Háborúk, Lázongó világ

A repüléstilalmi zóna működik: a lázadók első olajügylete

Forrás: Zerohedge.com, Reuters

Líbiai lázadó a Kadhafi előtti időkből való zászló mellett a Ras Lanuf olajfinomítónál. Fotó: AP forrás: The Australian

A repüléstilalmi zóna bevezetésének igazi célja teljesülni látszik: a Reuters jelentése szerint a líbiai lázadók szövetsége, amely már saját központi bankkal és feltehetőleg a hozzá tartozó pénznyomdával is rendelkezik, néhány napon belül eladja első olajszállítmányát. A hírügynökség szerint ?az Equator nevű líbiai felségjelű tankert jövő hét hétfőre várják a lázadók által elfoglalt keleti kikötővárosban, Tobruk-ban, hogy felvegye a Katarnak szánt Serir/Mesla keverék nyersolajszállítmányt.? A Reuters a lázadók által frissen alapított olajtársaság vezetőjét, Wahid Bougaighis-t idézi: ?Biztos, hogy jönnek, mert aláírtunk egy szerződést.?

Persze az még kérdés, hogy mit szól Kadhafi tábornok a lázadók által aláírt szerződés feltételeinek tiszteletben tartásáról. Meglátjuk.

Közben erős lobbi tevékenység folyik egy újabb, ezúttal elefántcsontparti repüléstilalmi zóna bevezetéséért. Tudják, az emberi jogok, meg minden?

A Reuters jelenti:

A líbiai lázadók ezen a héten indítják útjára első saját olajszállítmányukat, miután a Kadhafi tábornok elleni lázadás kitörését követően az olajszállítások abbamaradtak, írta a Platts hírügynökség hétfőn.

A hírügynökség értesülései szerint a líbiai felségjelű Equator hétfőn érkezik a lázadók által elfoglalt keleti kikötővárosba, Tobruk-ba, hogy felvegye a Katarnak szánt Serir/Mesla keverék nyersolajszállítmányt.

Az ügynökség Wahid Bougaighis-t, az újonnan megalapított olajtársaság vezetőjét idézi: ?Biztos, hogy jönnek, mert aláírtunk egy szerződést.?

A lázadók vezette kormány azt nyilatkozta, hogy szerződést írtak alá Katarral nyersolaj szállítására.

A lázadók azt is elmondták, hogy terveik szerint saját olajexportjukat szeretnék kivonni a szankciók alól és, hogy erről egy ENSZ küldöttel is beszéltek.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend