Gazdasági válság

Az európai bűvészmutatvány

Forrás: The Economic Collapse

Szinte hallani, ahogy a levegő süvít kifelé a legújabb lufiból, miközben a befektetők ráébrednek: Európában semmi sem oldódott meg. A politikusok által javasolt intézkedések tovább ronthatják a helyzetet. Egy szuverén adósságválságot nem lehet megoldani a szuverén adósságba vetett bizalom aláásásával. Pedig az 50%-os ?önkéntes? veszteségleírás pontosan ezt tette. Egy szuverén adósságválságot nem lehet megoldani Kínától, Oroszországtól és Brazíliától kölcsönkért pénzből finanszírozott mentőalappal. A további adósságok nem javítani, hanem rontani fogják a helyzetet. Egy szuverén adósságválságot nem lehet megoldani a hitelezés visszafogásával. Azzal, hogy 2012-ig adtak haladékot az európai bankoknak hitelhányaduk drámai javítására, a legtöbb pénzintézet valószínűleg jelentősen csökkenteni fogja a nyújtott hitelek mennyiségét. Egy ilyen lépés tovább lassítaná a gazdasági tevékenységet Európában és ez az utolsó dolog amire, a kontinensnek most szüksége van. Ha a múlt heti megállapodásnál többre nem képesek nagy a baj.

A befektetők hétfőn kezdték felfogni a helyzetet. A Dow 276 pontot esett és az előző hét eufórikus hangulatának nyoma veszett.

Természetesen ennél sokkal fontosabb, ami az európai kötvényekkel történik.

A befektetők rendkívül negatívan reagálnak az európai adósság megállapodásra és magasabb hozamot követelnek a kötvényekért.

Az egyik legfontosabb szám az adott helyzetben a 10-éves futamidejű olasz kötvények hozama, ami jelenleg 6% felett jár. A 6% pszichológiai határnak számít. Amennyiben a hozam ezen a szinten marad, netán még feljebb emelkedik, szinte biztosak lehetünk benne, hogy Olaszország nagy bajban lesz, ugyanis az olasz kormány nem engedhet meg magának ilyen drága hitelt. Minél magasabb a 10-éves kötvények hozama, annál nagyobb a baj.

Természetesen előre lehetett látni, hogy a magán kötvénytulajdonosokra rákényszerített ?önkéntes veszteségnek? ez lesz az eredménye, de az európai politikusokat ez nem tántorította el a döntés meghozatalától.

Néhány nagy olasz bank számára sem hozott sok örömet a hétfő:

?Olaszország legnagyobb bankjának, az UniCredit-nek a részvényei 4%-ot estek pénteken Milánóban majd további 6%-ot hétfőn. Az Intesa, a második legnagyobb olasz bank 7%-ot veszített részvényei értékéből hétfőn, míg a Mediobanca, a rangsorban harmadik olasz bank részvényei szintén 4%-ot estek,? írja a CNN.

A pénzvilág talán képes lenne megbirkózni egy görög összeomlással, de egy olasz csőd egyenlő lenne a pénzügyi armageddonnal Európa számára.

Ezért olyan fontos az olasz helyzet.

A következő áldozat Portugália lehet, ahol a görögországinál is súlyosabb a helyzet. A 2-éves futamidejű portugál államkötvények hozama jelenleg 18%-on áll. Egy évvel ezelőtt a mindössze 4% volt.

Portugália magán és közadósságának GDP-hez viszonyított aránya jövőre eléri a 360%-ot, ami lényegesen magasabb, mint Görögországban.

Görögországhoz hasonlóan, lényegében Portugália is fizetésképtelen. Jelenlegi pénzrendszerük fenntarthatatlan és a portugál politikusok már most a göröghöz hasonló ?jó kis? megállapodást rebesgetnek.

A görög adósság-megállapodás Pandora szelencéjét nyitotta meg. Előbb-utóbb az összes pénzgonddal küzdő ország követelni fogja magának a hasonló bánásmódot, ami érzékenyen érintené a befektetőket.

Ez a megállapodás talán egy-két hónap időt szerzett Európának és a világ pénzügyi szakértői egymás után szólalnak fel ellene.

?A legutóbbi mentőcsomaggal érkező eufória villámgyorsan tovaszáll Európáról, amint a befektetők rájönnek, hogy a mögöttes fizetésképtelenséget nem oldotta a lépés,? mondta Charles Biderman, a TrimTabs elnök-vezérigazgatója.

Bob Janjuah, a Nomura Securities vezetője még keményebben fogalmazott:

?Az eurózóna legutóbbi varázslata, nem több, mint a bizalom helyreállítását célzó bűvészmutatvány, aminek, ha lehetséges, egy még súlyosabb pénzügyi helyzet lesz az eredménye.

A mentőcsomag nem más, mint egy hatalmas blöff. Ha a piac elfogadja a lépést és az EU kénytelen lesz megmutatni kártyáit, kiderül, hogy az ígéret hiteltelen és kivitelezhetetlen. Olyan, mint egy saját magára hivatkozó piramisjáték és számomra felfoghatatlan, hogyan vehették ezt az utat egyáltalán számításba az európai vezetők. Mindannyian tudjuk, hogyan végződnek a piramisjátékok és mindannyian emlékszünk, miként reagáltak az EU vezetői az USA ingatlanpiaci és egyéb lufijaira.?

Carl Weinberg, a High Frequency Economics vezető közgazdásza is hasonlóan vélekedik:

?Az EU vezetők olyan forrásokhoz nyúlnak, ami nem a sajátjuk. Ez nem egyéb, mint egy rakás tőkeáttétes garancián alapuló kötvényeladásra vonatkozó garancia, amit lehet, hogy senki nem akar majd megvenni, és amit azért bocsátanak ki, hogy a korábban kibocsátott kötvények által tönkretett bankrendszert helyreállítsák. Ez egy igazi Madoff-féle piramisjáték.?

Még Soros György is kritikusan fogalmazott a megállapodást illetően, kijelentve, hogy a lépéssel az EU maximum három hónapot nyerhet.

Természetesen Soros György minden alakalommal valamilyen mögöttes szándékkal nyilatkozik, indítékait nem tudhatjuk. Elképzelhető, hogy valóban aggódik Európa sorsa miatt, de az is lehet, hogy a pánikot akarja gerjeszteni, hogy sürgesse az összeomlást.

Az Európai válságnak megvannak az első amerikai áldozatai is.

A New Jersey kormányzójának, Jon Corzine-nak a tulajdonában levő MF Global csődvédelmet kért, mivel néhány európai szuverén adósságra tett tétje nem a tervek szerint alakult.

Az európai politikusok nem akarták saját pénzükből kiegészíteni a ?mentőalapot?, így Kínához, Oroszországhoz és Brazíliához fordultak. Nem tűnik túl okos lépésnek, az pedig már most is egyértelmű, hogy Kína kemény játszmára készül. Európa jelenlegi helyzete tökéletes alkupozícióba hozta Kínát és biztosak lehetünk benne, hogy néhány őrült kérés teljesítése nélkül egy fillért nem fog adni a mentőalapba.

Igazi tévedések vígjátéka, vagy inkább tragikomédiája. Minden újabb lépés a pénzügyi összeomlás elkerülhetetlenségét látszik erősíteni. Tartsuk a szemünket a 10-éves futamidejű olasz kötvényeken, ha követni akarjuk a vihar mozgását!

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend