Lázongó világ

A Wall Street ostroma

Forrás: The American Dream

Vajon a Wall Street ostromaként emlegetett tüntetéssorozat fordulópont lesz az Egyesült Államok történelmében? Az elmúlt évek során egyre többen figyelmeztettek az ilyen és ehhez hasonló tömeges tüntetések megszaporodására az Egyesült Államokban, ha a gazdasági kilátások továbbra sem javulnak. A tüntetések itt vannak és Amerika örökre megváltozott. A Wall Street elleni tüntetések harmadik hete folynak, több amerikai nagyvárosra is átterjedve. Az emberek elvesztették hitüket a rendszerben és megpróbálják levezetni dühüket. A Wall Street elleni tüntetések szikrája igazi tüzet gerjesztett, de a legtöbb amerikai nem tudja hova vezetnek az események. Az elkövetkezendő években további milliók fogják elveszíteni munkájukat és otthonukat, a kétségbeesés egyre több embert fog elérni. Főleg a fiatalok körében tapasztalható az egyre erősödő düh, a gazdaság helyzete és a korrupt pénzügyi rendszer miatt. A düh és a tehetetlenség előbb utóbb robbanni fog, soha nem látott káoszt hozva Amerika utcáira. A Wall Street csak a kezdet.

Az embereknek azt mondták, ha változást akarnak, menjenek el szavazni. Mára azonban a legtöbb ember kezd rájönni, mindegy melyik párt van hatalmon, mindkettőnek a pénz parancsol. Semmi sem változik, függetlenül attól, ki ül a Fehérházban. Hiába küldenek petíciókat vagy gyűjtenek aláírásokat, a nép képviselői semmit sem tesznek.

A frusztráció növekedésével egyre több politikai mozgalom alakul. Eddig a Republikánusok által dominált Tea Party mozgalom volt a legismertebb, mára azonban a leginkább baloldali és szocialista aktivisták által kirobbantott Wall Street-i megmozdulás országos mozgalommá alakult.

Mindkét mozgalom felmutathat némi sikert, de ami a lényeg, hogy mostantól az amerikaiak másban látják a változás, változtatás lehetőségét.

Már nem bíznak abban, hogy a politikusok meghallgatják őket. A felmérések szerint még soha nem volt ilyen alacsony szinten a kormány iránti bizalom. Amerika tönkrement a szó minden értelmében, ezt már nem lehet tagadni.

Ma Amerikában [és a legtöbb fejlett országban] nagyon sok pénzbe kerül hatalomra jutni, így a legtöbb politikus kiszolgáltatottá válik a kampányát finanszírozó erőknek.

Mi történik, amikor az emberek dühösek a gazdasági helyzet és az ország sorsának alakulása miatt és úgy érzik, a politikai rendszer nem hozhat segítséget problémáikra, függetlenül attól, ki kormányoz?

Kezdjük megtapasztalni. Ma még békésen vonulnak a tüntetők. Holnap már nem biztos, hogy ezt teszik. Az erőszak nem oldja meg problémáinkat, de sajnos minden jel arra mutat, hogy ebbe az irányba haladnak az események. A feldühödött, frusztrált emberek kiszámíthatatlanok. Ízelítőt kaphattunk ebből a közelmúltban a londoni tüntetések alkalmával.

Jó lenne, ha néhány egyszerű intézkedés bevezetésével megszűntethetők lennének a gazdasági problémák, de sajnos a helyzet ennél sokkal összetettebb. Az Egyesült Államok hanyatlása egyre gyorsabb ütemben zajlik, a megosztottság pedig egyre nő.

Nincs semmilyen remény a láthatáron, az idő pedig fogy.

Vajon a Wall Street ostroma hozhat valamiféle változást?

Van néhány szokatlan tényező ezzel a tüntetéssorozattal kapcsolatban. Az egyik, hogy a tiltakozások tárgya a pénz és a gazdaság körül forog. A múltban a legtöbb amerikai tüntetés a háborúk ellen vagy a szabadságjogokért történt, most azonban a gazdasági bajok által a hétköznapi emberek életében okozott nehézségeken van a hangsúly.

Az is szokatlan, hogy a liberálisok tömeges tüntetéseket szervezzenek, miközben liberális kormány van hatalmon.

Jó lenne, ha a Wall Street-i tüntetésekről elmondhatnánk, hogy valóban politikamentes megmozdulás, melynek célja az igazság helyreállítása. A valóság azonban sajnos az, hogy szélsőbaloldali politikai csoportok kezdeményezésére indult, amihez még ennél is több, erősen liberális szervezet csatlakozott.

Sokszázezer elkeseredett amerikai fog valamilyen formában részt venni a tüntetéseken anélkül, hogy bármi fogalmuk lenne arról, kik is szervezik.

Hihetetlen, hogy Amerika itt tart, de sajnos ez még csak a kezdet.

A baloldal egyre frusztráltabb.

A jobb oldal egyre frusztráltabb.

Az elkövetkező években olyan tüntetéseket fogunk látni, melyekhez képes a mostani gyerekjáték.  A nagyvárosok igazi pokollá válhatnak. Beléptünk a gazdasági tüntetések korába.

Egy friss felmérés szerint az amerikaiak 39 százaléka úgy gondolja, hogy Amerika a ?végső és végleges hanyatlás? korába lépett. Az Egyesült Államok soha nem lesz már olyan, mint régen.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend