Gazdasági válság

Szabadulj meg a dollártól!

Forrás: KingWorldNews.com

Mivel az arany és az ezüst árfolyama kicsit alacsonyabb az elmúlt időszakhoz viszonyítva, a dollár pedig egyre gyengébb lábakon áll, Richard Russell arra figyelmezteti olvasóit, hogy ?sok vezető nemzet szeretné leváltani a dollárt, mint a világ tartalékvalutáját. Amikor ez bekövetkezik az Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb pénzügyi katasztrófájával fog szembenézni.?

?Figyelmesen nézzük meg ezt dollár-index grafikont. A dollár pontos értékének meghatározására ma nem létezik megbízható módszer. Mi alapján állapítjuk meg mennyit ér az amerikai valuta? Régen a dollár értékét időtálló standardokhoz, az aranyhoz és az ezüsthöz viszonyítva állapították meg. Ma ezt az értéket más papírpénz alapú valutákhoz viszonyítva határozzák meg. Például egy dollár ennyit és ennyit ér a jenhez, fonthoz vagy az euróhoz képest,? magyarázza Russell.

Így áll össze a dollár-index, ami hat másik valutához viszonyítja az amerikai fizetőeszköz értékét. Ha megvizsgáljuk a grafikont, láthatjuk, hogy jelenleg a dollár az elmúlt 50 nap árfolyam ingadozási tartománya (kék vonal) alatt, sőt az elmúlt kétszáz nap árfolyam ingadozási tartománya (piros vonal) alatt teljesít.

Ez egy kritikus fontosságú hír, amivel sajnos nagyon kevesen törődnek. Olyan ez, mintha ingatlanvásárláskor az ingatlanról szóló jelentés részletesen leírná az épület gépészeti rendszereinek, burkolatainak, a tetőnek az állapotát, de elmulasztaná megemlíteni, hogy az alap süllyed.

A dollár, a dollár és megint csak a dollár. Ha a dollár dől, vele dől minden dolláralapú befektetés is, beleértve az otthonunkat, a részvényeinket, az életbiztosításunkat.

A tanácsom tehát, hogy dollár helyett valóban kiszállított aranyba fektessük pénzüket. Tegyük azt, amit Kína, Oroszország és sok más nemzet tesz: szabaduljunk meg minden dollártól.

Tisztában vagyok vele, hogy sok ember számára a fent leírtak megfogalmazása kissé erős, de felteszem a kérdést: miként fogja az USA kormánya finanszírozni az ország 13,900 milliárd dolláros (és sokak szerint a valós érték 50,000 milliárd) adósságát. A most kölcsönvett pénzből mindössze a kamatokat képesek kifizetni. Az államkincstár egyre rövidebb lejáratú kölcsönökbe forgatja át ezt a hatalmas összeget, a kötvények azonban süllyednek, a kamatok pedig nőnek.

Saját magunkat tesszük tönkre azáltal, hogy egyre nagyobb kamatokat halmozunk az amúgy is hatalmas adósság tetejére.

Egyetlen magyarázatot látok. Az államadósság összege rövidtávon nagyjából változatlan, de a visszafizetés eszköze, azaz a dollár értéke változhat. A kormány azt reméli, hogy olcsóbb, sokkal olcsóbb dollárral képes lehet visszafizetni adósságát.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend