Izrael

Izrael titkos tárgyalásokat folytat Oroszországgal a palesztin állam elismerésének megakadályozására

Forrás: Haaretz.com

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia egy új nemzetközi békekezdeményezés bejelentésére készülnek, amelynek része lenne két külön állam létrehozása is az 1967-es határok alapján

Isaac Molho

Isaac Molho, Benjamin Netanjahu főtanácsadója és a palesztin kérdéssel kapcsolatos tárgyalások vezetője, múlt hét szerdán titokban Moszkvába érkezett, hogy Szergej Lavrov, orosz külügyminiszterrel találkozzon. Látogatásának célja, hogy lebeszélje Oroszországot az Európai Unió napokon belül benyújtásra kerülő javaslatának támogatásáról. A javaslat lényege a palesztin állam megalapítása a 67-es határok alapján.

Daniel Taub, a külügyminisztérium jogi tanácsadója és Molho egy órát töltöttek Lavrovval, majd később Szergej Jakovlevvel, Oroszország közel-keleti megbízottjával is találkoztak. Egy magas beosztású izraeli tisztségviselő elmondta a Haaretz-nek, hogy Taub és Molho ?Izrael elképzeléseiről is beszéltek a palesztin béketárgyalások újraindításával kapcsolatban orosz kollégáikkal.?

A látogatásra pont két héttel az amerikai, orosz, EU és ENSZ külügyminiszterek találkozója előtt került sor. Franciaország, Németország és Nagy-Britannia új nemzetközi béketárgyalásokat akarnak. A kezdeményezésről egyelőre annyit tudni, hogy része lenne két állam létrehozása az 1967-es határoknak megfelelően, beleértve bizonyos területek cseréjét, a palesztin menekültek ügyének igazságos, realisztikus és mindkét fél által elfogadható rendezését, Jeruzsálem megosztását, amolyan ?dupla? fővárosként, és fontos biztonsági kérdések rendezését, amely védelmet biztosítana Izraelnek a palesztinok szuverenitásának megsértése nélkül.

William Hague, brit külügyminiszter szerdai nyilatkozatában kifejtette, hogy átmeneti megállapodások nem képesek véget vetni az izraeli-palesztin konfliktusnak, és sürgette az előrelépést, hogy a folyamat még szeptember előtt eredményt mutathasson fel. Felszólította az Egyesült Államokat és a többi résztvevőt, hogy minél előbb prezentálják saját, egyértelmű elképzeléseiket a benyújtott javaslat alapján.

Az európai javaslatot Mahmoud Abbas, palesztin elnök is támogatja, nyomatákosan sürgetve annak mielőbbi hivatalos jóváhagyását. Kérdés marad viszont, hogy Abbas hajlandó lesz-e visszatérni a tárgyalóasztalhoz a javaslat jóváhagyása esetén.

Dmitry Medvedev és Benjamin Netanyahu a Gorki elnöki rezidenciában, 2011. március 24-én

Az amerikai kormány eddig nem mondott véleményt a javaslatról, de úgy tűnik az ENSZ és a jelek szerint Oroszország támogatását már megnyerte.

Netanjahu még az oroszországi látogatás előtt Londonba, Párizsba, Berlinbe és Brüsszelbe is el akarta küldeni Molho-t, hogy lebeszélje az európai államokat a békekezdeményezés elindításáról, de az utat az utolsó percben elfújták, mivel tudomására jutott, hogy Európa csak abban az esetben lett volna hajlandó tárgyalni az ügyről, ha Izrael hivatalos diplomáciai nyilatkozatot tesz a békefolyamatról.

Az oroszországi látogatás arra enged következtetni, hogy Netanjahu szerint az orosz fél nyitottabb az izraeli ellenvetések meghallgatására és esetleg rávehető a kezdeményezés meghiúsítására, vagy elhalasztására.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend