Nagytestvér, Tudomány és technika

Az új ?viselkedés-metrika? megmutatja, mire gondolunk

Forrás: Prisonplanet.com

Nagytestvér nemcsak arra kíváncsi ki vagy, azt is tudni akarja, mire gondolsz. Ott még nem tartunk, hogy microchipet ültessenek az agyunkba, ami minden gondolatunkat közvetítené, így a kormány kénytelen volt az ehhez jelenleg legközelebb álló technológiával megelégedni. A ?behaviometrics?, ami viselkedés-metrikát jelent, az amerikai légierő számára kifejlesztett legújabb megfigyelési technológia és a ?gyanús viselkedések megfigyelésére? akarják alkalmazni.

A módszer központi eleme egy olyan kamera, ami az arc biometrikus mozgását követi nyomon és a felvétel segítségével elkészíti a megfigyelt személy fiziológiai profilját.

?Az alabamai Photon-X Inc. kapta a megbízást az amerikai légierőtől a kamera kifejlesztésére,? írja a Wired News. A cég szerint az érzékelő egyetlen kattintásra képes elkészíteni egy ember arcának háromdimenziós képét, létrehozva egy egyedi ?biometrikus aláírást?, ezzel megkönnyítve az illető követését. További néhány kattintás és a berendezés rögzíti az ember egyéni arcizommozgását is, amit azután viselkedés-metrikus profillá alakít, tovább pontosítva az azonosítást.

Ez az új technológia egy lépéssel tovább viszi a DARPA hírhedt járásmód elemző programját, amiről azt állítják, hogy pusztán járása alapján képes kiszúrni egy terroristát. A DARPA programját számos támadás érte, mivel a legtöbb ember az állami paranoia kiteljesedését látja benne.

A Photon-X weboldalán egy videót is láthatunk az új technológia lényegéről és különböző tényezőkről, amiket a program figyelembe vesz.

?Egy ember arcának mozgása egy egységes arcizommozgáson alapul. Az új program minden egyes izommozgást számosít. A viselkedés-metrikus elemzőrendszer segítségével valós időben is könnyen leírhatjuk valamennyi arcizom lineáris mozgásának számszerűsített alakját, majd a pszichológiai profilkészítő rendszer segítségével ezeket az adatokat interpoláljuk,? olvasható a Photon-X weboldalán.

Közérthető nyelven, arcizmaink mozgása, a viselkedés-elemző program segítségével elárulja Nagytestvérnek hogy Te, mint gyanús elem, aki éppen egy ?gondolatbűn? elkövetésén mesterkedsz, hol tartózkodsz.

A technológia a ?testmozgást, járásmódot és mikro-arckifejezéseket és testbeszédet? is méri, hogy lehetővé tegye az ?üzemeltető számára az észrevétlen megfigyelést,? áll a szerződésben.

A technológiát így remekül tudják majd alkalmazni ?felforgató akciók? nyomon követésére, ami pont úgy hangzik, mint amilyeneket az USA hadserege folytat Irakban és Afganisztánban, bár az is kiderül a leírásból, hogy ?rendfenntartásra, a bankszektornak, magáncégeknek, oktatási intézményeknek, kaszinóknak, vidámparkoknak, boltoknak és kórházaknak? is ajánlják, tehát a ?felforgató? lehetsz Te magad, amint tolod a bevásárlókocsit a boltban.

A rendszer a humanoid robotok számára is lehetővé teszi majd, hogy felismerjenek embereket és tárgyakat, így a gyanús viselkedésed eredményeként hamarosan egy android robot látogatására is számíthatsz, aki barátságosan kikérdez majd szándékaid felől.

George Orwell álmában sem gondolt ilyesmire. Az ilyen újfajta technológiák földünket egy szigorított fogházzá alakítják, ahol mindenkinek a viselkedését, mozgását, sőt még gondolatait is megfigyelik. Ehhez képest Orwell világa egy vasárnapi piknik.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend