Gazdasági válság, Globális valuta @hu

Néhány gondolat a svájci frankról

Forrás: Mike Krieger, Zerohedge

Két módon lehet egy nemzetet leigázni: kard által vagy adóssággal.

– John Adams

Bár a Svájci Nemzeti Bank lépése, mellyel a frankot a haldokló euróhoz kötötte, igen megdöbbentő és komoly hatással lesz a globális pénzrendszerekre, sok szempontból mégis elkerülhetetlen volt.

Még mindig a központi tervezők kezében van a hatalom, azonban most (valószínűleg) megakadtak egy kicsit. Kétségbeesésük részben olyan intézkedéseken keresztül nyilvánul meg, amellyel azt próbálják megakadályozni, hogy a piacok jelzéseket adhassanak a befektetők és a lakosság számára. Ezért nyomtatnak pénzt és vásárolnak állampapírt a központi bankok. Ezért vásárolt óriási mennyiségű adósságot az Európai Központi Bank a PIIGS országoktól. Ezért tette tönkre saját valutáját a Svájci Nemzeti Bank. Végtére is, ha megállapodnak, hogy azonos ütemben veszíti el értékét a svájci frank és az euró, kevésbé lesz nyilvánvaló a valutapiacok számára milyen hihetetlen ütemben zuhan a gazdaság vásárlóereje.

Az árupiacokon természetesen sokkal nyilvánvalóbb a helyzet. A svájci intézkedés jót tesz az áruk árfolyamának, különösen az energia- és élelmiszeriparban valamint a nemesfémek piacán. Minden svájci frank számlával rendelkező vagyonos ember azonnal megpróbálja az egyetlen megmaradt erős valutába, azaz aranyba menteni svájci frankját.

Pontosan ezt mondták a svájciak a múlt héten. Üzenetük a világ befektetői számára egyértelmű: ?Nem akarunk erős valutát.? Aki erős valutába akarja fektetni pénzét, egyetlen lehetősége maradt: az arany. Amikor erre mindenki rájön soha nem látott harc indul majd a rendelkezésre álló fizikai aranyért.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend