Természeti katasztrófák

Vegyes hírek Fukusimából

Forrás: Zerohedge.com, Japan Times

Vasárnapra jó és rossz hírek egyaránt érkeztek Japánból a fukusimai helyzetről.

A jó hír, hogy az ötös és hatos reaktorok állapota, a sikeres külső lekapcsolás, áramtalanítás után vasárnapra stabilizálódott, a hatóságok szerint.

A rossz hír az, hogy a legnagyobb baj nem az ötös és hatos reaktorokkal volt. Az említett reaktoroknál elért siker sajnos nem mondható el a másik négy reaktorblokkról, ahonnan a rossz hírek érkeztek ma reggel.

A Japan Times cikke szerint a hármas reaktorblokk kockázatos nyomáscsökkentését fontolgatják a szakemberek, ahol a nyomás újból kritikus szintre emelkedett. A nyomás kiengedése azt jelentené, hogy újabb adag radioaktív gáz kerülne a környezetbe. A nyomáscsökkentésre azért lenne szükség, hogy megakadályozzák a reaktor védőköpenyének további gyengülését, károsodását, magyarázta a nukleáris biztonsági szervezet szakértője vasárnap. A Tepco szakemberei ezúttal egyenesen a szabadba szándékozzák kiengedni a szennyezett gőzt, nem pedig a kiegyenlítő medencén keresztül, ahogyan azt korábban tették.

Mindenképpen csökkenteni kell a nyomást a reaktor belsejében, ha el akarják kerülni a védőburok további sérülését, amihez meg nyitni a kiegyenlítő medencéhez csatlakozó egyik csövön lévő szelepet. A kiegyenlítő medencén áthaladva a reaktorból kijövő gáz folyékony halmazállapotúvá válna, ami csökkentené a reaktoron belüli nyomást.

Ez az a pont ahol a vízzel való locsolás visszaüt. ?Ha a medence már eleve tele van vízzel, a szakemberek csak magán a reaktoron levő szelepeket tudják megnyitni, így a reaktorból kiömlő gáz által kibocsátott sugárzás sokkal magasabb lenne, mint az először leírt esetben,? magyarázza Hidehiko Nishiyama, a Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség szakembere.

?Víz nélkül több radioaktív szennyeződés kerülne a levegőbe,? nyilatkozta Nishiyama. Más szóval a tárolómedence vízzel való feltöltése (ami sokak szerint eleve hiábavaló próbálkozás) további sugárszennyeződéshez vezet.

Nishiyama hozzátette, hogy ha veszélyesebb módszer alkalmazása mellett döntenek, ideiglenesen újból evakuálniuk kell az erőműből az embereket.

Bár a hatóságok aggódnak a jósolt eső miatt, szerintük a sugárzás mértéke az egészégre nem veszélyes, mindenesetre azt tanácsolják, hogy ha lehet, senki ne ázzon meg.

A Tepco azt az információt is nyilvánosságra hozta vasárnap, hogy egyik alkalmazottjuk több mint 100 milli-sievert dózisú sugárzást kapott a telepen.

Szóval ha az emberek otthon maradnak, lehetőleg az asztal alatt minden rendben lesz. A katasztrófa másodlagos hatásaitól, a kiesett energiaszolgáltatástól, rombadőlt, radioaktív kikötőktől, sugárszennyezett ételtől és csapvíztől eltekintve minden rendben lesz és holnap reggel a piac vígan mászik majd felfelé a sugárzó hangulaton.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

  1. A Kyodo News legfrissebb jelentése szerint:

    A reaktor közelében a tengervíz radioaktív céziumtartalma a normál érték 25-szöröse,

    a radioaktív jód mennyisége pedig a megengedett 127-szerese.

    link

    Megoldás: a határértékek felemelése…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend