Idők jelei, Tudomány és technika

Lüktető mesterséges bőr, ami érez

Forrás: Science Daily

Hamarosan eljön az idő, amikor a robotok érzékei a tapintással is bővülhetnek. A március 26-án megjelent tanulmányban a Pittsburgh és Massachusetts műszaki egyetemek (MIT) Fejlett Funkcionális Anyagok kutatócsoportja demonstrálta, hogy egy nem-lüktető gélt az orvosi újjáélesztéshez hasonló módon életre lehet kelteni.

A kutatás eredményei lehetővé teszik egy sor új, érzéki stimulációra és kémiai reakcióra képes alkalmazás kifejlesztését, ami eddig a természet csodájának számított és csak nagyon kevés anyag volt rá képes.

A Pittsburgh egyetem csapata az 1990-ben kifejlesztett Belouson-Zhabotinsky (BZ) gél viselkedésével kísérletezik. A gél különlegessége, hogy minden külső stimuláció nélkül is képes lüktetni, sőt bizonyos körülmények között olyan benyomást kelt, mint egy dobogó szív.

Balazs Anna, a Pittsburghi Swanson Műszaki egyetem vegyészmérnöke és kollégái azt jósolták, hogy a korábban nem lüktető gélt mechanikus nyomás segítségével újra lüktetésre lehet késztetni. Az MIT kutatói valóra váltották a jóslatot, és bebizonyították, a kémiai lüktetést mechanikus nyomással is el tudják érni.

?Úgy kell ezt elképzelni, mint az emberi bőrt, ami jeleket küld az agynak arról, hogy valami a testen eldeformálódott vagy fáj,? mondja Balazs professzornő. ?Ez a gél az alkalmazások széles területét nyitja meg számunkra Például olyan mesterséges bőr előállítását teszi lehetővé, ami képes a tapintást érzékelni. Ez forradalmi felfedezésnek számít a robotikában.?

A professzornő szerint a gélt használhatnák például a finom nyomás érzékelésére járművekben vagy egyéb eszközökben, jelezve egy esetleges ütközést vagy nyomást és segítene a felületi nyomás diagnosztizálásában. Balazs professzornőt gyerekkora óta foglalkoztatták a BZ gélhez hasonló anyagok és ezek kifejlesztése.

?Kislánykoromban édesanyám azzal cukkolt, hogy olyan vagyok, mint egy mimóza, félszeg és gátlásos,? mondta a professzornő. ?Emiatt elkezdett érdekelni ez a növény és különleges rejtőzködő tulajdonsága. Mint tudjuk a mimóza levelei érintésre vagy rázásra azonnal összecsukódnak és lefelé hajlanak, majd néhány perc múlva újra kinyílnak. Tudtam, hogy az érintés tudományos alkalmazása lehetséges és ez vezetett ennek a területnek, a mechanikus és kémiai energiának a tanulmányozására.?

A kutatást az amerikai Országos Tudományos Alap és az Egyesült Államok hadserege finanszírozta.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend