Tudomány és technika

Nő vagy gép? Az új japán robot elmossa a határokat

?És elhiteti a föld lakosait a jelekkel, amelyek adatnak neki, hogy cselekedje a fenevad előtt; azt mondván a föld lakosainak, hogy csinálják meg a fenevad képét, aki fegyverrel megsebesíttetett, de megelevenedett. És adaték neki, hogy a fenevad képébe lelket adjon, hogy a fenevad képe szóljon is, és azt művelje, hogy mindazok, akik nem imádják a fenevad képét, megölessenek.? ? Jelenések 13:14-15

Egyelőre nem tudjuk, hogy ez a kép, amit Dániel próféta ?pusztító utálatosságnak? nevezett (Dániel 9:27), pontosan mi lesz, de láthatjuk, hogy az elkészítéséhez szükséges technológiai háttér rohamléptekkel fejlődik. Elképzelhető vajon, hogy ez a kép az Antikrisztus mesterséges intelligenciával felruházott kibernetikus megjelenítése legyen?

Forrás: Newsfeed.time.com

A hongkongi ?Mozgásban lévő robotok 2012? elnevezésű expón a világ legkifinomultabb (és legszebb) robotjai keltek életre.

Képzeljünk el egy olyan világot, amiben robotok irányítják a közlekedést, robotok dolgoznak a gyárakban, robotok főzik az ebédet vagy takarítják a lakást. Lehet, hogy egy ilyen világ már nincs is olyan messze. Ugyanakkor sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg ilyen világban szeretnénk-e élni.

Japánban a robotok szinte hétköznapi felszerelésnek számítanak és legújabb generációjuk igencsak megközelíti a gépeket és az embert elválasztó vonalat. Ezen a héten, első hongkongi látogatása alkalmával, a női Geminoid F android elbeszélgetett az expo látogatóival, énekelt, mosolygott és természetesen nagy sikert aratott. Készítője, a robotika gurujának számító japán Hiroshi Ishiguro, 65 viselkedéstípust programozott androidjába, aminek köszönhetően a Geminoid F jelenleg a világ legintelligensebb robotjának számít.

Ishiguro legutóbb 2006-ban került az újságok címoldalára, amikor a saját képmására készített Geminoid HI-1 androidot bemutatta a nyilvánosságnak. Úttörő munkájának köszönhetően a CNN szerint ő világ nyolc ?legnagyobb zsenijének egyike, aki megváltoztatja életünket,? a BBC pedig dokumentumfilmet készített róla, ?Ember-gép? (Man-Machine) címmel. Ishiguro szerint ?F? (az új robot) elegánsabb és megközelíthetőbb, mint elődei.

A HI-1 és F közötti legnagyobb eltérés a robot viselkedését irányító működtető szerkezetek számában rejlik. HI-1 összesen 50 darab, míg F mindössze 12 ilyen szerkezettel rendelkezik, aminek köszönhetően a robot ára egymillió dollárról 110 ezer dollárra csökkent. Ishiguro reméli, hogy az alacsonyabb ár segíthet a robot széleskörű elterjedésében és népszerűségének növekedésében. A kutatók elektromos jelek segítségével emberi viselkedéseket programoztak a robotot vezérlő számítógépbe, amelyek lehetővé teszik, hogy az android mosolyogjon, grimaszokat vágjon, összeráncolja a szemöldökét, de azért egyelőre a szilikon bőrrel borított robot legtöbbször elég bamba arcot vág.

F ugyanakkor máris keményen dolgozik. Tavaly a tokiói művészeti fesztiválon lépett fel egy darabban, nemrégiben pedig az egyik tokiói áruházban pózolt a látogatóknak. Természetesen egyelőre nehéz megjósolni, mire fogják az emberek használni a robotokat a jövőben, de Ishiguro szerint a lehetséges alkalmazási területek száma végtelen. F-ből lehet manöken, helyettesítő tanár vagy hosztesz. ?Most még nem tudjuk megjósolni mi mindenre használják majd az emberek a robotokat,? mondja Ishiguro. ?Mi szolgáltatjuk a technológiát, de a felhasználást nem irányítjuk.?

Vajon egyszer a robotok barátainkká is válhatnak, netán belsőséges társak is lehetnek? Ishiguro szerint igen. Véleménye szerint a megfelelő technológiával az androidok képesek lesznek gondolkozni, színészkedni és ember módjára viselkedni.

?Mitől ember az ember?? ? kérdezi. ?Mondják meg nekem és én készítek róla egy másolatot.?

[vsw id=”e62Z_Bfgf2w” source=”youtube” width=”590″ height=”360″ autoplay=”no”]

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. gyerekek,

    “Elképzelhető vajon, hogy ez a kép az Antikrisztus mesterséges intelligenciával felruházott kibernetikus megjelenítése legyen?”

    ezt most nem gondoltátok komolyan? A sátán nevezzük csak cuclifejnek mint Vitéz Lejszló, és az ő palacsinta sütője, tehát egy extrém intelligens szellemi lény. Főangyal , mint Szent Mihály, Gábriel és Rafael. Csak extrém rosszindulatú. Egyesek szerint 12 pár szárnya volt, és a legszebb teremtések egyike, ha nem a legszebb az angyalok között.
    Nos, neki semmi szüksége robottestre. Tud az magától is manifesztálódni, pl szép nő képében, de még van 3 másik klasszikus külseje.
    Ajánlanám erősen, hogy ne vele foglalkozzatok hanem Jézussal. cuclifej ellen senki más nem tud megoldást.
    És erősen javaslom hogy mondjátok ezt majdan ha bajban lesztek, sőt bármikor mondhatjátok: Jézus bocsáss meg nekem, Jézus Krisztus segíts. Aki segítségül hívja nevét megmenekül. Keressétek a menekülési útvonalat. Elárulom, csak egy féle út van:
    JÉZUS KRISZTUS.
    aki nem vallja és nem tartozik hozzá, annak annyi.
    Az rendben van hogy figyeltek hogy mik az idők jelei, de hogy csináljátok majd hogy ne cuclifejnek essetek áldozatul???????hm????????
    amíg őt nézitek és vele foglalkoztok, nem haladtok a menekülési úton.
    Ahhoz hogy haladjatok meg kellene ismerni Jézust és olvasni a bibliát.
    El kéne járni szentmisére, katolikusra, és szentáldozáshoz járulni gyónás után.
    Aki most fujjog magában, hogy miért kell ezt tenni, azért, mert ezeketől cuclifej elfut.
    Nem bírja a szentségeket.
    Aki nem érti miről van szó olvassa el legyen szíves Don Gabrielle Amorth római exorcista könyveit. És akkor talán lesz némi rálátása az örödögűzés gyakorlati részére.
    Szentségek kellenek hozzá, és az idők során cuclifej akármennyire is eláztatta az egyházat a katolikust és akármennyire is rossz a híre látszólag , senki más nem tud ördögellenes szentelményt kiszolgáltatni az emberek részére. Jézus az egyháznak adta ezt a hatalmat és azóta ott is van.
    Ezt kéne talán fontolóra venni.
    Meg fejből nyomni az ördögűző imákat. Mert ehhez a pisztoly nem lesz használható.
    Ugyanis ez a dög halhatatlan szellemi lény.
    Kezdjetek hinni Jézusban, persze csak az aki nem akar a sátán oldalára állni. A többieknek nem kötelező.

    1. Dr. Röntgenné Dr. Ultra ViolaTökéletesen egyetértek veled!Ez így van ahogy leírtad két oldal van két vezetővel az élen,de Jézus Krisztus az úr!Csakis rajtunk áll melyiket válasszuk!

  2. Elég jól megcsinálták külsőre, de ha meg is akarnak mozdulni azt hiszem furcsa kinövések lennének rajta:D:D:D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend