájába lépett.

Oroszország az év végére elkészül annak a tervnek a kivitelezésével, amelynek célja megvédeni az országot az űrből érkező veszélyektől, nyilatkozta Vlagyimir Pucskov, a Rendkívüli Helyzetek Minisztere kedden.

A bejelentés egy hónappal azután érkezett, hogy a föld atmoszférájába előzetes észlelés nélkül érkező meteorit becsapódott az oroszországi Urál hegység térségébe, amit ablaküvegeket szétrobbantó és több ezer épületet megrongáló hatalmas hangrobbanás kísért, 1500 ember sérülését okozva Cseljabinszk városa környékén.

?A program jóváhagyása az év végégig megtörténik és elindulhat a fázisokra osztott kivitelezés,? mondta Pucskov, hozzátéve, hogy a program egy korai figyelmeztető rendszert valamint a lakosság számára indítandó kiképző programokat is magában foglal majd.

Vlagyimir Popovkin, a Roscosmos orosz állami űrhivatal vezetője azt javasolta, hogy állítsanak fel egy állami testületet az aszteroida elhárító rendszer kifejlesztésének felügyeletére, mert mindezidáig valamennyi állami kezdeményezés esetében hiányzott az összehangolt munka és a létező programok nem egységes alapon működnek.

A Roscosmos jelenleg a potenciálisan veszélyesnek minősíthető űrtárgyakat próbálja beazonosítani. Boris Susztov, az Orosz Tudományos Akadémia asztronómiai ágának igazgatója azt mondta, hogy speciális teleszkópokat kell kifejleszteni erre a célra, mert a jelenlegi berendezések nem képesek időben észlelni az ilyen jellegű veszélyeket.

Első körben a Bajkál-tó mentén 500 millió rubelből épülő szuper széles látószögű teleszkóp, az AZT-33 munkálatait kell befejezni.

Susztov megjegyezte, hogy a Cseljabinszk mellett felrobbant ?földönkívüli tárgy? nem is tartozott a veszélyes űrtárgynak minősülő objektumok csoportjába.

Amennyiben a meteorit élesebb pályán repült volna be a föld atmoszférájába, a következmények sokkal súlyosabbak lettek volna, mondta.

?Amennyiben a test átmérője 50 méter lett volna, esélyünk sem lett volna,? mondta minden kiegészítés nélkül.

A NASA becslései szerint a meteorit 15 méter átmérőjű lehetett, amikor a föld atmoszférájába lépett és a hangsebességnél gyorsabban haladt, míg végül a napnál is fényesebb tűzgolyóvá robbant fel.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Sziasztok!
    Nem furcsa egy kicsit, hogy ezt az aszteroidát nem látták előre?Legalább is nem hozták nyilvánosságra a várható becsapódást?
    Ma amikor jóval távolabb lévő égi herkentyűket látnak és a pályájukat is be képesek mérni?
    Aztán védő palyzsot építenek.Szerintem más célból építik az égi pajzsot.

    1. Nem furcsa. Ilyen kicsi testeket messziről alig lehet észrevenni azon az óriás gömbfelületen, ami minket körbevesz. Nemhogy még követni. Bonyolultak a számítások és nagy a hibatartomány. Jó helyre esett, így elképzelhető,hogy tudták előre a pályáját, de égi szerencse is lehetett. Egy evakuációt pedig szerintem nem akartak elrendelni ennek a pár karcolásnak a megelőzéséért. Ők oroszok!!! katonadolog.. Pajzsuk meg már régóta van. Adott rá elég okot nyugati barátjuk.

    2. Szerintem sem furcsa. Megmondták világosan, hogy például, ami a nap felől jön, az eleve nem látható….
      ürügynek viszont nagyon jó arra, hogy Oroszország építhessen valamit, bármit, amire ráfogja, hogy az aszteroidák ellen van…:)

  2. Hát, igen, aminek be kell következni, az be is fog kövtkezni.
    És, bizony, nics az a földi technika, és soha nem is lesz, ami az emberiséget a csapásoktól megvédje.
    Mert aTermészet, s, Aki az egészet alkotta, massze, nagyon messze magasan áll, az emberiség összességénél.
    Isten mindenkinél hatalmasabb, és, amit véghez akar vinni, azt véghez is visz.
    Ez nem teória.
    Ez tény.
    Üdvözlettel: Dynamis Vulcano Tom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend