Nagytestvér

ENSZ hatalomátvétel az Internet felett: A szabad világháló vége?

Forrás: The American Dream

Az Internet elpusztításának egyik leggyorsabb módja az lenne, ha átadnák felügyeletét az ENSZ-nek és sajnos az ENSZ pontosan ezt akarja. Jelenleg minden erejével azon van, hogy átvegye a teljes irányítást a világháló felett.

Jelenlegi javaslatuk, amely szerint az ENSZ Nemzetközi Telekommunikációs Szervezete (ITU) kapná meg az Internet felügyeletét, Kína, Oroszország, India, Brazília, Szaúdi-Arábia és Irán támogatását élvezi. Valószínűleg ez az eddigi legkomolyabb támadás a szabad és ingyenes Internet ellen.

A 2012 decemberében Dubaiban, 193 ország részvételével megrendezésre kerülő ENSZ konferencián, többek között ezt a kérdést is megvitatják majd. Az Egyesült Államok és számos európai ország szilárdan ellenzi a javaslatot, azonban nem egyértelmű, hogy együttesen rendelkeznek-e elegendő számú szavazattal a javaslat elfogadásának megakadályozására.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsával ellentétben, az ITU-ban egyetlen ország sem rendelkezik vétójoggal, így egyáltalán nem biztos, hogy az USA megakadályozhatja a világháló feletti irányítás átadását az ENSZ-nek.

Az Egyesült Államoknak joga van elállni egy ilyen új megállapodástól, ez azonban az Internet ?elbalkánosodásához? vezetne. Amennyiben az ENSZ megszerzi az Internet feletti irányítást, a cenzúra, az Internet adók és megfigyelések új korszaka köszönt majd a világra. Egy ilyen lépés katasztrofális hatással lenne a szabad kereskedelemre és információáramlásra az egész világon.

Sajnos számos elnyomó rezsim nincs megelégedve az Internet jelenlegi felügyeletével és rendkívüli módon örülnének, ha az ENSZ hatalmával kiegészítve vethetnének ki új adókat, illetve vezethetnének be új szabályozást és cenzúrát a világhálóra. Az Internet feletti nemzetközi felügyelet igazi rémálom lenne és minden erőnkkel ennek megakadályozásáért kell küzdenünk.

A CNET a következőket írta:

Vint Cerf, a Google vezető Internet ?evangélistája?, a TCP/IP protokoll egyik létrehozója és az ICANN korábbi elnöke, azt mondta, hogy az ITU konferencia ?a kormányok általi felülről jövő irányítást eredményezhet?, ami komoly hatással lenne a vélemény szabad kinyilvánítására, a biztonságra és más fontos tényezőkre.

?Az Internet nyitottsága soha nem volt még ekkora veszélyben,? mondta Cerf.

Az USA sajnos ebben az esetben nem lesz képes megakadályozni a javaslat elfogadását. A hatályba lépéshez nem kell egyéb, mint a 193 ENSZ tagállam többségének szavazata.

A javaslat értelmében az ENSZ példanélküli hatalmat kapna. A Wall Street Journal a következőket írta:

Az ITU felhatalmazást kapna, hogy:

  • Nemzetközi irányítás alá vonja a kiberbiztonságot és az adatvédelmet,
  • Lehetőséget biztosítson külföldi távközlési cégeknek, hogy díjat számítsanak fel a ?nemzetközi? Internetforgalomért, bizonyos webes célterületek esetében akár kattintásonként, hogy ezáltal az állami távközlési társaságok és államkincstárak számára bevételt generáljon,
  • Példanélküli gazdasági szabályzást vezessen be, például a díjakra, vagy a jelenleg érvényes, nem szabályozott forgalomcserélő megállapodások (peering) szabályozására,
  • A történelem során első ízben hatalmat adjon az ITU számára a több részvényes kezében lévő, fontos funkciókat ellátó Internet szabályozási entitások felett (mint például az ICANN), amelyek a világ összes .com és .org webcímét koordinálják jelenleg,
  • Saját, kormányközi hatalmuk alá rendeljék az Internet működésével kapcsolatos fontos mérnöki és műszaki standardokat, mint amilyen az Internet Engineering Task Force vagy az Internet Society.

Az amerikai kongresszus számos tagja aggodalmát fejezte ki az új javaslat miatt, ami az Internet globális megadóztatását eredményezné:

?A Google, az iTunes, a Facebook és a Netflix neve már említésre került, mint a javaslat legfőbb pénzügyi támogatói,? mondta McDowell. Számos ország ?nem ért egyet velünk az Internet működési irányelveivel kapcsolatban,? mondta Anna Eshoo kongresszusi képviselő, akinek kerületébe tartozik a Facebook központja is.?

Sok kisebb ország azért támogatja az elképzelést, mert részesülni akarnak az ez által generált forrásokból. A CNN a következőket írta:

?Számos fejlődő ország nem a politikai hatalom kedvéért, hanem az új bevételi forrás miatt támogatja a javaslatot. (A javaslatok között szerepel, hogy külföldi távközlési cégek díjat számíthatnának fel a nemzetközi forgalomért.) Egyes ENSZ tagállamok a fejlődő országok közül ?azért támogatják az ilyen globális témákat, mert azt remélik, hogy több beleszólást és hatalmat kaphatnak a kereskedelmi kérdésekbe,? mondja Grenell, aki már tíz évvel ezelőtt figyelmeztetett a törekvésre.?

Ennek ellenére mégsem az új adók jelentenék a legnagyobb veszélyt. A cenzúra ennél is nagyobb probléma lenne.

Valóban azt akarjuk, hogy Kína, Oroszország, Szaúdi-Arábia vagy Irán határozzák meg az Internetet és az internetes kommunikációt szabályozó standardokat?

Kínában az Internetcenzúra komoly iparággá fejlődött.

A Telegraph a következőket írta a Twitter kínai változatára vonatkozó új szabályokról:

Az öt hibalehetőség szabálya szerint, ha valaki öt tweet-et tesz fel bármilyen ?érzékenynek? számító témával kapcsolatban a kínai Weibo oldalra, 48-órás felfüggesztést kap.

Akik továbbra is a cenzorokat irritáló posztokat jelentetnek meg teljesen elveszíthetik fiókjukat.

Az új szabályzat, amelynek értelmében tilos ?kormánytitkokat,? ?hamis információt? vagy a ?nemzetbiztonságot? sértő bármilyen információt feltenni, május 28-án lépett életbe.

Ilyen szabályozást szeretnénk a Facebook és a Twitter számára is?

Senki ne gondolja, hogy ez nem történhet meg. A következő CNET cikk mindannyiunk számára komoly figyelmeztetés:

2008-ban a CNET elsőként jelentette, hogy az ITU szép csendesen a kínai kormány által javasolt új technikai szabvány felállításán dolgozik, ami meghatározná az internetes kommunikációk eredeti forrását és tulajdonképpen megakadályozná, hogy a felhasználók megőrizzék anonimitásukat. Egy kiszivárgott dokumentumból kiderült, hogy az új ?visszakövető? mechanizmust arra találták ki, hogy az állam ?azonosíthassa egy anonim szerző által közzétett negatív cikk forrását.?

Tudjuk, hogy a legtöbb állam megpróbálja kihasználni az Internet nyújtotta lehetőségeket, hogy kémkedjen saját állampolgárai után.

Mennyivel romlana a helyzet, ha az ENSZ még nagyobb hatalmat kapna a világháló felett?

Ez valószínűleg komoly lépés lenne afelé, hogy az ENSZ igazi világkormánnyá alakuljon. Az Internet életünk fontos részévé vált. Az ENSZ hatalomátvétele a világháló felett példanélküli hatalmat biztosítana számára mindannyiunk felett.

Fontos, hogy mindenki kivegye a részét ennek a hatalomátvételnek a megakadályozásában. Talán elérhetjük, hogy az ENSZ, ha csak egy időre is, de meghátráljon.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Egyszerűen annyi a történet, hogy a gazdaságilag ,,feltörekvő Kelet” ki akarja venni a részét az Internet által nyújtott előnyökből, és nem tűri tovább, hogy azok a ,,hanyatló Nyugat” monopóliumai maradjanak.
    Nem valószínű, hogy pl. Irán arra törekedne, hogy megszabja, mi lehet az USA-ban a neten. Létrehozta viszont pl. a PressTV-t, hogy az ő vélaménye is megjelenjék a nemzetközi hírközlésben.
    Szerintem inkább egy párhuzamos és a mostanival nem kompatibilis világháló létrejötte valószínűbb, a jelenlegi megmarad a maga 5-600 milliós piacával, az új viszi a 3 milliárdot.
    Persze ez nem holnap lesz.

  2. Nem eszik olyan forrón a kását. Jézus azt mondta, hogy ami ajtót ? kinyit, azt senki be nem csukhatja, ami ajtót bezár, azt senki ki nem nyithatja. A végid?kben pedig hirdetni fogják az evangéliumot az egész világban, aztán jön a vég. Az igazság hirdetésének egy fontos eszköze az internet, ez egy olyan ajtó, ami addig nyitva marad, amíg Jézus azt jónak látja. Utána pedig már úgy is itt a vég és az ? visszajövetele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend