Tudomány és technika

Lenyelhető számítógép, avagy Internet a testünkben

Időkjelei: Egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogy a Bibliából ismert ?fenevad bélyege? pontosan milyen technológiát takar, de az világos, hogy a chipek egyre kisebbek, egyre okosabbak és lassan az élet minden területén megtalálhatók. Isten még a ?hajunk szálát is számon tartja? (Máté 10:30). Az Antikrisztus, aki mindenben Istent utánozza, kénytelen a technológiához fordulni, hogy ugyanezt, persze egészen más szándékkal, elérje, és végül bevezesse a Jelenések könyvének 13. fejezetéből ismert rendszert.

Forrás: wired.com

A Kinetis KL02

A Freescale chipgyártó megalkotta a világ eddigi legkisebb ARM-hajtotta chipjét, ami új fejezetet nyit a hálózatba kötött számítógépek világában.

A kedden nyilvánosságra hozott Kinetis KL02 mindössze 1,9×2 milliméter nagyságú és részét képezi egy teljes mikrokontroller (MCU), azaz processzor, RAM, ROM, óra és I/O egység, tehát minden, amitől egy eszköz számítógépnek hívható.

A KL02 32k flash memóriával, 4k RAM-mal, és egy 32 bites processzorral rendelkezik, a perifériákhoz pedig analóg digitális konverter és kis fogyasztású UART (univerzális aszinkron adóvevő) tartozik. Az extra alkatrészeknek köszönhetően a gyártók lényegesen kisebb eszközöket tudnak előállítani, rendkívül apró alaplapokat és eszközöket eredményezve.

Hogy mennyire aprót? A Freescale szerint a chip egyik felhasználási területe az ehető számítógépek lennének. Nem elírás, tényleg számítógépről van.

?Ügyfeleinkkel és partnereinkkel közösen olyan termékek kifejlesztésén dolgozunk, amiket le lehet nyelni, de a még be nem jelentett termékekről most még nem áll módunkban nyilatkozni,? mondta Steve Tateosian, globális marketingigazgató.

A KL02 része a Freescale erőfeszítéseinek, aminek célja, hogy minden termék rendelkezzen a hálózatba történő csatlakozás lehetőségével. A KL02 lehet a csatlakoztatott eszközök kulcseleme, kezdve a lépéseinket vezeték nélkül rögzítő cipőktől (a Nike+ természetes evolúciója) a csővezetékekig, amik jelzik a szivárgást.

Némi elképzelésünk azért van arról, hogy miként kerülhet a chip a gyomrunkba. A Freescale már számos egészségügyi és wellness ügyféllel rendelkezik. Például a Fitbit és az OmniPod inzulin adagoló is Freescale chipeket használ. Nem nehéz elképzelni az eszközök olyan új generációját, amik belülről figyelik a test egészségügyi állapotát vagy a gyógyszerek szedését.

?Már most is naponta használunk ilyen mikrokontrollereket, anélkül, hogy tudnánk róla, például amikor megszólal az ébresztőóra, amikor kávét főzünk, parkolóórát, MP3-as lejátszót használunk vagy leengedjük az autó ablakát,? mondja Tateosian.

Bár a KL02 általános felhasználásra is rendelkezésre áll majd, a fejlesztésbe egy ügyfél kérésére kezdtek, akinek kilétét a cég nem hozza nyilvánosságra. Kellett egy 3 milliméteresnél kisebb chip és a KL02 az eredmény. Érdekes lesz megtudni, hogy kinek kell egy ilyen apró chip. Legalábbis úgy gondoljuk?

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend