Tudomány és technika

Gondolatolvasó számítógép és jelszónélküli világ az IBM ötéves listáján

Forrás: NYDailyNews.com

Az IBM szerint öt éven belül kifejlesztésre kerülhetnek a gondolatolvasó számítógépek.

Otthonainkat az ?emberáram? fogja hajtani és megszűnnek a jelszavak. Többek között ezek a jóslatok szerepeltek az IBM ?5 in 5? nevű 2011-es jelentésében.

Amennyiben az IBM jóslatai helytállóak, a gondolatolvasó technológia már nemcsak egy sci-fi történetekben szereplő szuperképesség lesz.

A számítástechnikai óriás 2011-es ?5 in 5? jelentése, azaz a következő öt évre tervezett leginkább említésre méltó fejlesztéseinek leírása szerint, a legnagyobb áttörést a gondolatolvasó számítógépek jelentik majd.

?Houdinitól, Luke Skywalker-en keresztül egészen az X-Men-ig, a gondolatolvasás mindezidáig a sci-fi rajongók vágyálma maradt. Ez azonban hamarosan megváltozhat,? nyilatkozta az IBM egyik szóvivője a jelentéshez mellékelt videó üzenetben.

A cég fejlesztői arra próbálnak rájönni, hogyan kapcsolhatják össze a felhasználó agyát egy okostelefonnal vagy laptoppal, hogy ?az embernek csak gondolnia kelljen arra, hogy fel akar hívni valakit ahhoz, hogy megtörténjen,? mondja az IBM.

A másik kiemelkedő elképzelés olyan otthonok kifejlesztése, amelyek a ?megtermelt energiából?, értsd, bármiből, ami mozog, kapják a működéshez szükséges áramot.

Az IBM ezt hívja ?emberáramnak? és szerintük hamarosan otthonainkat, munkahelyeinket, sőt egész városokat fog működtetni például a kocogók és biciklisták mozgásával, vagy akár a csapból kifolyó víz által termelt energia.

A cég jóslata szerint hamarosan megszűnnek a jelszavak és helyüket a biometrikus azonosítók váltják fel. ?Az ember biometrikus azonosítói határozzák meg egyéni sajátosságait, és hamarosan ezek lesznek biztonságunk őrzői,? áll a jelentésben.

?Nemsokára a bankjegykiadó automatáknál nem lesz szükség kártyára, csupán nevünket kell bemondani és szemünket a leolvasóhoz tartani, ahhoz, hogy felvehessük pénzünket.?

Az IBM jóslatai közé tartozik a levélszemét átértékelődése is. Szerintük hamarosan a levélszemét lesz a legfontosabb email üzenet, mivel a programok képesek lesznek meghatározni mit kedvel és mit nem egy felhasználó és ezeket az információkat integrálni fogják üzeneteikbe. ?A telefonunk tudni fogja melyik a kedvenc együttesünk, és amikor városunkban koncertezik, automatikusan eltetet nekünk két jegyet,? írja az IBM. Üzenetet kaphatunk egy közelgő hóviharról és a telefon emlékeztethet, hogy emiatt halasszuk el repülőutunkat.

Az IBM szerint ezek a jóslatok, elképzelések az egész világot megváltoztatják az előttünk álló évek során, miközben a mobiltechnológiának köszönhetően a digitális korlátok megszűnnek.

?Ma már olcsóbb mobiltelefont vásárolni, mint bankszámlát nyitni és ennek köszönhetően a közösségek többet képesek elvégezni, mint korábban. Ma már egy falu lakói is megnézhetik milyen idő várható és ennek az információnak a birtokában dönthetnek vetésről, aratásról.?

[vsw id=”tuisda1q6ns” source=”youtube” width=”590″ height=”360″ autoplay=”no”]

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Ez is annyit ér majd mint a hazugságvizsgáló, még egy pszudótechnika ami miatt ártatlanok tömegeit csukják le vagy végzik ki.

  2. Az elso gondolatom :… “na neee…ez mar nekem sok! gondolatolvaso szamitogep? hogy valakik azt is tudjak, hogy mi jar eppen a fejembe? Kosz de ebbol mar nem kerek, akkor inkab abbahagyom a internetezest!
    Na de ki is mondana hasonlokat,…gondolom csak azok akik maskep gondolkodnak, akarom mondani akik tenyleg gondolkodnak,…….lehet, ezt akarják elerni ezzel az indirekt megfelemlitessel, hogy a rendszere veszelyes gondolkodok majd hagyak szepen abba?
    Hmmm…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend