Gazdasági válság

A Mars Bolygó Központi Bankja érdeklődik az amerikai ezermilliárd dolláros érmék iránt

Időkjelei: Az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos viták új fordulójának közeledtével a liberális médiában egyesek azt hangoztatják, hogy amennyiben a kongresszus az adósságplafon megemelése ellen dönt, Barack Obama egyszerűen utasítsa az amerikai államkincstárat, hogy készítsenek egy ezermilliárd dolláros platina érmét és abból fizessék ki a kormány ?számláit?. Akármennyire is őrültségnek hangzik az elképzelés, számos elismert személyiség (például Paul Krugman, a New York Times újságírója) támogatja ezt.

Az alábbi rövid, szatirikus ?eszmefuttatás? egy, a felvetéssel kapcsolatos képzeletbeli fejleményt ír le.

Forrás: zerohedge.com

Az ezermilliárd dolláros érmék története váratlan fordulatot vett, amikor a Mars Bolygó Központi Bankja kifejezte az iránti szándékát, hogy 100 darabot vásároljon az érintett eszközből. A tolmácsok jelenleg is lázasan dolgoznak a marsi kommüniké apró betűs részeinek értelmezésén és mivel a marsi nyelv köztudottan a matematikai képletfordító rendszer és a magyar nyelv bizonytalan mértékű keveréke, a feladat érthető módon nem egyszerű.

A marsi ajánlattal kapcsolatos vélemények megoszlanak. Egyesek arra gyanakodnak, hogy a Mars Bolygó Központi Bankja elektronikus úton előállított quatloo-ban, a Triskelion bolygón használatban lévő valutában akar fizetni a 100 darab platina érméért.

Megfigyelők szerint a marslakók célja a lépéssel nem egyéb, minthogy a 100 darab ezermilliárd dolláros érme fejében követeljék az Egyesült Államok egésze feletti tulajdonjogot, így a vásárlás tulajdonképpen egy komoly hídfőállást biztosítana a Mars Bolygó Központi Bankja számára a Földön.

Más vélemények szerint a Mars Bolygó Központi Bankja egy durva bolygóközi tréfát űz, bebizonyítva, hogy a pénzkibocsátásra jogosult központi bankok bármikor elővarázsolhatnak képzeletbeli pénzt vagy eszközöket. Hogyan is lehetne ezt jobban illusztrálni, mint 100 egységnyi ezermilliárd dollár értékű képzeletbeli eszköz hasonlóan képzeletbeli quatloo valutával történő megvásárlásával?

Elemzők egy kisebb csoportja arra gyanakszik, hogy a Mars Bolygó Központi Bankja naiv módon elhiszi a fantazmagóriát, hogy eszközök önhatalmú és korlátlan előállítása, akár platina érmék vagy elektronikus tételek formájában, például a Federal Reserve mérlegében, valós értéket képes teremteni. Bár az ilyen mértékű hiszékenység nehezen hihető, ezek az elemzők rámutatnak, hogy számos kommentátor az Egyesült Államokban bevette a platinaérme mesét.

Amennyiben Paul Krugman és mások elhitték, hogy igazi értéket lehet előállítani a semmiből, miért ne hinné el ugyanezt a Mars Bolygó Központi Bankja?


?A vidám szív a legjobb orvosság? (Példabeszédek 17:22)

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend