Gazdasági válság

A Credit Suisse megmondja mi történik valójában és miért van már csak 2 hónap a francia válságig

Forrás: Zerohedge.com

William Porter, a Credit Suisse ügyvezető igazgatója (a JP Morgan korábbi értékesítési igazgatója), furcsamód szűkszavúan fogalmaz legutóbbi, ?Az igazi kérdés? címmel kiadott gyorselemzésében:

?Minden Spanyolországról szól,? tehát kezdünk a lényegre koncentrálni. A bankok feltőkésítése kontra a szuverén államok pénzügyi megsegítése természetesen csupán jelentésbeli különbséget takar, figyelembe véve a kölcsönhatások jellegét, azonban lehetővé teszi az alább ismertetett fortély bevetését, illetve ennek megkísérlését.

?Portugália nem képes megmenteni Görögországot, Spanyolország nem képes megmenteni Portugáliát, Olaszország nem képes megmenteni Spanyolországot (ami kezd nagyon is egyértelművé válni), Franciaország nem képes megmenteni Olaszországot, azonban Németország megmentheti Franciaországot.? Más szóval az EFSF/ESM mechanizmusokon keresztül felhasználható hitelt, amennyiben azokat nagyobb összegek folyósítására akarják felhasználni, vagy német hitelből biztosítják, vagy az egész kísérlet elbukik. Értsük ez alatt azt, hogy ezek a mechanizmusok nem képesek egy, de valószínűleg hamarosan két, a ?kimentéshez túl nagynak? ítélt országot elegendő hitellel ellátni, közös és egynél mindenképpen több garancia nélkül.

Egy ideig lehet ügyeskedni, azáltal, hogy a kérdést banki problémaként kezelik, amit a bankok feltőkésítésével próbálnak megoldani. Ez nem más, mint a likviditás javító intézkedések és a Sarkozy által képviselt kereskedelmi politika újabb megnyilvánulása és elvonja a piac figyelmét a lényegről. Az a szárnyalás négy hónapig tartott. Figyelembe véve a piac alkalmazkodó képességét és tanulékonyságát, arra gyanakszunk, hogy ez az újabb húzás talán ha két hónapig lesz képes kifejteni hatását. A végkifejletet az EFSF/ESM által biztosított hitelek és/vagy Franciaország bukására utaló jelek szegélyezik majd.

Ennyi. Figyelembe véve a piac reakcióját a mentőcsomagra, (hivatalos nevén segítségnyújtás), aminek felezési ideje két óra, a bukáshoz szükséges időtartam pedig 6, láthatjuk, hogy a piac a vártnál sokkal gyorsabban tanul.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Porter becslése arra vonatkozóan, hogy a cunami újabb hulláma mikor éri el valamelyik francia tartományt, igencsak optimista, de azért a lényegben egyetértünk: nem több mint 2 hónapon belül.

Ez egybevág Soros György becslésével, aki szerint az eurózóna, komolyabb német közbelépés nélkül (ami előbb-utóbb valószínűleg megtörténik a kizárólag német feltételekkel nyújtott DIP hitel formájában), három hónapon belül megszűnhet, és ezzel a jóslattal, lássanak csodát, még Christine Lagarde is egyetért.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Teljesen igazad van szilvio!A további hitelek még csak rontanak a helyzeten.Ezt józan paraszti ésszel is fel lehet fogni.Ebből látszik, hogy szándékosan irányítják a folyamatokat a teljes káosz és a csőd felé.A hétköznapi embereket pedig butitják és vakítják a különböző beszédeikkel.Ennek kell megtörténnie ahhoz, hogy egy antikrisztusként emlegetett politikai vezető megoldja a káoszt.Ez a fajta varázslás már jelen van évek óta.Nézd meg Orbán Viktor miniszterelnököt.6 évvel ezelőtt az ő által kezdeményezett utcai zavargásokkal káoszt okozott.2010- ben pedig nagyképűen hangoztatta hogy most már nincs szükség a fokozott rendőri jelenlétre az állami ünnepeken, mert nem lesznek rendbontások.Logikus, hogy amikor ő van hatalmon akkor nem küldi ki a híveit hogy zavarogjanak.Ez az ördögi káoszt okozó szellem jelen van az egész világon.Normális emberek nem vesznek részt ilyen szerveződésekben,inkább maradjanak otthon ez a véleményem.

  2. Pont ez a lényeg, hogy bizonytalanságot keltsenek. Egy könnyet sem ejtenék az EU-ért, de ezek nem azért építgetik már 47-óta, hoy hagyják bebukni. Éppen ellenkezőleg, majd a bizonytalanságra való hivatkozással fogják indokolni a további központosítást.

  3. Ez hihetetlen! Meddig lehet még a gumicsonton rágódni? Egyszerű paraszti ésszel is ki lehet találni, hogy a válságot nem lehet újabb és újabb hitelekkel megoldani!
    Minden hitel csak a pénzt hígítja, és az inflációt növeli! Ez egy olyan egyszerű tény, ami mellett még lehet egyéb teóriákat alkotni, de attól még nem fogja megoldani a válságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend