Nagytestvér, Tudomány és technika

Az iskolák és kórházak üdvözlik a tenyérleolvasók bevezetését

Az alábbi cikkben a biometrikus azonosítás egyik új, viszonylag egyszerű és egyre elterjedtebb formájáról, a tenyérleolvasásról olvashatunk. Az írás tökéletes példája az ilyen technológiák térnyerését megelőző propagandának, ami természetesen részletesen ecseteli a módszer (vitathatatlan) előnyeit, a kényelmet, a biztonságot, a költséghatékonyságot és még sorolhatnánk. A negatívumokról szokás szerint semmi vagy csak nagyon kevés hangzik el, az ellenzőket pedig rendszerint maradinak vagy paranoiásnak tüntetik fel. Tudva természetesen, hogy az alábbi módszer nem egyenlő a Bibliából ismert Fenevad bélyegével, mégis fontos lépés a jövő antikrisztusi gazdasági modelljének bevezetése felé, amire a Jelenések könyvének remélhetőleg most már sokak számára ismert része figyelmeztet:

“Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma. Itt van a bölcseség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.” (Jelenések 13:16:18)

Forrás: usatoday.com

A floridai Pinellas megyében a diákok már nem készpénzzel vagy kártyával fizetnek az ebédért, hanem tenyérlegyintéssel.

“Olyan gyors, hogy a sorban álló gyerek nyugodtan felhívhatja édesanyját, hogy “Anya, elfelejtettem berakni az ebédpénzt!” Anya otthon a gép előtt ülve bankkártyája segítségével egy pillanat alatt feltölti a szükséges összeget, és mire a gyerek sorra kerül, az összeg jóváírásra került,” mondja Art Dunham, a Pinellas megyi iskolák élelmiszerellátásért felelős hivatalának vezetője.

A tenyérleolvasás átlag négy másodpercet vesz igénybe és a rendszer 99%-os pontossággal működik.

“Egyszerűen imádjuk. Senki sem akar visszatérni a régi módszerhez,” mondja Dunham.

A tenyérleolvasás egyre több helyen bukkan fel az Egyesült Államokban, a biometrikus azonosítás elfogadott és megbízható módszereként és úgy tűnik az iskolák és kórházak után most már a gazdaságban is sok helyen megjelenik, a bank automatáktól egészen az egyszerű boltokig. A felhő informatika (cloud computing) területén is alkalmazzák biztonsági funkcióként.

A módszer ugyanazt a közel-infravörös technológiát alkalmazza, ami a tévé távirányítókban vagy a Nintendo Wii játékban is megtalálható. Nagyfelbontású képet készít a tenyér bőrfelszíne alatt futó erekről, amit azután digitalizál.
Jelenleg 50 iskolahálózat és 160 kórházrendszer használja a módszert az USA 15 államában és DC-ben.
Pinellas megye volt az első a sorban, ahol jelenleg 37 általános és középiskola 50 ezer diákja használja, akikhez hamarosan további 80 iskola 60 ezer tanulója csatlakozik. A részvételt elutasító 2% még használhat készpénzt.

Dunham elmondta, hogy a higiénia miatt sem kell aggódni, mert a gyerekeknek nem kell hozzáérni a leolvasóhoz, elég, ha elhúzzák a kezüket felette.

A kórházakban a leolvasás hatékonyabbá teszi a betegregisztrációt, megakadályozza a tévedéseket, a betegek felcserélését. A Houston régió kórházi adatbázisában található 3,5 millió betegből például 2488 nőt hívnak Maria Garcia-nak és ráadásul közülük 231-nek még a születési dátuma is megegyezik. A tenyere viszont mindegyiküknek egyedi.

A szoftverfejlesztő HT Systems elnöke David Wiener elmondta, hogy 2007 óta 160 kórházban vezették be a rendszert és összesen 5 millió beteg tenyerét olvasták le.

“Az ember mindenféle biometrikus leolvasóról olvas, meg ott vannak a Mission Impossible filmek is, így azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen technológia nem integrálható egy kórházi rendszerbe, pedig nem így van,” mondja Dawn Gramse, a wisconsini UW Health System rendszerelemzője.

A tenyérleolvasás azonban nem mindenkinek tetszik.

A Carroll megyei iskolák tanulói is tenyérleolvasót használnak a menzán, de a hétéves Ian Webb nincs köztük. Édesapja úgy döntött nem csatlakoznak a programhoz.

“Az én fiam nem használja ezt a technológiát,” mondja. “Őszinte leszek: szerintem ez borzalmas. A gyerekek személyes jogainak megsértése.”

Mr. Webb szerint a tenyérleolvasók általános iskolai bevezetése hozzászoktatja a gyerekeket a biometrikus azonosításhoz és érzéketlenné teszi őket aziránt, hogy az életben később felismerjék az adatvédelmi és személyes szabadságjogokkal való visszaéléseket.

“Megértem, ha leolvassák egy repülőgép pilótájának az íriszét, hogy biztosan az vezesse a gépet, aki erre jogosult,” mondja. “De ugyanezt a technológiát bevezetni egy menzán, ahol egy főtt kukorica felszolgálása a tét, kicsit más tészta.”

Chris Calabrese, az ACLU jogi tanácsadója szerint a technológia elfogadtatásának kulcskérdése az adatok bizalmas kezelése.

“Ha a technológia jól működik, előbb utóbb egyre több területen várható a felbukkanása és akkor nagyon fontos, hogy ki férhet hozzá a beolvasott adatokhoz,? mondja Calabrese.

Márpedig a technológia terjed. A tenyérleolvasókat gyártó Fujitsu szeptemberben új bank automatákat állított üzembe Japánban, amikhez a tenyéren kívül semmire sincs szükség.

Bár egyelőre a Fujitsu az egyetlen gyártó, tudni lehet, hogy az Intel is dolgozik egy hasonló technológia kifejlesztésén.

Sridhar Iyengar, az Intel Labs biztonsági kutatórészlegének igazgatója szerint a tenyérleolvasás leválthatja a nehézkes, könnyen elfelejthető jelszavakat.

“Létezik alternatíva és a biometria az egyik,? mondja Iyengar. “Lecserélni azt, amit tudunk, arra, ami vagyunk – ez csupán egy könnyebbség.  Nehezebb hamisítani és nem lehet elfelejteni.”

Előző posztKövetkező poszt

14 hozzászólás

  1. Felháborító! Itt jó néhányan nem őrülünk az ilyenféle újításoknak, miközben mások azt mondják, hogy nem kell parázni. Persze azt gondol mindenki amit akar, de azért gondolom te is tudod, hogy itt nem a reklámról van szó. Egyébként már egy jó ideje tudunk erről technológiáról, van itt már telefon, közterületi világító lámpa, telefon, külső és beltéri kamerák, drónok, az internet, kirakati babák és még ki tudja mi minden,….már elnézést, de hogy a fenébe ne aggódjunk?

  2. Hát, igen! Mi nem lepődünk meg rajta, de az is biztos, hogy néhány ezernél többen nem olvasnak erről! Akik meg nem tudnak róla, vinni fogják mint a “cukrot”!
   Utána meg majd, csodálkozni fognak, hogy honnan tudnak az éppen aktuális “problémáikról”! (is)
   ( A köv.lépés, amikor egy-egy “jólsikerült”, családi “jelenet, beszélgetés” egy az egyben ( felvételről) bekerül “reklámként” a “műsorba”! Hadd lássa a világ…..!

 1. Akkor szerencse, hogy nem Pinellas-ban vagyunk.
  Nalunk a kozeli megyeben ugy oldottak meg a dolgot, hogy ingyenes az iskolai etkeztetes (legalabbis a mi iskolankban). Tehat meg legyinteni sem kell. Es nem kell a “kajaert” penzt utalni hirtelen sehonnan sehova… 😀

  Jut eszembe, erdekes modon ezek a tenyerleolvaso keszulekek mindig jobbkezre vannak automatizalva.
  Akinek nincs jobb keze, az akkor kiszorult a rendszerbol?
  Arctalan, embertelen, reszvetlen, szivtelen dolog ez osszessegeben. Barmannyire is kenyelmes…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend