Gazdasági válság

Hosszú, forró nyár vár a globális pénzrendszerre

A világban és ezen belül a pénzvilágban jelenleg folyó események komoly jelentőséggel bírnak a végső idők szempontjából. Jelentőségük mértékét és a végkifejletüket sok tényező befolyásolja: az emberek döntései, reakciói, a politikai vezetők döntései és természetesen az eseményeket a háttérből irányító globalista elit döntései. – Joseph Candel

Forrás: The Economic Collapse

Úgy tűnik 2012 nyara hasonló lesz 2008 nyári hónapjaihoz. A globális gazdaság rossz bőrben van. Az üzleti tevékenységek és a hitelezés az egész világon lassuló tendenciát mutatnak és sokan attól tartanak, hogy ez teljesen megbéníthatja a globális pénzrendszert.

2011 vagy 2010 nyarának kezdetén nem álltak ilyen rosszul a dolgok. Minden jel arra mutat, hogy vihar készülődik. A globális bankrendszer egy adósságokból, kockázatokból és tőkeáttételből álló, ingatag piramisra hasonlít. Egy ilyen rendszer működéséhez teljes bizalom és stabilitás szükséges.

Amikor a bizalom elveszik, eluralkodik a félelem és a pánik és a kártyavár egyszerűen összeomlik. Egy igazi csoda hiányában 2013-ra egészen más világ köszönthet be.

A következő 21 idézet, adat és tényező arra utal, hogy hosszú forró nyár vár a globális pénzrendszerre:

1. Egyre több hír röppen fel arról, hogy egyes nagy pénzintézetek nem engedik el a szokásos nyári vakációra alkalmazottaikat, mert komoly pénzügyi válságra számítanak ezekben a hónapokban. Kenneth Schortgen Jr a következő Twitter bejegyzéseket idézte cikkében:

Todd Harrison: Azt hallani (nincs megerősítve), hogy a PIMCO megkérte alkalmazottait, mondják le nyaralásaikat, mert mindenkire ?szükség lesz a fedélzeten? egy Lehmann-jellegű esemény bekövetkezésekor. Megerősítés?

Todd M. Schoenberger: @todd_harrison @pimco én ugyanezt hallottam, de a JPM-nál is ez van ?néhány? ember esetében. Egy fedezeti alap üzleti ebéden hallottam ma.

Schortgen rámutat, hogy az idézett emberek nem átlagos Twitter felhasználók.

Todd Harrison a díjnyertes Minyanville internetes média vállalat elnök-vezérigazgatója, Todd Shoenberger pedig a Blackbay Csoport vezérigazgatója és a Cecil College segédprofesszora.

2. A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) arra figyelmeztet, hogy a globális hitelezés volumene 2008 óta a leggyorsabb ütemben zsugorodik.

3. A munkanélküliség megdöntötte a mindenkori rekordot az eurózónában.

4. Portugália bejelentette, hogy három nagybankja is kimentésre szorul.

5. Az amerikai bankrészvényekre is rájár a rúd. A Morgan Stanley részvények például 40 százalékkal estek az elmúlt négy hónap során.

6. A spanyol és olasz adósságok hozama hihetetlen mértékben emelkedik.

7. A 10-éves futamidejű amerikai kincstárjegyek rekord mélységbe süllyedtek, mert a befektetők félnek és a biztonságra törekednek. Az USA Today a következőket írta:

?A kincstárjegyek 1,46 százalékon állnak, mert az emberek ki vannak akadva,? mondja Mark Vitner, a Well Fargo Economics közgazdásza.

8. A termékmegrendelések volumene háromszor is esett az elmúlt négy hónap során az Egyesült Államokban, ami azt jelzi, hogy nincs jele a kilábalásnak.

9. A munkahelyteremtés mértéke mélyen a várt értékek alatt alakult, a (hivatalos) munkanélküliségi ráta pedig 8,2 százalékra emelkedett az Egyesült Államokban.

10. A fejlett országok gazdaságai egymás után lassulnak le. Ambrose Evans-Pritchard a következőket írta:

Brazília már az első negyedévben elhervadt. India növekedése kilenc éve nem volt ilyen lassú. Kína HSBC ipari indexe tovább csökkent májusban, a megrendelések pedig komolyan zuhantak.

11. A japán részvények 28 éves mélyponton voltak két hete. (Lásd még: http://www.youtube.com/watch?v=AcYf6lzyRhk)

12. Az elmúlt öt év alatt a görög, spanyol, olasz, portugál, ír és ciprusi tőzsdék több mint 50 százalékkal estek. Vajon Európa többi része is csatlakozik a trendhez?

13. A görög gazdaság lassan leáll. A kifizetetlen közüzemi számlák komoly gondot okoznak.

A kifizetetlen villanyszámlák már az áramszolgáltatás biztonságát veszélyeztetik Görögországban. Az állami tulajdonú LAGIE szolgáltató és hatalmas árampiaci klíring intézet, egy ideje nem fizet a független áramtermelőknek a tőlük kapott áramért.

Az áramtermelők ebből kifolyólag nem fizetnek a földgázt szállító Depa gázipari cégnek, így annak nincs pénze, hogy szállítóit kifizesse. A kifizetés június 22-én válik esedékessé saját szállítójának, ami nem más, mint az orosz Gazprom.

A Gazprom természetesen ragaszkodik, hogy kifizessék tartozásukat, különben elzárják a csapot és a Depa nem fogja tudni ellátni a független termelőket, akik így kénytelenek lesznek leállítani üzemeiket, ami esetben az ország elektromos ellátásának egyharmada esne ki.

14. A becslések szerint a spanyol bankrendszerben a bedőlt jelzáloghitelek összértéke hozzávetőlegesen 273 milliárd dollár.

15. Egyedül márciusban 66 milliárd eurót vettek ki a spanyol bankokból és vittek ki az országból. Ez mindenkori rekordnak számít, pedig ez még a francia és a görög választások előtti időszakban történt.

16. A munkanélküliségi ráta 24,4% Spanyolországban, azonban a 25 év alatti korosztályra vetítve meghaladja az 50 százalékot.

17. Silvio Berlusconi, volt olasz miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy Olaszország hamarosan drasztikus lépésekre kényszerülhet?

?Az emberek döbbenten néznek. A bizalom összeomlott. Még soha nem láttuk ilyen sötétnek a jövőt,? mondta. A munkanélküliség a fiatalok körében 27-ről 35 százalékra emelkedett egyetlen év alatt. Visszatért a terrorizmus. Anarchisták támadást intéztek Roberto Adinolfi, az Ansaldo Nucleare, az olasz nukleáris mérnöki társaság vezetője ellen, az adóhatóság vezetője pedig majdnem megvakult egy levélbombától.

?Amennyiben Európa nem hajlandó meghallgatni követeléseinket, egyszerűen el kell búcsúznunk az eurótól. Vagy megmondhatjuk a németeknek, hogy lépjenek ki ők az eurózónából, ha nem tetszik nekik a helyzet,? mondta.

18. Most úgy tűnik, hogy hamarosan Ciprus is kimentésre szorul.

19. Svájc azzal fenyeget, hogy tőkekorlátozásokat vezet be, hogy megállítsa a hihetetlen mértékű pénzbeáramlást más európai bankokból.

20. Robert Zoellick, a Világbank elnöke arra figyelmeztet, hogy ?2012 nyara? 2008-hoz hasonlóan alakulhat:

?A görög események átterjedhetnek Spanyolországra és Olaszországra. 2012 nyara a 2008-as események vészjósló visszhangjának tűnik.?

21. Joschka Fischer, Németország korábbi kancellár-helyettese (főkancellárja) arra figyelmeztet, hogy az egész EU széteshet a válság eredményeként:

?Ne hitegessük magunkat: ha az euró szétesik, az Európai Unió is szétesik, olyan mértékű globális gazdasági válságot idézve elő, amilyet a ma élő generációk nem tapasztaltak még.?

Mikor volt példa egyszerre ennyi negatív gazdasági hírre? Talán 2008-ban.

Példanélküli időket élünk.

Előző posztKövetkező poszt

7 hozzászólás

  1. Az egyebkent szinten eladosodott Olaszorszag 7%-ra vesz fel kolcsont (allampapir kamat) a piacrol, hogy a spanyolok “mentocsomagjahoz” hozzajaruljon tobbmilliard euroval. Ezt a kolcsont Spanyolorszag 2%-ra kapja. Adossaggal toldozzuk-foldozzuk az allamok es a bankszektor korabbi adossagait.
    Adagoljuk a gyogyszert, es a beteg nem fog meggyogyulni. Mivel ezeket a lejaro adossagokat is – melyekkel most fizetjuk a korabbiakat – ki kell fizetni egyszer. Egyre nagyobb kamaton. Igy az egesz ki fog durranni, es egyszerre jon majd el a csodhullam. Viszonylag gyorsan, mert a kamatemelkedes gyorsulo novekedest mutat, ha ezt a penzugyi piramisjatekot jatsszak a kolcsonokkel. Nem veletlenul vannak betiltva a pilotajatekok evtizedek ota. Azert, hogy csak a legnagyobbak jatszhassak buntetlenul. Egy darabig…

  2. Fura, de ez az euró nem akar kinyúvadni….pedig 1 éve kb 3-4 havonként megjósolják, hogy most vége…..

    Nos, szerintem most se lesz semmi…a bankok eddig kaptak 7000 (!) milliárdot 2008-2010 között, hát most kapmak még 2000 milliárdot (világszinten, nem csak eu).

    Ezt persze a nép elöl veszik el ( egészségügy, iskola, nyugdíj, béremelés stb).

    Mivel eddig is birka módon nyammogott a nép az alamizsnán eztán sem lesz semmi.

    A bankok (és a világhatalmiak) röhögve győznek mindig….

    1. Az összeomlás be fog következni, de nem azért mert egy elkerülhetetlen folyamat lenne, hanem mert ez a cél.
      Azonban a végső célok szempontjábol egy kis – közepes összeomlás kevés lenne, tehát olyan nagyra kell fújni a lufit, hogy amikor eldurran tényleg mindent elsöpörjön.

      Ne feledjük, a cél a ma létező valuták, a dollár, az euró és az összes többi eltörlése, és a nemzetállamok önrendelkezésének teljes felszámolása és az effektív világállam létrehozása egy lényegesen kisebb és erősebben kontrollált populációval.
      Ezen célok megvalósításához mega méretű összeomlás szükséges.

      A feltételezett tervek között szerepel ugyebár több milliárd ember likvidálása, és ha belegondolunk hogy a II. Világháború húsdarálója, több milliós hadsregekkel, porig bombázott városokkal is “mindössze” 50 millió körüli áldozatot követelt, és a korszak diktatúrái kb. ugyanennyit tudtak hozzátenni évtizedek alatt, akkor milyen eseménysorozat kell a ma 7 milliárdos emberiség 500 milliósra csökkentéséhez?
      Ez nem kevesebb mint 6.5 milliárd halottat jelentene, relatíve rövid idő (1-2 év ) alatt!

      Hogyan lehet egy ilyen apokaliptikus eseményt megszervezni, kivitelezni és kontrollálnI?
      Elképesztő matematikai modellezést igényel a dolog amely minden tényezőt figyelembe vesz, minden részletre kiterjed, és nyilvánvalóan csak egy nagyon szűk, teljesen egységes állásponton lévő kis csoport láthatja át és kontrollálhatja a teljes folyamatot.

      Mindenesetre egyértelműen úgy tűnik hogy közeledünk a végső fázishoz…

  3. Joschka Fischer soha nem volt “főkancellár” (mi az a “főkancellár”? a kancellárt tudom mi…). Szoval Joschka külügyér volt – miniszteri olvasatban, aminek akkortájt roppant örült fél Budakeszi (lévén ott született ez a kedves fiu) – de mint olvasom- most az USA-ban ütötte öt “fökancellárrá” valami félmüvelt idio-amero rémtollnok. A cikk borus jövendölését ettől a pontatlanságtol függetlenül osztom.

    1. Köszönöm a kedves jelzőket, Fischer korábbi pozícióját én fordítottam rosszul. Javítom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend