Gazdasági válság

2013-ra kitörhet a ?tökéletes gazdasági vihar?

Forrás: Moneynews.com

"Vállalkozás-ellenes törvények - munkanélküliség - kilakoltatások"

Az Egyesült Államok pénzügyi problémái, a kínai gazdaság lassulása, az európai adósságátrendezés és a japán stagnálás együttes hatása soha nem látott ?tökéletes vihart? gerjeszthet a világgazdaságban 2013-ra, mondta Nouriel Roubini a New York Egyetem professzora.

Az esély három az egyhez, hogy ezek a tényezők egymás hatását felerősítve 2013-tól visszavetik a gazdasági növekedést, mondta Roubini, aki a jelenlegi globális pénzügyi válság kitörését is megjósolta.

?A helyzet már most is érzékeny,? mondta. ?Mindenki szenved a túl sok köz- és magánadósságtól, ami egyre nagyobb súllyal nehezedik a világra. Legkésőbb 2013-ra elérjük a válság mélypontját.?

Az egyre emelkedő munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, a növekvő olaj és élelmiszerárak, az emelkedő kamatok Ázsiában és a földrengés okozta kereskedelmi fennakadás Japánban komoly hátráltató erőt jelentenek a világgazdaság számára. A részvényárfolyamok globálisan 3,3 ezermilliárd dollárral estek május eleje óta és Roubini szerint a pénzpiacok a jövő év közepétől elkezdhetnek aggódni a kockázati tényezők együtthatása miatt.

A 45 országot felölelő tőzsdei világindex (MSCI AC World Index) 4,7%-ot zuhant ebben a hónapban a legutóbb napvilágot látott adatok hatására. Ilyen adat például az Egyesült Államok hivatalos munkanélküliségi rátája, ami 9,1%-ra emelkedett májusban, jelezve, hogy a világgazdaság veszített erejéből. Az amerikai kincstárjegyek árfolyama emelkedett a múlt héten, így immár kilencedik hete folyamatosan csökken a kétéves futamidejű papírok hozama, ami 2008 óta a leghosszabb ilyen időszak és valószínűleg annak köszönhető, hogy a jóslatok szerint a Fed folytatja gazdaságélénkítő hadjáratát.

A ?tőkeáttétel csökkentés fenntartása?, a gazdaságélénkítő programok megszüntetése és a bizalom fokozatos elvesztése 2011 második felére a globális bővülés lelassulását eredményezheti, mondta Roubini.

Az Egyesült Államokban a költségvetési deficittel járó kockázatok kezelésének hiánya kötvénypiaci ?felkeléshez? vezethet Roubini szerint.

?Az idei, a jövő és minden bizonnyal a 2013-as évre vonatkozó költségvetési hiány még mindig több mint évi ezermilliárd dollár lesz,? mondta Roubini szingapúri beszédében. ?Fennáll a kockázat, hogy a kötvénypiac vigilantistái felébrednek az Egyesült Államokban, ahogyan Európában is ez történt, magasabbra nyomva a kamatokat és ezzel ellehetetlenítve a kilábalást.?

Európában a hatóságok kénytelenek lesznek átütemezni a görög, az ír és a portugál adósságot, mert ha tovább halogatják, a folyamat sokkal kevésbé lesz kontrollálható, tette hozzá Roubini.

A görög küzdelem

Az EU vezetői minden erejükkel azon vannak, hogy még június 24-e előtt olyan megoldást találjanak a görög adósságproblémára, amiben a mentőcsomag terhét megoszthatják a kötvénytulajdonosokkal. Közben az euró-zóna legnagyobb adósságterhét cipelő görög kormány további kölcsönök után kutat megtetézve a múlt évi 110 milliárd eurós mentőcsomagot.

Kína

A kínai gazdaság 2013 környékére várt földet érése sem lesz zökkenőmentes, mivel a kormány növekedésélénkítő befektetései többletkapacitást generálnak a gazdaságban, mondta Roubini a riportereknek.

?Kína most már nemcsak a nettó exportra, hanem a fix befektetésekre is egyre erősebben támaszkodik,? ami mára elérte a GDP 50%-át. ?Ez két súlyos problémát okoz majd a jövőben: óriási mértékű bedőlt hitelt a bankrendszerben és hihetetlen mennyiségű többlet kapacitást.?

Az elmúlt két év során Kína 2,7 ezermilliárd dollár értékben nyújtott hitelt, amely eredményeként az ingatlanárak, a hatósági árkorlátozás, a megemelt kauciók és a második ingatlan megvásárlásának korlátozása ellenére is a mindenkori legmagasabb szinten állnak. (Kapcsolódó: Kína 64 millió üres lakása)

Roubini 2006-ban a globális pénzrendszer katasztrofális összeomlását jósolta, ami 2008-ban a Lehman Brothers összeomlásával el is indult és most is tart.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

 1. Azok akik tanultak közgazdaságtant, azokhoz szól ez a mondatom: nem értem, mit nem lehet ezen a 2007-től indult világválság-storyn érteni. ( Akik nem tanultak közgazdaságtant, azokat megértem, hogy nem értik annyira, mi történik, ez természetes. ) Amit megélünk, az nem más, mint a “makró”-ból tanult “jó öreg” recesszió, méghozzá szupranacionális szinten. Ez a válság is túltermelési válság, csak hatványozottan erősebben “üt” a világ minden egyes (!) országára (a 100 évvel ezelőtti túltermelési világválsághoz képest), pontosan azért, mert HITELtúltermelés történt. Természetesen, ha az USA-ban nem olyan extrém pénzügyi jogrendszer lett volna 2007-ben, amilyen, akkor nem itt tartanánk.
  ( És még az USA-ból riogatják az EU-t, hogy már nincs sok hátra….a szétesésig!!! Ugyan már! Az USA (Angliával együtt, az is angolszász) mindig is riválisként (is) tekinti az EU-t, természetes érdekük a rossz hírével riogatni. És meg is teheti, mert nagyhatalom. )
  peace!

 2. Igen nagy baj van a világban! De ki tudja ezt megváltoztatni?Leírjuk,elmondjuk?
  Van aki érti és van aki nem (pl én sok mindent nem értek).A világ gazadasági helyzetét,vagy azt hogy mi is az a GDP?Csak halvány fogalmam van ezen dolgokról.
  Csak egyet tudok,hogy az én mikrovilágomban sem müködik semmi.(két éve munkanélküli vagyok)Talán azért mert fejétől bűzlik a hal?Véget kell vetni ennek a nyomasztó,bürokrata,emebereket megalázó “demokratikus” rendszernek.!
  De hogyan?Mutassatok utat!Olyat amely nemcsak egyes embereknek jó,hanem az egész nemzetnek,nemzetségnek,földön lakóknak.És én követni fogom!

  1. Kedves Stefánia!
   Nagyon jók a kérdéseid és bár azt mondod, sok mindent nem értesz, az, hogy látod a problémákat az első és legfontosabb lépés.

   Mivel én és az oldal sok olvasója úgy hiszi, hogy a világ jelenleg egy gonosz erő befolyása alatt van, amit persze sok ember önként, mások tudatlanul követnek (mert választás mindig van), a világ megváltoztatását mindig magunkkal és utána közvetlen környezetünkkel kell kezdeni. Én hiszem, hogy a válasz Isten szeretetében rejlik, amit Jézuson keresztül ismerhetünk meg. Ajánlom, hogy olvass el néhány írást az oldal könyvtár részében. Például ezt: http://idokjelei.hu/2011/01/az-igazsag-nyomaban/ és ezt:
   http://idokjelei.hu/ajandek/

   Azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy az egész “történetnek” jó vége lesz. Erről itt olvashatsz bővebben:
   http://idokjelei.hu/2011/01/pillantas-a-jovobe/ és http://idokjelei.hu/2011/01/pillantas-a-jovobe-2-resz/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend