Természeti katasztrófák

Furcsa megoldás a sugárszennyezés ?csökkentésére”

Források: The Intel Hub, Zerohedge, Reuters

Míg a legtöbb médium a kettes reaktor falán keletkezett lyuk betömését ünnepli, hogy mostantól a radioaktív víz ne csak úgy magától távozzon a reaktorból, hanem szervezetten, napi 10-50 tonnás adagokban szivattyúk segítségével, egy apró hír elkerülte a többség figyelmét.

A Reutersben megjelent hír szerint

Edward Markey, demokrata képviselő a nukleáris katasztrófa bizottság meghallgatásán elmondta, hogy “az amerikai nukleáris hatóság (Nuclear Regulatory CommissionNRC) tájékoztatása szerint a kettes számú reaktorblokk magja annyira felhevült, hogy úgy tűnik átégett a reaktor hermetikus védőépületén (pressure vessel).”

Eközben az Egyesült Államokban és Európában érdekes “megoldás” született a megemelkedett radioaktív-anyag tartalmú élelmiszerek problémájára.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hatóság (US EPA) indítványozta a Védőintézkedési Irányelvek (Protective Action Guides ? PAGs) módosítását, hogy a környezetben, élelmiszerekben és magában a lakosságban megtalálható sugárzás biztonságos mennyiségét megemelhessék nukleáris vészhelyzet esetén.

Néhány nappal később Alexander Higgins, a Kopp Online-ra és a Xander News-ra hivatkozva írt arról, hogy az Európai Unió hasonló intézkedésre készül.

Amerikában a változtatáshoz nincs szükség a kongresszus jóváhagyására mivel ez szabályozási kérdés. A hatóságnak csupán meg kell jelentetni a tervezett változtatásokat a Szövetségi Közlönyben, majd az előírt határidő, ami lehetőséget biztosít a lakosság véleménynyilvánítására, lejártát követően az új szabály életbelépése előtt tulajdonképpen nincs akadály.

Az új szabályozás veszélyes mértékben megemelné az egészségre ártalmatlannak minősített sugárszennyezés mértékét, például a strontium-90 és a jód-131, illetve az ivóvíz megengedett nikkel-63 izotóp tartalmát.

Az EU 297/2011-es rendelete szintén veszélyes mértékben megemeli az ártalmatlannak minősülő sugárszennyezés mértékét az élelmiszerekben és takarmányokban. A Cézium-134 és Cézium-137 esetében például az új határérték a régi kétszerese. A változtatások a csecsemőtápszerekre és bébiételekre is érvényesek.

Az EU esetében az új szabályozás csak a Japánból importált élelmiszerekre vonatkozik, azzal magyarázva az intézkedést, hogy így szeretnék elkerülni a jogi akadályok miatt keletkező élelmiszerhiányt egy atomkatasztrófa esetén.

(Aki érti az intézkedés mögötti logikát bátran írja le!)

A fukushimai reaktorok helyzetével kapcsolatos videók ITT, illetve még több angol nyelven ITT

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Szerintem a dolog logikája egyszerű. Szerintem. Szóval ezek mindíg is csökkenteni akarták a népességet. Ha a régi rendszer maradna akkor a sugárszennyezett kajákat nem lehetne eladni. Így viszont, hogy megemelik a határértékeket még éppen belefér és el lehet adni. Így majd az emberek gondolom majd eszik a sugárszennyezett kaját amiről sejtésük sincs és előbb kapnak rákot. Gyorsabb lesz a lefolyás, többen és gyorsabban halnak meg. Én ezt látom benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend