Nagytestvér

A tiltakozás tiltása: a szólás szabadságának végnapjai Amerikában

Forrás: Global Research

Az új, ?birtokháborítási törvényként? emlegetett, HR 347. számú törvényjavaslat, a Védett Szövetségi Épületekről és Területfejlesztésekről, hamarosan beiktatásra kerül, már csak az elnöki aláírás hiányzik hozzá. A törvény büntetendő cselekménynek minősítene számos tiltakozó megmozdulást.

Kimondja például, hogy aki tudatosan, ?törvényes felhatalmazás nélkül behatol egy védett épületbe vagy területre, azzal a szándékkal, hogy akadályozza vagy megzavarja a kormány munkáját és a kormányhivatalok működését, illetve rendzavarást követ el a védett épületekben, területeken, illetve azok közelében? vagy ?akadályozza vagy megzavarja a kormány munkáját és a kormányhivatalok működését,? pénzbírsággal sújtható illetve ?nem több mint 10 évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy mindkettővel büntethető.?

A törvény számos kérdést vet fel, azonkívül nem határozza meg, mit jelent a ?kormány és a kormányhivatalok munkájának akadályozása vagy megzavarása,? és azt sem tudni mit ért a ?kormány munkája és a kormányhivatalok működése? alatt. A homályos fogalmazás lehetővé teszi, hogy a kormány elfojtsa a tiltakozó megmozdulásokat és korlátozza a szólás szabadságát, mint például a közelgő NATO és G-8-as csúcstalálkozók idejére szervezett tüntetések esetében. Tehát a törvény értelmében az alkotmányban rögzített szabadságjogokat a ?kormány munkája? közben nem lehet gyakorolni.

?Ez a törvény lehetővé tenné, hogy a szövetségi rendfenntartó erők a tiltakozó akciók résztvevői ellen vádat emeljenek és büntetőjogi bírságot vagy büntetést, akár 10 évig terjedő szabadságvesztést szabjanak ki rájuk,? írja a Salon.com. ?A HR 347 törvény tálcán kínálja a visszaélések lehetőségét. A New yorki rendőrség például minden jel szerint úgy véli, hogy egy tüntetés filmezése illetve fotózása rendbontó magatartásnak minősül.?

Az a tény, hogy mindössze három szenátor szavazott a törvény ellen ékes bizonyítéka annak, hogy az Egyesült Államok mindkét politikai pártja ugyanannak az éremnek a két oldalát képviseli.

Ez az újabb törvény szorosan követi a határozatlan idejű fogva tartásról szóló vitát és a legfőbb ügyész legutóbbi felvetését, miszerint az amerikai elnöknek jogában áll elrendelni amerikai állampolgárok kivégzését, bármiféle bizonyíték nélkül.

Ilyen tempóban a szólás szabadsága rövid idő alatt régmúlt idők emlékévé válhat.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

  1. “Ez az újabb törvény szorosan követi a határozatlan idejű fogva tartásról szóló vitát és a legfőbb ügyész legutóbbi felvetését, miszerint az amerikai elnöknek jogában áll elrendelni amerikai állampolgárok kivégzését, bármiféle bizonyíték nélkül.”

    Na akkor nem sokára kész a törvény arra, hogy: …és megölhesse mind azokat, akik nem vették fel a Fenevad bélyegét…”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend