Nagytestvér

Az Internet megfigyelés magasabb sebességbe kapcsol

Forrás: Infowars.com

A New York Times szerkesztői üzenetében Richard A. Clarke, az amerikai kormány korábbi kiberbiztonsági tanácsadója amolyan kibertérbeli vámellenőrzési eljárás bevezetését javasolja az Egyesült Államok virtuális terét elhagyó vagy oda érkező adatokra.

A felhívást válasznak szánta a kínai hekkerek akcióira, amelyek során amerikai szerzői tulajdonokat és üzleti titkokat loptak el.

?Megfelelő felhatalmazással az Egyesült Államok kormánya megállíthatja ezeket a fájlokat és megakadályozhatja, hogy a kínai hekkerek ellopják őket,? írja Clarke.

?Amennyiben a kormányügynökségek felhatalmazást kapnának a lopott adatok megállítását célzó komoly program létrehozására, drasztikus mértékben csökkenthetnénk az ellopott üzleti titkok mennyiségét.?

Még az is elképzelhető (bár igen nehezen), hogy Clarke őszinte szándékkal közelíti meg a problémát, de az a tény, hogy a kormány régóta próbál véget vetni az Internet szabadságának és átvenni az irányítást a világháló felett, igencsak megkérdőjelezhetővé teszi az újabb próbálkozás őszinteségét.

?A vámhatóság felhatalmazása értelmében az amerikai Nemzetvédelmi Minisztérium megvizsgálhatna minden fájlt, ami az amerikai kibertér elhagyására készül?? írja Clarke. ?A titkosszolgálatokra vonatkozó törvény értelmében pedig az elnök utasíthatja az ügynökségeket, hogy az Egyesült Államokon kívüli forgalmat is átvizsgálja és lefoglalja a kényesnek ítélt, az Egyesült Államoktól ellopott fájlokat.?

A SOPA, PIPA és ACTA törvények körüli próbálkozásokból láthattuk, hogy a kormány elszánta magát, hogy átvegye az Internet feletti jogi felügyeletet és nagyobb hatalmat szerezzen az online tartalmak és kommunikáció felett.

Míg a korábbi törvényjavaslatok a szabadalmi jogok védelmére fektették a hangsúlyt, az új próbálkozás a kiberbiztonságot próbálja ürügyként felhozni.

Az Obama kormány teljes vállszélességgel küzd a kongresszus meggyőzésén, hogy a kétpárti kiberbiztonsági törvényjavaslatot elfogadja, amelyet egyébként Joseph Lieberman, Susan Collins, Jay Rockefeller és Dianne Feinsten szenátorok nyújtottak be.

A törvény kritikusai szerint a javaslatban több olyan pont is szerepel, ami általános, szinte mindent magában foglaló felhatalmazást biztosítana a kormány számára kiberbiztonsági ügyekben.

Az egyik intézkedés, amit Collins és Lieberman szenátorok javaslatára és Barack Obama támogatásával nemrégiben adtak hozzá a törvényjavaslathoz, felhatalmazná a Nemzetbiztonsági Minisztériumot, hogy az amerikai nemzet- és gazdaságbiztonsági szempontból kritikusnak vélt szektorokban úgynevezett ?kockázatelemzést? végezzenek a magáncégeken, és az eredménytől függően előírják számukra, hogy költséget nem kímélve, a kormány előírásai alapján tegyék biztonságosabbá rendszereiket.

Az Internetszolgáltatók az AT&T és a Comcast nem értenek egyet a törvényjavaslattal és felhívták a figyelmet arra, hogy egy ilyen szigorú állami felügyelet minden újítást megfojtana.

?Az ilyen előírások igazából a kiberbiztonsági fejlesztések ellen dolgoznak,? mondta Edward Amoroso, az AT&T biztonsági igazgatója egy meghallgatáson. ?A kibertérbeli ellenség dinamikus és egyre szofisztikáltabb, azonkívül nem egy konkrét szabályzat vagy folyamat alapján működik.?

A törvényjavaslat eredetileg egy ?Internetes főkapcsoló? bevezetésére készült, ami hatalmat és lehetőséget biztosítana az elnöknek, hogy vészhelyzet esetén az Internetet vagy annak egy részét lekapcsolja.

Jelenleg egy egész sor kiberbiztonsági törvényjavaslat van készülőben, köztük a John McCain részvételével készített és ?A biztonságos informatika? néven is ismert törvény valamint a legújabb Kiber Információ Megosztási és Védelmi törvény, a CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act).

A törvények legszembetűnőbb hasonlósága a homályos megfogalmazás és a kiberbiztonsági veszély pontos meghatározásának hiánya. Ezt hiányolják az Electronic Freedom Foundation (EFF) és a Központ a demokráciáért és a technológiáért (Center for Democracy and Technology) szervezetek is.

?A CISPA törvény például lehetővé teszi bármelyik cég számára a kommunikációk megfigyelését és összegyűjtését és ezek megosztását a kormánnyal és más cégekkel, természetesen amennyiben azt a ?kiberbiztonság védelmében? teszik,? írja az EFF blogja. ?A kiberbiztonsági kockázatra való hivatkozás elegendő lenne ahhoz, hogy egy cég mentességet kapjon a polgári és büntetőjogi felelősségre vonás, tehát minden létező törvény alól.?

Kendall Burman, a Központ a Demokráciáért és a Technológiáért munkatársa az RT-nek nyilatkozva a következőket mondta:

?Egy ilyen törvény több szempontból is aggályos, mivel óriási lyukat ütne az adatvédelmi törvényben, lehetővé téve a kormány számára, hogy rátegye a kezét ezekre az információkra.?

Burman hozzátette, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint az amerikai kormány bármilyen online kommunikációba beleüthetné az orrát, ha úgy gondolja, hogy ?kiberbűntett? gyanúja áll fenn, amire, amint azt leírtuk, nincs egyértelmű definíció.

A CISPA tulajdonképpen törvényes lehetőséget biztosítana az online adatok megfigyelésére és összegyűjtésére az érintettek tudta nélkül. A megszerzett adatok végül a Nemzetbiztonsági Hivatalnál vagy a Nemzetvédelmi Minisztérium kibernetikai parancsnokságán kötnének ki.

A törvények célja, hogy a kormány, a brit kormány nem titkolt szándékához hasonlóan, kémkedhessen saját állampolgárai után.

A hamarosan elkészülő új, minden képzeletet felülmúló kapacitással épülő Utah-i adatközpont láttán egyértelmű, hogy a kormány nem tesz le tervéről és így vagy úgy keresztülviszi akaratát.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend