Természeti katasztrófák

2011 a természeti katasztrófák éve?

Forrás: cbn.com

Ausztrália történelmének legnagyobb kárt okozó természeti katasztrófája utakat és vasúti síneket árasztott el.

2011 az ausztráliai áradásokkal kezdődött, ami Texas állam kétszeresének megfelelő területet tett tönkre.

2011 első felében több ezer ember veszítette életét természeti katasztrófában, anyagi károk tekintetében pedig megdőlt a rekord.

Januárban földrengés sújtotta Argentínát, Chilét, Iránt, Pakisztánt, Tadzsigisztánt és Tongát. Februárban Burma, a Csendes óceán szigetvilága és végül az új-zélandi Christchurch tapasztalt komoly földrengést. A földrengésben számos épület összedőlt és 181 ember veszítette életét.

A japán földrengés

A márciusi japán megarengés az egész világot megdöbbentette. A rengés a csendes óceán felszínétől számított 32 kilométeres mélységből eredt és 40 méter magas hullámokat gerjesztett, melyek tíz kilométerre hatoltak be a szárazföldre, játékszerként dobálva az útjukba kerülő járműveket és épületeket.

A földrengés erejét szemlélteti, hogy Honshu szigetét 2,5 méterrel emelte meg a földmozgás. A szerencsétlenségben 15 ezer ember veszítette életét, 5000 ember után pedig még mindig kutatnak.

A katasztrófa szörnyű fordulatot vett, amikor a földrengést követő szökőár megrongálta a fukusimai atomerőmű reaktorait, illetve azok tartalékgenerátorait, melynek következtében a reaktorok túlhevültek. Ez a katasztrófa a világ első hármas reaktorolvadása, ami óriási mennyiségű radioaktív részecskét juttatott a levegőbe, a talajba és az óceánba, közvetett és közvetlen negatív következményeit pedig még sok évig szenvedi az egész világ. Japán a II. Világháború óta nem szenvedett ekkora csapást.

Tornádók az Egyesült Államokban

A világ még mindig nem tért magához a döbbenettől, amikor az Egyesült Államok déli és keleti részét, a meteorológiai feljegyzések szerinti eddigi leghevesebb tornádósorozat érte el. A négy F-5-ös erősségű tornádóban összesen 350 ember veszítette életét, az anyagi károkat pedig 6 milliárd dollárra becsülik.

Mindössze két héttel később, egy májusi vasárnap délután, egy teljes mérföld szélességű, több-örvényes F-5 erősségű tornádó tarolt végig Joplin városán, pusztítást hagyva maga után. A joplini tornádónak 159 ember esett áldozatul, a biztosított károk összege pedig eléri a 2 milliárd dollárt.

A biztosítási társaságok igencsak megérzik mérlegükön az idei katasztrófák erejét, a lakosság pedig döbbenten várja, mi jöhet még.

Vinson Synan, 19 könyv szerzője és a Regent Egyetem nyugalmazott dékánja szerint a soha nem látott számú csapás hatására egyre több ember teszi fel a kérdést: Miért?

?Nagyon kijózanító dolog az embereknek szembenézni a természeti katasztrófákkal, amiknek számukra nincs értelme. Ha ezek csak úgy véletlenszerűen csapnak le a földre, akkor engem is bármikor elérhetnek, gondolja egyre több ember,? mondja Synan. ?A kérdés, ami a legtöbb ember fejében motoszkál, hogy ?Mit jelent mindez???

?Azt gondolom, a legtöbb ember felteszi a kérdést, hogy vajon egyszer mindennek vége lesz-e,? mondja.

Sajnos a katasztrófák java még valószínűleg hátra van, mint az az ötös erősségű hurrikán, ami most is éppen egy amerikai város felé tart.

Katasztrófák a nagyító alatt

A szakértők számos olyan katasztrófa-forgatókönyvet is megvizsgáltak, amiről a nyilvánosság nem tud.

Például a geológusok figyelmeztetnek, hogy az erős esőzések a Washington állambeli Mount Rainer vidékén komoly, 40 mérföld széles, 100 km/h sebességgel mozgó, sziklákkal és fákkal teli sárlavinát idézhetnek elő.

Egyesek attól tartanak, hogy a Kanári szigeteken található hatalmas Cumbre Vieja vulkán beomlása 24 méter magas cunamit idézhet elő, ami csaknem 1000 km/h sebességgel érkezne az Egyesült Államok keleti partvidékére.

A Mississippi partja mentén húzódó Madrid törésvonalnál kirobbanó földrengés az Egyesült Államok középső államaiban okozna óriási pusztítást, ami a Mississippi folyását is megváltoztatná. Egy ilyen földrengés hatására a földfelszín úgy gördülne, mint az óceán feneke, ahogyan az 1811-12-ben már egyszer bekövetkezett.

Sok ember úgy gondolja, hogy a világtörténelem legbékésebb időszakában él, de vajon igaz ez? Miért érte ennyi természeti katasztrófa földünket ebben az évben és mit jelent mindez?

?A legtöbb ember elkezd gondolkozni az események mélyebb üzenetén és, hogy vajon mit jelent mindez? A nem lelki*, Istent nem ismerő ember is azt mondja ?valami rossz dolog történik, és a helyzet egyre rosszabb lesz?,? nyilatkozta Synan a CBN-nek.

* I. Korinthusi 2:4 – A nem lelki ember pedig nem fogadja el az Isten Lelkének dolgait, mert ezeket bolondságnak tekinti, sőt megismerni sem képes: mert csak lelki módon lehet azokat megítélni.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend