Nagytestvér

Internet 2 a kibertámadások és a szólás szabadsága ellen

Időkjelei: Az alábbi cikkben leírt javaslat igazi ?megoldást? jelenthet a hatalom számára az Internet szinte közellenállás nélküli lekapcsolásához, arra hivatkozva, hogy a vészmegoldás nélkül még ennyi sem maradt volna a világhálóból, de bezzeg ők megvédték a legfontosabbakat a veszélyes online ?terroristáktól?.

Forrás: Infowars.com

Danny Hillis

Danny Hillis, ismert feltaláló és tudós arra figyelmeztet, hogy az Internet ?saját határait is túllépte? és egy ?katasztrófa? felé halad, ezért szerinte egy ?B? tervre van szükség vészhelyzet esetére.

Hillis, a több szuperkomputerből álló ?Kapcsolatgépet? megalkotó Thinking Machines (Gondolkozó Gépek) nevű cég alapítója korábban az MIT egyetem munkatársa volt.

A TED 2013-as konferenciáján a Wired magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte, mivel ma annyi egymással kapcsolatban lévő rendszer függ az Internettől ?saját magunk hozzuk létre a készülő katasztrófát, mint ahogy tettük azt a pénzügyi rendszer esetében is.?

A Stuxnet vírust, az amerikai katonai adatok kínai eltérítését és az egész világhálót érintő, egyre gyakoribb szolgáltatás kiesést okozó támadásokat hozva fel példának, Hillis azt javasolja, hogy egy második, amolyan tartalék Internetet kellene létrehozni, ami egy tartalékgenerátorhoz hasonlóan működésbe lépne, amikor ?az Internet bajban van?.

Hillis egy másodlagos Internetet képzel el, amit vészhelyzetben lehetne használni. Ez a jelenlegi világhálótól eltérő protokollokat használna és attól teljesen elszeparálva működne. ?A higiénia alapkövetelmény lenne,? mondta Hillis. Tehát amikor az igazi Internet leáll, a rendőrség, a kórházak és a repülőterek a tartalékinternetről továbbra is üzemelni tudnának.

Figyelembe véve, hogy a nagyvállalatok és a kormány milliárdokat veszítene, ha az Internet irányítását a rosszfiúk vennék át, nem beszélve az így kialakuló káoszról, az a néhány százmillió, amibe Hillis terve kerülne, nem tűnik olyan soknak.

Ez a ?B? terv vagy másodlagos Internet tökéletes ürügy lenne a hatóságok számára, hogy a jelenlegi vadnyugatszerű Internetrendszert egy új, alaposan szabályozott és cenzúrázott szerkezetre cseréljék, amiben mindenkinek engedélyre lenne szüksége ahhoz, hogy egy weboldalt üzemeltessen.

Természetesen a pénzes cégeknek vagy befolyásos magánszemélyeknek ez csupán egy rutin eljárás lenne, de a független hangokat, a szólás szabadságának utolsó bástyáit, teljesen megfojthatná.

Az állítólagos kiberbiztonsági veszélyekre hivatkozva a kormányok egyszerűen lekapcsolhatnák a régi webet és átállhatnának az új, teljesen ellenőrzött Internetre, amihez nem férnének hozzá a terroristák, a bűnözők és bomlasztó elemek, illetve senki, akit az állam veszélyesnek ítél.

Végre bevezethetnék a régóta tervbe vett Internet azonosítókat vagy engedélyeket, amit csak a hatóságok által jó magaviseletűnek ítélt egyének kapnának meg. A Nagy Kínai Tűzfalat az egész világhálóra bevezethetnék, véget vetve a sok bosszúságot okozó alternatív oldalaknak és visszafoglalva a tömegtájékoztatást a fővonalas média számára.

A probléma Hillis érvelésével, hogy az általa említett kiberbiztonsági veszélyeket ugyanaz a katonai-ipari hatalom hozta létre, amelyik az új Internet Kettőből hasznot húzna.

Az öt legutóbbi komoly számítógépes vírust például ? a Stuxnet, Flame, SP, SPE és IP vírusokat ? minden valószínűség szerint az amerikai és az izraeli kormány titkosszolgálatai készítették.

Hillis elég hevenyészett módon próbálja rossz hírbe hozni a jelenlegi világhálót, meg sem kísérelve, hogy kevésbé átlátszó magyarázatot adjon az új terv szükségességére.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend