Nagytestvér

A kínai kormány 250 millió Internet felhasználó valódi személyazonosságának regisztrálását követeli

Forrás: Infowars.com

A kínai kormány azt követeli, hogy a Twitter mintájára készült kínai mikro közösségi oldal, a Weibo 250 millió felhasználója adja meg valódi nevét, lakcímét és személyi számát, ami az Internet cenzúra új korszakát hozhatja el, a Joe Lieberman szenátor által az Egyesült Államokban bevezetni kívánt új rendszerhez hasonlóan.

Ez év március 16-tól a Weibo regisztrált felhasználói kötelesek lesznek megadni valódi nevüket, lakcímüket, útlevél vagy személyi igazolvány számukat a szolgáltatás további igénybevételéhez.

?Az új szabály gyakoribb valóvilágbeli következménnyel jár majd a Pártnak nem tetsző üzeneteket közzé tevő felhasználók számára,? jelenti az NDT televízió, hozzátéve, hogy ?a Sina és más hasonló mikro közösségi oldalak is hasonló megfigyelő funkciókat készülnek bevezetni.?

Mivel sokan attól tartanak, hogy a kormány arra használja majd az így szerzett információkat, hogy a kommunistaellenes vagy a kormányt kritizáló emberekre lecsapjon, egyre kevesebben regisztrálnak a szolgáltatásra. Az újonnan regisztrálók száma az eddigi havi 20 millióról 2,5 millióra csökkent a változtatás óta, ami 85%-os visszaesés. A Weibo jelenleg mintegy 250 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik.

A közösségi oldal 8 millió külföldi felhasználója számára nem világos, milyen módon érintik majd őket az új szabályok és ezzel kapcsolatban a Weibo képviselői sem sokkal okosabbak.

A Weibo leginkább annak köszönheti népszerűségét, hogy Kínában a Facebook és a Twitter is be van tiltva.

A kínai kommunista párt rutinszerűen cenzúráz bizonyos kulcsszavakat és egész párbeszédeket töröl a Weibo-ról politikailag érzékeny témákkal kapcsolatban, mint például az országon az elmúlt néhány év sorén végigsöpört tüntetéshullámmal összefüggő posztokat. A kínai rendőrfőnök disszidálási kísérletével kapcsolatos párbeszédeket például a Weibo a kormány utasítására gyorsított ütemben cenzúrázta.

Természetesen a kínai Internet cenzúra elsődleges célja az államot érő kritikák tompítása és az elnyomottak elhallgattatása. A múlt hónap során például egész Szecsuán tartományban lekapcsolták az Internetet, miután kínai katonák két tibetit lelőttek egy lázongás során.

Ilyen híreket hallva még aggasztóbb Joe Liebarman szenátor törekvése, hogy az Egyesült Államok kormányát hasonló stílusú ?Internet főkapcsolóval? és felhatalmazással lássák el. ?Jelenleg Kínában a kormánynak lehetősége van az Internetet vagy annak részeit háború esetén lekapcsolni és erre a hatalomra nekünk is szükségünk van,? nyilatkozta Lieberman a CNN-nek 2010-ben.

Azonban a kínai kormány hatalmának az Internet felett semmi köze nincs a háborúhoz, de annál több az állam elleni elégedetlenség elhallgattatásához.

Az internetes anonimitás megszüntetése az Internet cenzúra legfontosabb állomása és az Egyesült Államok nem egy ürügyet megpróbált már felhasználni az elmúlt néhány év során, hogy ezt elérje.

Az úgynevezett ?Nemzeti Stratégiai a Kibertérbeli Megbízható Azonosításra? (National Strategy for Trusted Identities in Cyberspace) elnevezésű program lényege egy ?személyazonossági ökoszisztéma? létrehozása, amelyben az amerikaiak nem jelszavakkal védenék meg személyes információikat, hanem egy smartkártyán, mobiltelefonon vagy hasonló eszközön tárolt ?egységes hozzáférési kóddal?. Később ugyanezt a kódot használnák például az adóbevallásra, egészségügyi adatok, bankszámla és egyéb információk tárolására életük végéig.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend