Gazdasági válság, Lázongó világ

A tüntetések egyre szélesebb tömegeket mozgatnak meg Horvátországban

Forrás: Antiwar.com

Az ország több városában folynak a kormányellenes tüntetések

A közel-keleten végigsöprő ellenállási mozgalmak úgy tűnik nem álltak meg a muzulmán lakta területek határánál. Horvátországban egyre szélesebb tömegek csatlakoznak a korrupció visszaszorítását és előrehozott választásokat követelő tüntetésekhez. Szinte minden nagyvárosban történt valamilyen mértékű megmozdulás, de természetesen a legnagyobb tömeg a fővárosban, Zágrábban gyűlt össze, ahol a kormányellenes tüntetések már két hete folynak.

Országos szinten a tüntetők számát százezerre becsülik.

Ami miatt a horvátországi tüntetések kiemelkednek a többi közül, hogy ez az első nem muzulmán nemzet, ahol ilyen méretű megmozdulás indult. Egy másik érdekesség, hogy ezeket a tüntetéseket is Facebook oldalak segítségével szervezték és a követelések is kísértetiesen hasonlítanak: a horvátok, közel-keleti társaikhoz hasonlóan, a drámaian emelkedő munkanélküliség és a korrupció ellen tüntetnek.

Bár Josipovics elnök reformokat ígért és tárgyalásba kezdett a politikai ellenzékkel, előrehozott választásokról hallani sem akar. Véleménye szerint egy előrehozott választás rontaná Horvátország EU csatlakozási esélyeit.

A szervezők jövő szombatra újabb nagyszabású tüntetést hirdettek meg.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend