Tudomány és technika

Agy pacemaker a depresszió ellen

Forrás: Daily Mail

Sheila Cook agyának két oldalába vezetékeket helyeztek el. A többi vezeték a pacemakerrel köti össze az agyat.

A gyógyszerrel és terápiával nem kezelhető depresszióban és bipoláris zavarban szenvedők végre megkönnyebbülhetnek tüneteiktől, hála az agy pacemakernek.

Az agyba elektromos impulzusokat továbbító orvosi eszközt a koponya alá ültetik be. A módszer lényege, hogy a pacemaker magas frekvenciájú elektromos stimulációt küld az agynak egy meghatározott, az idegrendszeri zavarokért felelős területére. Bár a módszer sokakban komoly ellenérzést kelt, a betegek meglepően jól reagáltak a kezelésre. A folyamatos stimulálás hatására a depresszió mértéke jelentősen csökkent, az agyi funkciók pedig erősödtek.

A Dr. Helen Mayberg által vezetett tudóscsoport az atlantai Emory Orvosi Egyetemnél, azt találta, hogy a kísérleti alanyok 41%-a jól reagált a beavatkozásra, ötből egy beteg pedig meggyógyult mindössze hat havi kezelést követően.

A kísérletben depresszióban és bipoláris zavarban szenvedők egyaránt részt vettek. A kísérlet Dr. Mayberg egy korábbi kísérletének a folytatása volt, amely során a kutató azt próbálta bizonyítani, hogy a mély agyi stimuláció (DBS) segíthet a depressziós zavarokban szenvedő embereken.

Az legújabb kísérlet során az alanyok szimpla vak módszerrel végzett stimulációban vettek részt négy héten keresztül (a betegek nem tudták, hogy a rendszer mikor volt bekapcsolva, illetve, hogy be volt-e kapcsolva egyáltalán), amit 24 hét aktív stimulálás követett.

A kísérletben részt vevő 17 beteget az aktív stimulálás kezdetétől számított két éven keresztül figyelték.

A kutatók azt találták, hogy a betegek 41%-a reagált a kezelésre, míg 18%-uk az első 24 hét során meggyógyult és a stimuláció folytatásával ezek az arányok folyamatosan emelkedtek.

Két év aktív stimulációt követően a betegek 92%-a valamilyen módon reagált a kezelésre és 58%-uk gyógyult meg.

A gyógyultnak tekintett betegek nem tapasztaltak hirtelen visszaesést. A gyógyulási arány megegyezett a depresszióban és bipoláris zavarban szenvedő betegeknél, akik közül egyetlen egy sem tapasztalt a betegséggel általában együtt járó rohamot a kezelés során.

Jelenleg a kutatók azon dolgoznak, hogy pontosabban megértsék, hogyan hat a kezelés a betegekre.

A kutatás eredményei elsőként a General Psychiatry weboldalon jelentek meg az Interneten.

A mély agyi stimulációt (DBS) már sikeresen alkalmazták a krónikus fájdalom és a Parkinson-kór kezelésére.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend