Nagytestvér

A Facebook lájkok alapján meg lehet állapítani a felhasználók intelligenciáját vagy szexuális beállítottságát

Forrás: wired.com

Aki ?lájkolja? a zivatarokat, a Colbert Riportot vagy a hullámos sültkrumpli oldalát a Facebook-on, az zseni. Aki a Sephore kozmetikumok, a Harley-Davidson vagy a Lady Antebellum nevű country együttes Facebook oldalát ?lájkolja?, az pedig nem.

Ez elég magától értetődőnek hangzik, de a Cambridge Egyetem Pszichometria Központjának és a Microsoft Cambridge Kutatóközpontjának nagyokosai adatokkal is alátámasztják az állítást, sőt még egy egész rakás egyéb információt is mondanak rólad és rólam. A kutatók 58.466 önkéntes Facebook lájkjait elemezték és az eredmények alapján egy egész sor olyan személyes információt azonosítottak meglepő pontossággal, amiket a felhasználók maguktól nem tettek volna közzé, beleértve szexuális beállítottságukat, hogy hová járnak templomba, kire fognak szavazni a következő választáson, illetve, hogy milyen intelligenciával rendelkeznek.

Csupán a Facebook lájkokra hagyatkozva, a kutatók az esetek 95 százalékában meg tudták állapítani, hogy a felhasználó fehér vagy színesbőrű, az esetek 88 százalékában, hogy hetero- vagy homoszexuális és az esetek 82 százalékában, hogy keresztény vagy muzulmán.

A kutatók a Facebook lájkokat ?a digitális adatok generikus osztályaként írják le, amik segítségével érzékeny információkat lehet megszerezni.? Az önkéntesek a MyPersonality (magyarul: az én személyiségem) Facebook alkalmazást használva engedték, hogy lájkjaikat nyomon kövessék, majd a kutatók az így nyert információkat különböző algoritmusokba helyettesítették be a kívánt eredmény megszerzéséhez. A kapott adatokat az önkéntesek profiljai és személyiség tesztjei segítségével támasztották alá.

Természetesen a lájkok között akad számos olyan, amihez nem kell se algoritmus, se kutatócsoport a keresett információ megszerzéséhez. Például, ha valaki lájkolja a ?homoszexuális vagyok? oldalt, az elég alapos jelzés lehet egy ember szexuális hovatartozását illetően. Barack Obama lájkolása esetén pedig elég nagy biztonsággal kimondható, hogy az illető a demokratákra fog szavazni a következő választások során. Egyes lájkok esetében azonban semmilyen kézzel fogható összefüggés nem volt a felhasználó személyes tulajdonságai és a kérdéses oldal között. A hullámos sültkrumpli tényleg nagyon finom, de vajon az erre specializálódott oldal lájkolása valóban jelezheti egy ember intelligenciahányadosát? A heteroszexuális férfiak azonosítását például segítette a ?zavartság a délutáni alvás után? oldal lájkolása. Ez tényleg olyan tulajdonság lenne, ami csak a heteroszexuális férfiakra jellemző?

Míg az eredmények viccesnek tűnhetnek, például olyanok számára, akik nem rajonganak a Harley-Davidson motorokért (csak vicceltem), ugyanakkor komoly adatvédelmi aggályokat is felvetnek. Alapbeállítás szerint a Facebook lájkokat bárki láthatja. A felhasználók által magánadatként kezelt információk pedig véletlenül vagy szándékosan is publikussá tehetők, például egy hirdető vagy politikai csoport által, de elég csupán egy jó matematikai képességekkel és kellő idővel megáldott ember, aki végigpásztázza valaki lájkjait.

És nemcsak a Facebook-ról van szó. A kutatók azt mondták, ezeket a személyes adatokat a böngészők előzményeiből, keresésekből vagy online vásárlásokból is megszerezhetik.

A legjobb észben tartani, hogy online tevékenységeink [megfelelő védelem hiányában] soha nem maradhatnak rejtve. A különösen óvatosak esetében is elmondható, hogy csupán tevékenységeinkből megállapítható, hogy kik vagyunk.

Akkor is, ha szeretjük a hullámos sültkrumplit.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend