Tudomány és technika

2018-ra a telefonok szagokat és ízeket is érezhetnek

Forrás: Daily Mail

  • Az IBM szerint a jövő elektronikus eszközei érintés-visszacsatolás technológiákat is tartalmaznak majd, lehetővé téve például egy ruha anyagának tapintását
  • A cég szerint a gépek képesek lesznek utánozni az emberi érzékeket

Aki éppen csak kezdi megszokni okostelefonját, készüljön fel néhány forradalmi változásra.

Az IBM közzétette, hogy milyen újításokat jósol a számítástechnika terén 2018-ra. A cég szerint a számítógépek mind az öt érzék utánzására képesek lesznek és radikálisan új módon fognak kommunikálni az emberrel.

?Az infravörös és az érintés-visszacsatolás technológiák lehetővé teszik, hogy a telefon érintőképernyője és vibrálása a fizikai érzékelés hatását keltsék, az igazi érintéshez hasonlóan,? nyilatkozta a cég.

?Ez azt jelenti, hogy az ember képes lesz érezni az egyiptomi selyem ágyneműgarnitúra anyagát, ahelyett, hogy egy reklámszakember szavai alapján döntene a vásárlás mellett. Az elmúlt 60 év számítástechnikai fejlődésére visszatekintve hihetetlen látni milyen nagy utat jártunk be relatív rövid idő alatt,? mondta Bernard Meyerso, az IBM munkatársa.

?A 40-es években épített első számítógépek tulajdonképpen csak gyors számológépek voltak. Aztán jöttek a nagyszámítógépek, a PC-k és a közösségi oldalak. Ma pedig a kognitív számítástechnika korába lépünk, ahol a gépek segítenek az embernek gondolkozni.?

?A váltás legizgalmasabb része rájönni, hogy miként adhatjuk át a jobb agyfélteke néhány képességét a gépeknek. Az új technológiák lehetővé teszik, hogy a gépek utánozzák és kiterjesszék az érzékeinket.?

A kiterjesztett érzékkel rendelkező első gépek közé tartozik például az önállóan parkoló autó vagy a biometrikus biztonság is. A cél azonban nem az emberi agy utánzása. A kognitív rendszerek korában az emberek és a gépek együttműködnek majd a jobb eredményekért.

Az IBM tehát a következő fejlesztések megvalósulását jósolja:

Látás: Egy pixel felér ezer szóval

A felismerő rendszerek egy tömegben is képesek megtalálni és azonosítani egy arcot. A jövőben a látó számítógépek életeket menthetnek azáltal, hogy elemzik a mintákat és kontextusban értelmezik a látottakat. (Robyn Schwartz, igazgató-helyettes, IBM kutatás, kiskereskedelmi elemzés)

Hallás: A számítógépek azt hallják meg, ami számít

Hallotta-e bárki is dőlni a fát, mielőtt megtörtént? Az érzékelők meghallják a hangmintákat és frekvenciaváltozásokat és képesek lesznek például megjósolni egy híd gyengeségét, mielőtt az leszakadna, vagy megérteni egy gyerek sírásának mélyebb értelmét, és igen, egy fa belső elgyengülését, mielőtt az kidőlne. A verbális jellemzők (beleértve a többérzékes információkat) elemzésével a gépi hallás és beszédfelismerés olyan érzékenységet érhet el, hogy áthidalja a nyelvek és kultúrák között párbeszédet. (John Smith, Senior Manager, Intelligens Információ)

Ízlelés: A digitális ízlelőbimbók segítségével okosabban ehetünk

Az élelmiszerellátás egyik kihívása, legyen szó éhezőkről, speciális diétákról vagy finnyás gyerekekről, abban rejlik, hogy megtaláljuk az összhangot az étrendi igények és az egyéni ízlés között. Amin dolgozunk: a ?tökéletes? étkezések kiszámítása olyan algoritmus segítségével, ami számításba veszi a kedvenc ízeket és az optimális tápanyagokat. Nem kell akármivel beérni, ha mindenki személyre szabott menüt kaphat, ami a kalóriaigényeknek és az ízlésének is megfelel. (Dimitri Kanevsky, IBM tudóskutató)

Szaglás: A számítógépek képesek lesznek szagokat érzékelni

Hamarosan, amikor felhívunk valakit, a telefonunk a teljes háttérrel tisztában lesz. Az érzékelők képesek lesznek különböző szagok észlelésére: egy vegyi anyag vagy biomarker vagy akár az egészségre esetleg káros egyetlen molekula jelenlétének azonosítására. (Lav Varshney, IBM tudóskutató)


A jövő olyan fényes, mint Isten ígéretei.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Szaglás, Ízlelés:
    Hehe, szerintem a pornóipar lesz az egyik első, aki ezt ki fogja használni! 😉

  2. Hejj. Ezek az IBM-esek mindig olyan szepen festik le a jovot, mintha a mennyorszag maga jonne el. 5-10-20 eve is igy volt. Aztan milett?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend